Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: D700 pod wodą

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie D700 pod wodą

Witam, problem jak w opisie. Wybrałem się robić trochę zdjęć w lesie ale nim na dobre coś pstryknąłem wylądowałem w strumieniu z aparatem. Trwało to tylko chwile ale aparat i obiektyw nabrał wody. Obiektyw cały mokry w środku pełno wody, korpus zdecydowanie lepiej ale i tak pod wyświetlacz do gniazda kart i pod baterie sporo się wlało. Wyjąłem kartę i baterię, pootwierałem co się dało i się suszy. Tyko pytanie czy pozwolić żeby wyparowało samo czy mu pomóc ogrzewaniem a może słać do serwisu. wszystkie uwagi miłe widziane.

Domyślnie

Wyślij co serwisu żeby wszystko Ci wyczyścili od środka i sprawdzili czy nie robią się jakieś zwarcia.

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Worek z ryżem znakomicie wyciąga wodę/wilgoć.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

A ja po prostu współczuję i życzę by nic się nie stało. Kiedyś wyprałem w pralce pendrive i nie dość, że dane nie zniknęły, to jeszcze do dzisiaj działa. Z tego co czytałem po różnych forach - to woda (zwłaszcza słodka) sama w sobie krzywdy elektronice nie zrobi, przy założeniu, że nie było jakichś zwarć - ważne jest zatem aby wyciągnąć baterię i nie włączać samemu aparatu, zanim jakiś fachowiec nie potwierdzi, że można.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie

Ok ale gdzie do serwisu. NP sam kosztorys to jest miesiąc czekania.
    Ostatnio edytowane przez afropolak ; 16-03-2011 o 14:03

Domyślnie

Bezpiecznym sposobem jest szczelne opakowanie aparatu razem z substancją silnie higroskopijną w środku np. żelu krzemikowego (silica gel), które ma silne właściwości hydroskopijne.
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afropolak Zobacz posta
    Ok ale gdzie do serwisu. NP sam kosztorys to jest miesiąc czekania.
    Ludzie na forum polecają (sam nie sprawdzałem):
    Adam Bieniek na Al. Jerozolimskich 113/115
    (22) 629-99-59

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erbe Zobacz posta
    Bezpiecznym sposobem jest szczelne opakowanie aparatu razem z substancją silnie higroskopijną w środku np. żelu krzemikowego (silica gel), które ma silne właściwości hydroskopijne.
    Po namyśle i rozmowie z serwisem postanowiłem spróbować żelu krzemikowego (którego pełno w kartonach w ccc), aparat idzie do foli i na kaloryfer na dobę i zobaczymy co z tego będzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afropolak Zobacz posta
    Witam, problem jak w opisie. Wybrałem się robić trochę zdjęć w lesie ale nim na dobre coś pstryknąłem wylądowałem w strumieniu z aparatem. Trwało to tylko chwile ale aparat i obiektyw nabrał wody. Obiektyw cały mokry w środku pełno wody, korpus zdecydowanie lepiej ale i tak pod wyświetlacz do gniazda kart i pod baterie sporo się wlało. Wyjąłem kartę i baterię, pootwierałem co się dało i się suszy. Tyko pytanie czy pozwolić żeby wyparowało samo czy mu pomóc ogrzewaniem a może słać do serwisu. wszystkie uwagi miłe widziane.
    a jakie szkielko miales podpiete pod ta d700 - pytam z ciekawosci , ps. jak to sie stalo ze wpadles do wody?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów