Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Domyślnie "Problem" z lampą SB-700

Na początek przepraszam moderatorów za zdublowanie, ale wydaje mi się, że do ogólnego topiku nie każdy zagląda. A pytanie kieruje do posiadaczy wszystkich lamp, nie tylko SB-700. Tym bardziej, że to moja pierwsza lampa w życiu, nie wiem czy takie "coś" jest w świecie lamp błyskowych normalką i niepotrzebnie panikuję. Ale do rzeczy.

Dzisiaj zakupiłem wysyłkowo Sabinke SB-700. Zauważyłem, że ma niestety malą niedogodność, trochę denerwującą. Konkretnie chodzi o dość mocny luz na osi poziomego kręcenia palnikiem wokół lampy. Szczegółowo pokazuje tu nakręcony przeze mnie filmik (proszę nie zwracac uwagi na przybrudzony podkoszulek):

http://www.youtube.com/watch?v=GjfhklutPt4

Czy taki luz na głowicy jest normalny? Zastrzegam, że nie trzeba dużej siły, aby ten luz wyczuć. Wystarczy pomachać lampą szybko wzgledem pionowej osi i sie wyczywa, że palnik sie lekko kręci. Sprawdziłem w sklepie inny model i miał podobny luz. Nie przeszkadza to w robieniu zdjęć, może jestem przewrażliwiony, ale jakoś nie lubię, jak mi w sprzęcie coś klekocze. Czy inne lampy tez tak mają? Mam się tym przejmować, czy to zbagatelizować? Lampa nowa, ze sklepu.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Na moich 2x SB-800 jest wyczuwalny luz, ale to normalne nie ma tam żadnych panewek, przegubów kulowych, czy innych pasowanych elementów; zwykły plastik

Domyślnie

na moich sb 800 jest to samo, od nowości jest taki luz i nic się z nim nie dzieje, w sensie nie "upierdliwieje" z czasem

Domyślnie

Problem w tym, że ten luz nie ma żadnego oporu. To znaczy nie trzeba używać nawet minimum siły, aby poruszać palnikiem. To samo z siebie klekoce.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Problem w tym, że ten luz nie ma żadnego oporu. To znaczy nie trzeba używać nawet minimum siły, aby poruszać palnikiem. To samo z siebie klekoce.
    Tzn. nie trzeba nacisnąć blokady by obrócić palnik?

Domyślnie

Żeby obrócić trzeba. Po prostu wystarczy pomachać lampą a się czuje, jak klekoce na luzie.

Domyślnie

właśnie polazłem sprawdzić jak to u mnie jest, luzu jest około milimetra, jakby porządnie wstrząsnąć to może i będzie klekotała :>

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

No nie wiem, bo to odczucie bardzo subiektywne ale chyba dobrze że kupiłem dziś kolejną SB-800, a nie 700 czy 900

Domyślnie

aż sprawdziłem sb-800, nic nie klekocze, chociaż minimalny luz jest.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Oszczędny w słowach Awatar daromax
    Miasto
    Oświęcim/Kraków

Domyślnie

Powiem tak, sprawdziłem na swojej SB 700 kupionej 2 tygodnie temu z odbiorem osobistym i nie mam takiej przypadłości, na filmiku widać jak Ci cały plastik lata...ja bym tego nie bagatelizował i poprosił o wymianę na inną.

Pozdrawiam.
    Coolpix P300 - mały....ale WARIAT !!!

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów