Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Dbacie jakos o oczy?

Witam, pytanie jak w temacie. Tak mnie naszlo. Ostatnio podczas jazdy motorem, jakis owad postanowil zaatakowac moje oko.(akurat jak na moment podnioslem szybke kasku) Nawet niezle bolalo. Nastepnego dnia cale bialko oka czerwone, boli. Okulista, badanie, nic sie nie stalo; "ma pan tu recepte na krople" . I po tygodniu wszystko wrocilo do normy.

I tu mnie wlasnie naszla refleksja. Przeciez fotografuje, a to bylo prawe oko.
    Ja rozumiem, ze na wszelkie urazy mechaniczne (czyt. przypadkowe nieszczescia) mamy maly wplyw.
    Ale ile razy sleczymy przed kompem do pozna w nocy, czytamy przy slabym swietle, pracujemy w pomieszczeniach z klimatyzacja itd...
    Czasami przy dlugotrwalym wpatrywaniu sie w wizjer (np kobinacje z recznym ostrzeniem), mam takie wrazenie jakby oko mi sie troche meczylo.

To podsumujmy. Fotografuje, chcialbym to robic jak najdluzej i cieszyc sie sprawnym wzrokiem. Najlepiej bez okularow za te nascie, kilkadziesiat lat. I chyba Wy tez.
    To co, dbacie jakos oczy? Moze jakies kropelki profilaktycznie, czy jakas gimnastyka dla oka?

Czy jest na salo okulista-fotograf. Bo chcialbym juz teraz zadbac o wzrok na przyszlosc i przy okazji ciekawi mnie jak do tego tematu podchodzi reszta forumowiczow?
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Ja siedzę przed kompem pewnie i z 12h dziennie/nocą, albo i lepiej, i powiem Ci, że na badaniach u okulisty mam ciągle tak samo, w prawym 0, w lewym się pogorszyło, na 0,5.
    I to jest ciekawe, bo prawe jest właśnie ćwiczone wizjerem foto, a lewe się "obija". Więc mocniej oberwało.
    Ale to po tylu latach siedzenia przed kompem to i tak jest mało.

Domyślnie

Ja dbam, mrugam kilka razy na minutę. Ostro trenowałem i teraz robię to nawet nieświadomie

Domyślnie

VitaVision - suple
    Systene - krople
    + żel ze świetlikiem

Domyślnie

Ja tez wzrok mam swietny na szczescie, zero zastrzezen z mojej i okulisty strony. Teraz mam 32 lata, a co bedzie za nastepne 20-30? Chcialbym bez problemow moc fotografowac. Moja babcia nosi okulary, ale jak siegne pamiecia to moja prababcia nigdy nie nosila okularow i na wzrok nie narzekala.
    I tak mysle, jak ktos przykladowo jest aktywny fizycznie i uprawia tak dla zdrowia jakis sport. Np Jogging, czy plywactwo to raczej dluzej bedzie sie cieszyl zdrowiem i sprawnoscia niz ktos kto tylko siedzi w domu przed TV i wcina fast-foody.

To moze jest jakis sport dla oka, zeby jak najdluzej zachowac pelna jego sprawnosc.

P.s Calme, tez mysle coby profilaktycznie nie brac jakichs kropelek. I o tym sporcie dla oka tez jeszcze mysle.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 18-03-2011 o 14:26 Powód: dopisek P.s
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Ja juz nie mam oczu Wstaje od biurka, patrze za okno na parking i ni cholery nie przeczytam wiekszych napisow. Kolega dokucza mi i bezblednie odczytuje numery tablic rejestracyjnych Bylem u okulisty i chyba mowil cos o 0,5/1. Trzeba kupic okulary...

Domyślnie

Nie
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

A to z ciekawości?
    Korzysta może ktoś z okularów Gunnar?
    Tylko mam na myśli użytkowanie na co dzień, nie przymierzenie w sklepie - bo to wiadomo nic nie daje.
    Z tego co wiem dla osób pracujących z grafiką, z kolorem, ich produkty dopiero mają się pojawić (na razie wszystko jest żółte, a mają wejść neutralne bezbarwne).
    Ale może ktoś dużo gra, siedzi w biurze przed Office'm (albo przed forum ), i sprawił sobie takie coś?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    A to z ciekawości?
    Korzysta może ktoś z okularów Gunnar?
    Tylko mam na myśli użytkowanie na co dzień, nie przymierzenie w sklepie - bo to wiadomo nic nie daje.
    Z tego co wiem dla osób pracujących z grafiką, z kolorem, ich produkty dopiero mają się pojawić (na razie wszystko jest żółte, a mają wejść neutralne bezbarwne).
    Ale może ktoś dużo gra, siedzi w biurze przed Office'm (albo przed forum ), i sprawił sobie takie coś?
    ciekawe czy ich strona jest czytelna tylko w ich okularach?

Domyślnie

Z mojego tylko doswiadczenia powiem ze jesli ktos ma wade na poziomie 0,5 lepiej poczekac i nie pchac sie w szkla na ktore tak ochoczo przepisuja okulisci.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów