Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Rozczajam F90x.
    Zasadniczo nie mam problemów ze zrozumieniem instrukcji. Np "kilka" elementów jest jak w cyfrze jak "E" na oznaczenie braku karty czy braku filmu
    Jakaś mało ważna korekta zachowania możliwa jest ze ścianki lub oprogramowania, ale machnąłem ręką.

Nie wiem czy słusznie, nastawiałem się, że zadawanie przysłony z obiektywami AF (z chipem) będzie się odbywać na sposób 'cyfrowy', ale to pewnie niewłaściwa sugestia po prostu.

a) Rozumiem na zmiennoswietlnych zoomach AF rozumieć to trzeba jak w czasach mechanicznych, nie jest to inteligentnie korygowane?
    b) wywnioskowałem, że pomiar światła odbywa się "w otwartej pętli" czyli nie ma drugiego pomiaru po przymknięciu przysłony a przed uniesieniem lustra? Chyba mają to FG,FE(2?),FA i żadne nowsze. Dobrze to wyraziłem? Jednak na potencjalnie rozkalibrowanych przysłonach starych obiektywów (albo niezupełnie udanych konwersjach na Ai) było to fajne. (EDIT: w tej częsci pytania przeciwnie do pierwszej, bardziej myślę o starych manualnych szkłach)

Wybaczcie pytania godne cycatej blondynki, ale analoga AF nigdy nie miałem.

PS. Bez gripa, dobrze mi z tym, korekty, pamięci AE-L, to mój styl.
    Wszystkie zatyczki i wykończenie tylnej klapki jak nowe.

W f90x ze szkłami typu G (bez pierścienia przysłon) nie działa tryb A (priorytet przysłony) i M (daj mi minutę, wyciągnę aparat z torby) . Da się to obejść stosując tryby P i S.

Działa pomiar światła ze szkłami z mocowaniem M42.

Nie do końca jeszcze rozpracowałem jak działa pomiar. Przykładowo, wczoraj tryb A proponował czas 1/1.6 sekundy. Miałem założony dość ciemny filtr, obok stał kolega z D200 i z tym samym filtrem wychodziły mu czasy rzędu 2-3 sekund. Przestawiłem na M, ustawiłem sekundę i mimo drabinki informującej o prześwietleniu zrobiłem poprawnie naświetlone zdjęcie.

EDIT: w trybach A i M ze szkłami bez pierścienia przysłon (pod ręką miałem akurat 10-20) aparat ustawia przysłonę f22 ale błędu nie wyrzyguje. Czy przymknie ją do zrobienia zdjęcia? nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Boryszuk ; 27-03-2011 o 23:01
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Za receptę zrobienia / reverse engeneering kabla byłbym wdzięczny. Zwłaszcza że pewnie trzeba jakies współczesne zakończenie z drugiej strony.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=115570
    D814 | 12-300/1.4-4

Domyślnie

Odnośnie kabla MC31/MC33:
    Jestem na etapie zmuszania znajomego do wykonania kabla. Problem był oczywiście z wtyczką. Opcja nr 1. to kupno pilota na kablu i wymontowanie wtyczki (groszowa sprawa przy kupnie z HH, ale pilot moze nie miec kabla 10-żyłowego). Opcja nr 2 do wtyczka kupiona tu: www.tme.eu/pl po wgraniu strony trzeba wpisać w wyszukiwarkę DS3101A18-1S
    Ostatnio edytowane przez Daniel Ręcławowicz ; 28-03-2011 o 10:12 Powód: literowka

Domyślnie

A jakie jeszcze tanie body w pełni obsługuje nowe obiektywy typu G z AF-S i VR? Bo skłaniam się ku F80 zamiast aktualnie posiadanego FE10 bo i tak raczej nie będe używał manuali, choć fajnie by było mieć puszkę do wszystkich obiektywów.
    D750
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniksk Zobacz posta
    A jakie jeszcze tanie body w pełni obsługuje nowe obiektywy typu G z AF-S i VR? Bo skłaniam się ku F80 zamiast aktualnie posiadanego FE10 bo i tak raczej nie będe używał manuali, choć fajnie by było mieć puszkę do wszystkich obiektywów.
    ZTCS to w f90 można liczyć na pracę ze szkłem VR w normalny sposób, ale bez funkcji VR.
    Ale nie mam własnego zdania.

f801 nie lubi AF-S (silnikowych).
    Cecha G jest w 801/90 'do obejścia' ale nie w pełni satysfakcjonujące rozwiązanie.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

tanio z G vr i AF-S śmiga F65 F75 i F80

ale to plasticzaki są niestety, tak jak większość tanich G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    Nie do końca jeszcze rozpracowałem jak działa pomiar. Przykładowo, wczoraj tryb A proponował czas 1/1.6 sekundy. Miałem założony dość ciemny filtr, obok stał kolega z D200 i z tym samym filtrem wychodziły mu czasy rzędu 2-3 sekund. Przestawiłem na M, ustawiłem sekundę i mimo drabinki informującej o prześwietleniu zrobiłem poprawnie naświetlone zdjęcie.
    A na jakim filmie to robiłeś ? Bo 1 a 2 sekundy to raptem 1 działka - dla niektórych filmów to niewiele.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    A na jakim filmie to robiłeś ? Bo 1 a 2 sekundy to raptem 1 działka - dla niektórych filmów to niewiele.
    Fujicolor c200, ktore w moim labie rozdaja za darmo
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Ja bym chyba za darmo go nie wział nawet :d
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igg Zobacz posta
    tanio z G vr i AF-S śmiga F65 F75 i F80
    1. BTW, "tanio" to ile dla kogo? Aparat za cenę filmu, dwóch, dziesięciu?

2. Powiedzcie, pełna obsługa G, z realizacją programu A i M czy taka sama jak w innych P i S?

3. Pełny działający VR czy tylko możliwość przypięcia szkieł VR ?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów