Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: D700 pod wodą

Domyślnie

Robin, skąd te wieści o kapieli w spirytusie?! Jako chemik, nie polecam. To nawet nie chodzi o elektronikę, a o smarowidła, których pełno wewnątrz puszki. Rozmaże się to po całym wnętrzu po utopieniu w spirytusie.
    W wodzie destylowanej można umoczyć puszkę, ale tylko po kąpieli w wodzie morskiej, w celu wypłukania tej ostatniej, bo szybciej powoduje korozję niż normalma woda.
    Nieszczęśliwy kolega, który topił sie z puszką, zrobił prawidłowo. albo prawie prawidłowo. Jeśli strumień nie zawierał mocno zanieczyszczonej wody, to trzeba szybko pootwierać co się da i zostawić puszkę otwartą w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Tylko nie na gorącym kaloryferze, starczy temp. ok. 30 stopni i wiaterek od małego wentylatora. Nie ma sie co martwić kurzem, bo puszka i tak będzie musiała być wypucowana w środku. Jeśli nie pomoże, to zostaje serwis.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Robin, skąd te wieści o kapieli w spirytusie?! Jako chemik, nie polecam. To nawet nie chodzi o elektronikę, a o smarowidła, których pełno wewnątrz puszki. Rozmaże się to po całym wnętrzu po utopieniu w spirytusie....
    No ja chemikiem Panie Profesorze nie jestem. Technologia ciała stałego to moja domena zawodowa
    Każdy widzę w wątku chce czymś błysnąć zapominając o istocie zagadnienia czyli co można szybko i skutecznie zrobić aby dać sprzętowi szansę po zalaniu wodą i do tego wróćmy. Co zrobić w warunkach polowych ?
    Oczywiście najlepiej było by zatopić aparat albo szkło pod serwisem lub w budynku serwisu w łazience aby technik od razu mógł się nim zajmować i ratować. ( oby nie wodą destylowaną)
    Zalanie aparatu spirytusem stwarza największe szanse uratowania go przy dalszym ratowaniu przez technika specjalistę
    A dlaczego spirtem ? Dlatego, ze wypiera najskuteczniej wodę ze wszystkich zakamarków gdzie mogła by się ukryć
    Wodę w ilościach nie widzialnych dla ludzkiego oka, a nie wielkości kropli. Wodę wpełzająca do mikroukładów po wyprowadzeniach w skrajnych przypadkach dostającą się na struktury mikroukładów. Już nie wspominając o korozji na wyprowadzeniach. Spirytus najskuteczniej tą wodę wypiera ze wszystkich środków które w bojowych warunkach fotograficzny znajdziemy w pół godziny. Nie wiem, może pianka do golenia albo szampon do włosów robi to lepiej , nie sprawdzałem, niech ktoś spróbuje .
    Spisrytusu używa sie do mycia i suszenia półprzewodników w rożnych fazach ich produkcji. Spirytus nie szkodzi absolutnie układom elektornicznym, ale jak wyżej ja i przedmówcy mówili rozpuszcza także smarowidła wiec wizyta w serisie po zatopieniu jest też celem czyszczenie i ich uzupełnienia.
    No, a pytanie dlaczego spirytus wypiera wodę przez wiązanie jej i prowadzi do osuszenia , a nie woda wypiera wodę jak to nie słusznie doradzano lanie destylowanej zostawiam koledze Profesorowi Chemikowi do rozpatrzenia. Dlaczego woda wody nie wyprze ?
    Nigdy żadną wodą destylowaną.
    Jeśli zdarzy się WAM zalać drogi sprzęt w terenie to jak najszybciej obfita kąpiel w spirytusie da mu szanse na przeżycie. Powodzenia i nie topienia sprzętów życzę.
    ps
    a potem przed serwisem możemy sprzet poddać delikatnemu laminarnemu suszeniu
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 17-03-2011 o 23:55

Domyślnie

Spirytus nie wypiera wody ani się z nią nie wiąże (pomijając wiązania wodorowe), po prostu jako etanol (alkohol etylowy) miesza się z wodą nieograniczenie. Niestety, też ma swoją temp. wrzenia (78 stopni) i tak szybko nie paruje. Ponadto spirytus handlowy 95%, też zawiera wodę, bo jest azeotropem. Problem w tym, że dslr nie składa się tylko z układów elektronicznych, ale również optyki (pryzmat), gumy (uszczelki gumowe, okładziny), ruchomych części itp. Oprócz smarów (do tych ruchomych części), w okolicy matrycy jest trochę uszczelniacza (prawdopodobnie silikonowego rodowodu). Ani smary, ani silikon nie są dobrze rozpuszczalne przez etanol, ale wystarczy, że są choć trochę rozpuszczalne i po wyschnięciu etanolu pozostają smugi, których niezwykle ciężko się pozbyć (szczególnie dotyczy to silikonu). Ponadto etanol jest słabym rozpuszczalnikiem dla soli nieorganicznych. Tych z kolei jest sporo w wodzie morskiej, dużo mniej w normalnej wodzie strumieniowej. Wsadzenie aparatu do etanolu po topieniu się w wodzie morskiej może spowodować wytrącanie się tych soli i osadzanie w różnych miejscach we wnętrzu puszki. Tyle ze strony chemika. Oczywiście możesz zrobić próbę pływania w spirytusie swojego D700 (na swoją odpowiedzialność) i opublikować na forum wyniki. Chętnie poczytam.

Domyślnie

Też używasz wody destylowanej??

Jedynie jak najszybsze odcięcie od zasilania i kontakt z serwisem pozwoli nam na w miarę niskie koszta naprawy.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

markB słusznie prawi ( z wykształcenia również jestem chemikiem).
    Należy też wspomnieć o wpływie tlenu atmosferycznego na elementy. które już zaczeły korodować ( przed wyjęciem baterii). Nie ma co generalizować wiele czynników ma wpływ na body. "Pierwsza pomoc" zależy od tego czy zostało zamoczone, czy totalnie utopione.

Domyślnie

co za różnica gdy wilgoć dotrze do wszelkiej maści metalu??? Z wykształcenia jestem metalurgiem. Jedną z dziedzin mej nauki było przeciwdziałaniu utlenianiu metalu. Wg. mnie woda a jakiejkolwiek postaci jest zgubą na dłuższą metę dla każdego z metali. Alkohol jest pół środkiem, później serwis byle nie za późno.
    Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 18-03-2011 o 01:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afropolak Zobacz posta
    Po namyśle i rozmowie z serwisem postanowiłem spróbować żelu krzemikowego (którego pełno w kartonach w ccc), aparat idzie do foli i na kaloryfer na dobę i zobaczymy co z tego będzie.
    nie powinieneś kłaść dodatkowo na kaloryfer bo wilgoć nie ma gdzie uciec i dodatkowo zaparuje.
    ale cóż za późno spojrzałem.

a tak wogóle udało się?
    FX

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    co za różnica gdy wilgoć dotrze do wszelkiej maści metalu??? Z wykształcenia jestem metalurgiem. Jedną z dziedzin mej nauki było przeciwdziałaniu utlenianiu metalu. Wg. mnie woda a jakiejkolwiek postaci jest zgubą na dłuższą metę dla każdego z metali. Alkohol jest pół środkiem, później serwis byle nie za późno.
    Pomijając inne czynniki o których wspomniał kolega wyżej; chodzi o wypłukanie soli (elektrolitów), jak napisał markB alkohol etylowy w przeciwieństwie do wody destylowanej może sole wytrącić. Te z kolei są na ogół higroskopijne (pochłaniają wilgoć z powietrza) i w miejscach gdzie powstaje roztwór mamy idealne miejsce do szybkiego rozwoju korozji.

Domyślnie

do mycia elektroniki (2 lata w serwiesie gsm) używa się izopropanolu, samo wlanie nawet nalepszego środka nic nie da, aby dokładnie wypłukać resztki osoadów z wody, potzreba myjki ultradźwiekowej.

Domyślnie

Alkohol, a alkohol + myjka ultradźwiękowa. I to by było tyle w tym trudnym temacie. Wodzie destylowanej mówimy nie!!! A zwolennikom wody mówimy powodzenia, w końcu to ich sprzęt.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów