Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Fotografia macro - czym?

Witam,

Ostatnio bardzo interesuje mnie fotografia macro {robaki, itp.}, mam problem z podjęciem decyzji - jaki sprzęt wybrać.

Aktualnie mam kilka ciemnych obiektywów, do tego aparat z użytkowym wysokim ISO (D300s), z ciekawszych obiektywów to: 50/1,8; 70-210/4; 18-70/3,5-5.

I teraz moje pytanie: Co polecacie do makro? Pierścienie (260 PLN), czy obiektyw (max. 700 PLN)? Jeśli obiektyw to jaki i dlaczego?

Z góry dziękuję, TomGl

Domyślnie

Najsampierw zakup pierścienie do N50/1.8 (o takim zestawie wątków cały tłum na forum). O reszcie swoich obiektywów zapomnij. Jak się wciągniesz w makro za pomocą tego zestawu to będzie można myśleć o obiektywie makro, do którego pierścienie będą jak znalazł. W międzyczasie poszperać w necie z czym makro się je, co byś wiedział potem co ewentualnie zakupić.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Najsampierw zakup pierścienie do N50/1.8 (o takim zestawie wątków cały tłum na forum). O reszcie swoich obiektywów zapomnij.
    Nie zgodzę się z tą opinią. Zoom 70-210/4 wymiata w makro. Problemem może być ciężar obiektywu i jego stabilne zamocowanie na statywie, ale ten Nikkor z pierścionkiem makro daje baaaardzo dobre rezultaty

Zacznij od pierścionka pośredniego ok 15 mm.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Nie zgodzę się z tą opinią. Zoom 70-210/4 wymiata w makro. Problemem może być ciężar obiektywu i jego stabilne zamocowanie na statywie, ale ten Nikkor z pierścionkiem makro daje baaaardzo dobre rezultaty

Człowiek się całe życie uczy Do robaczków to ta ogniskowa będzie nawet lepsza z racji większego dystansu od potwora.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedź - zabieram się za szukanie pierścieni.

Pozdrawiam, TomGl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta

Historycznie rzecz biorąc, były kiedyś dodatkowe pierścienie 'F' do mieszka dające przymykanie wężykiem. Ktoś to widział współcześnie?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Historycznie rzecz biorąc, były kiedyś dodatkowe pierścienie 'F' do mieszka dające przymykanie wężykiem. Ktoś to widział współcześnie?
    Bywaja na ebayu, ale to i tak rzadkosc. Jesli masz szklo D lub starsze, to taki pierscien to raczej zbedne wydawanie kasy. Raczej rozejrzyj sie za sankami albo pierscieniami z przeniesieniem przyslony i elektryki, bo to nie byl tani gadzet.

Domyślnie

Witam
    pozwolę się podpiąć do tematu.

Moje body to D90 z obiektywem 18-200/3,5-5,6, więc myślę, że jeśli chodzi o macro 1:1 a najlepiej i 2:1 to za wiele z tym obiektywem nie podziałam.

Po przestudiowaniu wielu lektur niestety nadal nie jestem pewny do tego co zakupić, więc podaję poniżej kilka rozwiązać jakie chodzą mi po głowie i proszę o nakierowanie na najlepsze rozwiązanie.
    Opcja 1: Zakup obiektywu Nikkor micro 60/2,8 AF-S
    Opcja 2: Zakup zestawu pierścieni Kenko 12/20/36
    Opcja 3: Zakup telekonwertera x2 TC-20E III ...który przy moim obecnym obiektywie na ogniskowej 200 da jakieś tam rezultaty ... a poza tym przyda się do fotosportu z dalszej odległości.

Oczywiście można zastosować wszystkie 3 opcje ... ale ... w jakiej kolejności, bo pln'ów się trochę uzbiera.

Domyślnie

Nikkor 85/3.5 VR (lepsza/wieksza) odleglosc obiektu od obiektywu w makro. Pierscienie tez mozna i nie musza to byc kenko. Delty za 260zl stykna.
    TC - zdecydowanie nie wiesz, o czym piszesz. To nie jest dodatek do takiego obiektywu, jaki masz. Nie da sie zalozyc nawet.

Domyślnie

Tylko opcja 1, ale wybór obiektywu macro zależy dużo od tego co chcesz fotografować. Owady, robaczki, kwiatki, biżuterię?
    Pierścienie z tym obiektywem się nie sprawdzą. Przy założonym komplecie, ostrość na każdej ogniskowej wypada wewnątrz obiektywu.
    Jak telekonwerter, to tylko Kenko. Ale zapomnij o AF. Jeszcze przy x1,4 jako tako działa. No i skala też dużo nie wzrośnie.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów