Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Kociewski plener

To moje pierwsze zdjęcia jakie wstawiam. Proszę o twórczą krytykę. Dziękuję i pozdrawiam

1.

2.

3.

Domyślnie

Robisz zdjecia pod slonce, a najczesciej (szczegolnie na poczatku) nic z tego dobrego nie wychodzi. Jest zdecydowanie za ciemno. Jesli chodzi o kadr to chyba tylko 2 sie wybroni.
    D80, N18-135, N50 1.8, Sigma 10-20

Domyślnie

ciemno, zbyt duże kontrasty, niestety z ekspozycją poległeś, kadrowo jak dla mnie tylko 2.
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Kadry te były braketingowane a taka ciemna ekspozycja podoba mi się znacznie bardziej. Nie uważam, żeby jedyna poprawna ekspozycja to była taka, która oświetla i czyni czytelnym każdy fragment kadru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bobek77 Zobacz posta
    Kadry te były braketingowane a taka ciemna ekspozycja podoba mi się znacznie bardziej. Nie uważam, żeby jedyna poprawna ekspozycja to była taka, która oświetla i czyni czytelnym każdy fragment kadru.
    Tys prowda ... ale mało kto to lubi, nie piszę w tym miejscu o sobie.
    Oko ludzkie pod słońce gubi wiele szczegółów.

Domyślnie

Kadry te były braketingowane
    Co kolwiek to znaczy? no i co z tego? Oceniamy to co widać a nie jak autor wykonał dane zdjęcie.
    Nie rozumiem też tego sformułowania
    Nie uważam, żeby jedyna poprawna ekspozycja to była taka, która oświetla i czyni czytelnym każdy fragment kadru.
    Nie przesadzajmy też w drugą stronę. Nie sztuką jest zrobić tak zdjęcie aby wyszło niebo a dół był czarny, sztuką jest to tak zrobić aby było coś tam widać, inną rzeczą jest czy ten dół jest ciekawy
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Co kolwiek to znaczy? no i co z tego? Oceniamy to co widać a nie jak autor wykonał dane zdjęcie.
    Nie rozumiem też tego sformułowania
    Oznacza, że kadr ten był fotografowany w kliku ekspozycjach i ta ciemna właśnie została przeze mnie uznana za ciekawszą. Oczywiście IMO

Domyślnie

złe myślenie, nie popadajmy ze skrajności w skrajność, autorzy komentarzy mówiących o ciemnicy nie nawołuję, abyś autorze robił zdjęcia zbyt jasne, zapewne maja na myśli fotografie zrobione w/g kanonów fotograficznych, czyli że wszystkiego powinno być tyle i w takich proporcjach, aby praca nie budziła takich uwag.
    Niestety chyba jeszcze masz zbyt mało doświadczenia do robienia fotografii pod słońce, proponowałbym na razie robić mniej trudne technicznie ujęcia, a dopiero po nabraniu doświadczenia obróbkowego spróbować zmierzyć się z tematem fotografii pod słońce, najważniejsze to się nie zrażać a uwagi przyjmować rozsądnie

pozdrawiam

Domyślnie

2 ujecie w nieco innym wydaniu mogloby byc ciekawe.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Bobek, osobiście bym trochę mniej się wykłócał a bardziej brał do serca, to co piszą koledzy fotografowie. Najgorsze, jak początkujący fotograf myśli, że jest dobry i siłą tkwi w tym przekonaniu. Podobnie jak w topiku z krokusami, popełniłeś tutaj masę fotograficznych "przestępstw". Proponuję abyś trochę przystopował z rewolucjami, w przeciwnym razie szybko ubędzie Ci komentatorów z kolejnych topików. Ludzie na tym forum z chęcią pomagają stawiać pierwsze kroki, nie zrażaj ich do siebie .
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów