Close

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 185

Wątek: Mac mini (2010)

Domyślnie

Wybacz, ale czytanie ze zrozumieniem u Ciebie leży...
    A co do Winbondów - polecam uważne czytanie - na standardowym napięciu działały zgodnie z SPD, tylko kręciły się słabo. Natomiast do podkręcania ludzie wykorzystywali fakt, że użyte kostki tolerowały napięcia do 3.6V.
    Mam wytłuścić, pokolorować czy dać większą czcionkę? Odróżniasz waść w ogóle parametry fabryczne od podkręcania?

Skoro jest podana wielkość i tolerancja, a moduł w niej się nie mieści to jest wadliwy. Warunki graniczne zniszczenia struktury to całkiem inna para kaloszy.
    Zajrzałeś chociaż do cytowanych tabel? Nie podałem granicznych warunków zniszczenia struktury, tylko zakres dopuszczalnych i zalecanych napięć zasilających. Odróżniasz "dopuszczalne" od "zalecane"?

Właśnie o tym piszę. Normalnie nie działa. Co do celowości działania zgodzę się, ale w kontekście wykorzystania układów które normalnie byłyby przemielone.
    Czyli silnik projektowany do pracy na benzynie wysokooktanowej to "układ, który normalnie byłby przemielony", bo nie pracuje prawidłowo na benzynie 95-oktanowej?

Ech, i znowu dałem się wciągnąć w jakąś głupią pyskówkę...
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Mam wytłuścić, pokolorować czy dać większą czcionkę? Odróżniasz waść w ogóle parametry fabryczne od podkręcania?
    Ale co to ma za związek z tematem rozmowy?

Zajrzałeś chociaż do cytowanych tabel? Nie podałem granicznych warunków zniszczenia struktury, tylko zakres dopuszczalnych i zalecanych napięć zasilających. Odróżniasz "dopuszczalne" od "zalecane"?
    Ma Pan na myśli tą tabelę?

Czyli silnik projektowany do pracy na benzynie wysokooktanowej to "układ, który normalnie byłby przemielony", bo nie pracuje prawidłowo na benzynie 95-oktanowej?
    W pewnym sensie tak. Tyle że silnik to kilka rzędów większa wartość i ekonomicznie uzasadnionym jest dolewanie czegoś*do paliwa, aby zapewnić mu warunki do pracy. Przy czym w odróżnieniu do układów elektronicznych z tej rozmowy, nie mamy do czynienia z zawyżaniem parametrów pracy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No to jeszcze raz poproszę o odpowiedź dlaczego zależności czasowe tych modułów są bardzo kiepskie. Do tego stopnia, że zdarza się wcale nie rzadko, że parametr przekracza wartość krytyczną.
    Nie wiem i nie ma to znaczenia, skoro pamięci chodzą rewelacyjnie i nie robią takich problemów jak np. HyperX Kingstona, które niby powinny być takie dobre. Geile o których pisałeś że to takie wynalazki, to ludzie sprowadzali do Polski ze Stanów jeszcze jak były tutaj nie do dostania i płacili za nie 2 razy więcej niż za HyperXy. Nie dlatego, że lubili wyrzucać pieniądze, tylko dlatego że miały świetne osiągi.

Kingston ma w ofercie dedykowane pamięci do rozmaitych zastosowań, łącznie z profesjonalnymi i nie poszedł do tej pory z torbami. Tak na moje oko, przeżył już kilkudziesięciu innych dostawców modułów i ma się dobrze. O czymś to świadczy.
    Kilkudziesięciu pewnie tak. Tych których określiłeś wynalazkami nie.
    Opinia zbudowana na jakiej podstawie?
    Interesowania się tematem od kiedy DDR w ogóle pojawiły się w domowych PCtach i niechęci sprzedawców do sprzedawania standardowych serii ddr2 Kingstona "bo tyle nam ich ludzie odsyłają, że lepiej kupić dużo tańszego GoodRama"

A o Winbondach to zupełnie pokręciłeś temat. Mam nadzieję że o monitorach nie głosisz teorii na podobnej zasadzie jak tutaj o pamięciach, bo do tej pory uważałem Cię za osobę bardzo obeznaną z tematem.

Przy okazji rzecz która mnie strasznie irytuje - mógłbyś zgodnie z etykieta zwracać się na Ty, a nie "Pan/Pani".

BTW. Za granicą te firmy były znacznie prędzej niż w Polsce, po prostu tutaj wszyscy wkładali Ram jak najtańszy byle działał. Tylko niektórym zależało na lepszych kościach i wtedy pozostawał import takich Geili. Teraz świat OC wygląda zupełnie inaczej.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 31-03-2011 o 18:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Właśnie o tym piszę. Normalnie nie działa. Co do celowości działania zgodzę się, ale w kontekście wykorzystania układów które normalnie byłyby przemielone.
    Dżizas, macki mi już opadają. Jeśli za normę w monitorach uznamy TNki z marketu, to Eizo CG na *VA powinny trafić na przemiał – ani to szczególnie ciekawych czasów reakcji nie ma, ani nie wali 500 kandeli, ani nie ma kontrastu 10000:1. Znaczy zwykły śmieć.
    A te "wynalazki" działają zgodnie z tym, co napisał ich producent w specyfikacji, raczej świadomie rezygnując z zaleceń standardu DDR. I zgodnie ze specyfikacją producenta i celem w jakim zostały zaprojektowane (OC) – działają jak najbardziej poprawnie.
    Dla mnie EOT w tej części, bo nie mam już siły tłumaczyć oczywistych oczywistości.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Ja też już wysiadam... nie mam już siły na dyskusję z osobą, która przyjmuje postawę "jeśli fakty nie pasują do tezy, to tym gorzej dla faktów".
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Nie wiem i nie ma to znaczenia, skoro pamięci chodzą rewelacyjnie i nie robią takich problemów jak np. HyperX Kingstona, które niby powinny być takie dobre.
    Nigdzie nie napisałem, że HyperX są świetne. Wcale nie są. To taki sam wynalazek jak reszta gratów do podkręcania. Trzeba kombinować żeby działało.

A o Winbondach to zupełnie pokręciłeś temat.
    Czyżby? Mówiliśmy o pamięciach do P45 czyli DDR2 (1,8V), a w międzyczasie kol. Costi wtrącił przykład Winbondów DDR (2,5V).

Mam nadzieję że o monitorach nie głosisz teorii na podobnej zasadzie jak tutaj o pamięciach, bo do tej pory uważałem Cię za osobę bardzo obeznaną z tematem.
    A dziękuję. I przy okazji to nie są teorie, tylko proste fakty, zrozumiałe dla każdego elektronika.

Przy okazji rzecz która mnie strasznie irytuje - mógłbyś zgodnie z etykieta zwracać się na Ty, a nie "Pan/Pani".
    Ja już tak mam. Wybitnie nie lubię amerykanizowania języka polskiego. W polskim internecie nie wiadomo dlaczego pokutuje amerykańskie "you", które ma znacznie szerszy zakres znaczeniowy niż nasze "ty".
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A te "wynalazki" działają zgodnie z tym, co napisał ich producent w specyfikacji, raczej świadomie rezygnując z zaleceń standardu DDR.(...) Dla mnie EOT w tej części, bo nie mam już siły tłumaczyć oczywistych oczywistości.
    Niezrozumienie stuprocentowe. Nie są to żadne zalecenia tylko fizyczna właściwość, wynikająca z technologii produkcji układu scalonego, użytego materiału, grubości ścieżek i izolacji. Proszę zauważyć że napięcia zasilania zmieniają się wraz z procesem technologicznym. Proszę nie dopisywać dziwacznych teorii do prostych spraw, bo jak się to czyta, faktycznie witki opadają.

Ja też już wysiadam... nie mam już siły na dyskusję z osobą, która przyjmuje postawę "jeśli fakty nie pasują do tezy, to tym gorzej dla faktów".
    Proszę o odpowiedź. Z tabeli 17 dokumentu JEDEC'a wyczytał Pan 2,3V?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-03-2011 o 19:07

Domyślnie

Nie, z tabeli 16 - pisałem o tym, ale o braku czytania ze zrozumieniem już też pisałem...

Domyślnie

A może podpowie któryś z dżentelmenów jaki można teraz wydajny komp złożyć (w granicach 3tys) do obróbki zdjęć i tworzenia panoram sferycznych. Niestety nie orientuje się już teraz na rynku hardware.

Domyślnie

Nie, z tabeli 16 - pisałem o tym, ale o braku czytania ze zrozumieniem już też pisałem...
    Zdaje się że napisał Pan:

]zalecanym napięciem zasilania. Zalecanym, a nie wymaganym (tabela 17 wspomnianej normy).
    No ale dobrze, na 17 omsknął się palec? Po dokładniejszym zapoznaniu 2,3 okazało się wcale nie napięciem? Zatem z tej tabeli?

Wg Pana podane wartości to dopuszczalne napięcia zasilania? To może Pan przetłumaczy co tu jest napisane. I przy okazji co wiąże Vss i Vdd. Czas na kopiowanie z Wikipedii... Start!
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-03-2011 o 19:35

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów