Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Domyślnie

Ja tam problemow nie mam, choc meczy mnie jazda w nocy a kiedys nie bylo roznicy....coz 34lata....juz czas
    A sport dla oka mialem caly czas nauki.....przeczytaj takie karteczki wielkosci zaslepki od lampy i poskladane w kosteczke ktore leza pomiedzy nogami

No i czasami chcial bym miec okulary.....myslalem kiedys o oprawkach z zerowkami szklami dla lansu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Z mojego tylko doswiadczenia powiem ze jesli ktos ma wade na poziomie 0,5 lepiej poczekac i nie pchac sie w szkla na ktore tak ochoczo przepisuja okulisci.
    Ja nosze okulary tak mniej wiecej od pol roku mam wade na jedno oko 0,25 a drugie 0,5 (okulary nosze caly czas)

Po tym pol roku noszenia coraz gorzej widze nawet w okularach a na prosty tok myslenia po kupieniu okularow powinno byc lepiej a w ostatecznosci nie powinno sie pogorszyc.. Na dniach znowu pojde do okulisty ale zastanawiam sie czy isc do tego samego czy do jakiegos innego bo moze u tego co bylem sie nie zna?
    D7000 + 18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Ja juz nie mam oczu Wstaje od biurka, patrze za okno na parking i ni cholery nie przeczytam wiekszych napisow. Kolega dokucza mi i bezblednie odczytuje numery tablic rejestracyjnych Bylem u okulisty i chyba mowil cos o 0,5/1. Trzeba kupic okulary...
    Przykre. Ale w koncu wiele osob nosi okulary. Nie martw sie, nowe patrzalki i bedzie dobrze. Choc wiadomo, ze lepiej zeby nie bylo koniecznosci.

Zalozylem watek z ciekawosci co brac forumowa mysli na ten temat. Wydaje mi sie ze dla fotografa amatora, a tym bardziej zarabiajacego na tym, dobry wzrok to cenny atrybut.

Wiec jak ktos nie ma nic sernsownego do powiedzenia, to niech sobie daruje smichy-chichy.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Zawsze mozna laserkiem korekte zrobic, ja chyba w tym roku to zrobie.
    Jak siedzie dlugo, to Visine, jak robie cos "niebezpiecznego" dla oka to zawsze w okularach.
    D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900

Domyślnie

Ja z racji aby nie stracić uprawnień musze co roku robić badania, w zeszłym było ok
    ale w tym roku lewe oko delikatnie się opuściło, cóż latka lecą a komputer też swoje robi.
    Jak idę na rower to zawsze okulary, już parę razy się zdarzyło że jakiś owad uderzył w okulary
    a jak bym jechał bez, to nie wiadomo jak to by się mogło skończyć.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Od ładnych kilkunastu lat pracuję przy komputerze, spędzając przed monitorem kilka - kilkanaście godzin na dobę, w różnych porach. Do niedawna nie odczuwałem żadnego dyskomfortu, nie miałem problemu ze zmęczeniem. Ostatnio jednak zauważam, że coraz bardziej wzrok mi się męczy, w sensie oczy. Fakt, przesiaduję przed monitorem jeszcze więcej czasu niż dotychczas i zaobserwowałem, że są takie momenty, że np. mam problemy ze złapaniem ostrości, coraz częściej przeszkadza mi zbyt intensywne światło, wolę półmrok. Generalnie chyba wady wzroku jeszcze się nie nabawiłem, bo nie mam problemów z odczytaniem małych literek z dużej odległości. Do okulisty wybieram się od jakiegoś czasu, ale się wybrać nie mogę. Ale do czego zmierzam. Zacząłem łykać Maxivision, czyli suplement zawierający zwiększoną dawkę luteiny. Do tego jakiś preparat ogólnowitaminowy. I słuchajcie, to pomaga. Miałem teraz jakiś miesiąc przerwy z komputerem (nie to, że całkiem bez, ale starałem się mocno ograniczać i nie siedzieć przy nim, jak nie musiałem) i jakoś tak przestałem łykać te tabletki. Od kilku dni znowu dłużej muszę pracować i już czuję, że zmęczenie oczu zaczyna mi dokuczać. Trzeba się znowu obkupić w luteinę. Generalnie to, co napisał Calme, sprawdza się. Luteinowo witaminowy suplement + kropelki typu Visine na wysuszoną śluzówkę + żel ze świetlikiem dla odprężenia.

EDIT:
    Aaa... Jeszcze mi się przypomniało. Parę lat temu, jak już wiedziałem, że moja przyszłość jest ściśle związana z komputerem, chcąc zadbać zawczasu o mój wzrok, kupiłem sobie okularki zerówki, ale ze wszystkimi możliwymi filtrami. Zapłaciłem za nie, jak za zboże, optyk patrzył na mnie jak na półdebila. I co? I g**o... Popracowałem w nich dzień, dwa, wzrok męczył mi się bardziej, niż bez. Schowałem głęboko do szuflady i tak przeleżały ładnych parę lat. Ostatnio sobie o nich przypomniałem, ale zdjąłem szybciej, niż założyłem. To chyba jednak nie to... Tyle, że to nie były okulary dedykowane do pracy przy kompie. Dlatego też ciekaw jestem tych Gunnarów.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 18-03-2011 o 16:00

Domyślnie

No to temat w zasadzie wyczerpany. Od siebie (-4,50, -4,75) dorzucę jeszcze takie ćwiczenie: co mniej więcej godzinę odchodzę od kompa, podchodzę do okna i patrzę na najdalej położony punkt.

Domyślnie

To ja nieco z odwrotnej strony. Często biorę udział w badaniach neurologicznych/psychologicznych jako grupa kontrolna. M.in. obserwacja ruchu gałek ocznych (zarówno przy pomocy specjalnych okularów, jak i EEG) i co się okazało? Mam ponadprzeciętnie szybkie prawe oko Sposób obserwowania także różny od przeciętnego, a podczas dwukrotnego (2x po prawie godzinę) EEG, kiedy sobie smacznie spałem, moje prawe oko wciąż pozostawało aktywne
    Trening robi swoje. Okazało się m.in., że podczas obserwowania obrazów sprawdzam, wodząc po jego krawędziach, czy nic mi nie weszło w kadr
    Wzrok wciąż 0-0, a najmłodszy już nie jestem
    Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Wiec jak ktos nie ma nic sernsownego do powiedzenia, to niech sobie daruje smichy-chichy.
    Krzyśku, to przecież cafe jest
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Jak robię zdjęcia przy użyciu studyjnych lamp błyskowych i fotografuję martwą naturę to na chwilę przed wyzwoleniem migawki i błysku zamykam oczy. Pracuję sporo w studio i ten nawyk mam już sporo lat ale po ponad 20 latach "dostawania po oczach" zauważam lekkie zmęczenie wzroku.

Domyślnie

Kropelki Typu Visine Classic są jak krople do nosa, niczego nie leczą tylko obkurczają naczynia w spojówce, więc oczy robią się*mniej czerwone, do tego zawierają środki aseptyczne. Dobrze robią w przypadku np. odczynów alergicznych. "Zmęczenie oczy" zwykle bierze się właśnie z wgapiania się w monitor, czyli od fiksowania ostrości wzroku na tej samej odległości. Natura nie przewidziała wynalezienia monitorów
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów