Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Domyślnie Autofocusy Nikona

Potwierdźcie czy dobrze wyczytałem:
    F801 zwykły oraz S nie działają obiektywy silnikowe AFS ? Dlatego by na rynku kosztował jak dwa hot-dogi?

F90X w porównaniu F90, w nowszym autofocus jest naprawdę znacząco lepszy? Czy to zmiana kosmetyczna?

55,60,65 itd nawet nie pytam
    F100 jest dość rzadki i za drogi jak na moje plany, chyba nie rzuca F90x na kolana?
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 07-03-2011 o 14:26
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    F100 jest dość rzadki i za drogi jak na moje plany, chyba nie rzuca F90x na kolana?
    Ja zmieniłem F90X na F100, więc róznica jest - a w kwestii tematu: ma 5 pól autofocusa, F90X tylko jedno. Nie każdemu to przeszkadza, mnie osobiście drażniło to kręcenie obiektywem na boki, zwłaszcza bardzo szerokich kątach było to irytujące.
    Völkchlor

Domyślnie

Potwierdźcie czy dobrze wyczytałem:
    F801 zwykły oraz S nie działają obiektywy silnikowe AFS ? Dlatego by na rynku kosztował jak dwa hot-dogi?
    Działają, ale trzeba kręcić rączką: http://www.mir.com.my/rb/photography...ompatchart.htm

Domyślnie

F90x ma pomiar spot czego nie ma w bez "x", ale focus chyba ten sam

F100 nie rzuca az tak bardzo w porównaniu do 90 ale funkcjonalność/kompatybilność ma bardziej w przód ( w pełni działa z G, AF-S, VR. Z manualami tak samo - potwierdzenie kropką, pomiar, ale brak wskazania F w wizjerze.
    No i jest jeszcze okrojony z manuali F80, też działa z nowymi szkłami, ale ja tam go nie lubię

90ka jest wystarczająco "super", ale to do szklarni trzeba dobierać
    801 jest w zasadzie taki sam funkcjonalnie jak 90 ale w garści leży gorzej.

Domyślnie

Jeśli masz afsy to weź F80, jeśli manualne szkła to F90x a do manuali i afsów razem to już F100.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Jeśli masz afsy to weź F80, jeśli manualne szkła to F90x a do manuali i afsów razem to już F100.
    Zwięźle to powiedziałeś. Jednak skoro analog, to opcja manualna też.
    Nawet jeśli analog jest "z bateryjką".

AFS-y mam na razie 2 pod DX, grozi kiedyś jakiś 70-300VR ale to chyba wszystko.

Cytat Zamieszczone przez igg Zobacz posta
    F90x ma pomiar spot czego nie ma w bez "x", ale focus chyba ten sam
    W kilku miejscach (mir, rockwell, fora ang) są sygnały, że pomiędzy f90 i f90x zmiana AF jest i niektórzy mówią, ze ma to znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 07-03-2011 o 22:02

Domyślnie

Jednak skoro analog, to opcja manualna też.
    Nawet jeśli analog jest "z bateryjką".
    E tam, ja miałem kilka eFek i pod żadną nigdy nie miałem manuala na dłuzej jak pół rolki, nawet fisheye miałem z AF-em. Po tej drugiej częsci wypowiedzi to coś czuję, ze bardziej chyba szukasz jakiejś magii utajonej :P
    Völkchlor

Domyślnie

Ja mam kilka manuali i używam je ze wszystkimi body. Z AFowych mam akurat F100, bo stwierdziłem, że jak kupić, to raz, a dobrze. F6 jest za drogie, a klocka z wbudowanym gripem jak F5 nie chcę. Pre-Ai mnie jakoś nie kręci, a z nowszymi szkłami F100 w pełni współpracuje. Jeśli kiedyś będę zmieniał to tylko na F6 właśnie.
    Seria puszek, którą wieńczy F90(x) jakoś nigdy mnie nie przypadła do gustu. Jakbym szukał drugiego body z AFem, kupiłbym F801, najprawdopodobniej s.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    E tam, ja miałem kilka eFek i pod żadną nigdy nie miałem manuala na dłuzej jak pół rolki, nawet fisheye miałem z AF-em. Po tej drugiej częsci wypowiedzi to coś czuję, ze bardziej chyba szukasz jakiejś magii utajonej :P
    Mam jakiś zasób manuali. Dla mnie analog to fotografia 'przyjemnościowa' (choć byc może kiedyś jako sposób na jakoś FF??? - na razie o tym nie myślę). Skoro przyjemnościowa, w pełni jest akceptacja RÓWNIEŻ dla analogów.

Szyfr a nie magia "z bateryjką" u mnie oznacza przynajmniej minimum automatyki (A lub więcej), jako przeciwstawienia hardokorowym czysto mechanicznym fanatykom

Oprócz tego w modelach AF znajduję drobiazgi, jak pomiar dla ISO powyżej 3200 (w popularnych analogach zwykle to max, i korekty już nie da się nanieść). Może nie zawsze będę mordować Deltę ilforda, ale popróbowac to tak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Jakbym szukał drugiego body z AFem, kupiłbym F801, najprawdopodobniej s.
    1. Czy ten AF w 801, nie posiadając wrazliwości na poziome obiekty, w praktyce jest jakiś ułomny?
    Czy z innych względów jest ułomny?

2. Zasłyszane, nie pamiętam gdzie. To f801 jest wyraźnie cichszy od reszty stawki, czy chodziło o f80?

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów