Close

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 193

Domyślnie

Te tagi to srednio wiarygodne. Juz nieraz na fl widywałem zdjecia z tagami które nie miały nic wspolnego ani ze sprzetem który focił, ani z tym co było na zdjeciu - dla przykładu pierwsze foto z tagów contaxa, to foto na którym jest po prostu contax i nawet go srednio widac. Ale owszem jak się obejzy mnogosć mnóstwa to jakieś tam pojęcie jest.

Poza tym jak ocenić ile jest wart aparat po zdjeciu. Ten co nie ma swiatłomierza to juz w ogóle - mozna jedyne oceniić czy dobrze migawką machnał. Całą robotę odwala w koncu szkło
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 27-02-2011 o 01:45
    Völkchlor

Domyślnie

no tak... to są tylko i wyłącznie TAGi
    a tagami oznacza się albo zdjęcie zrobione tym aparatem albo zdjęcie na którym ten aparat jest
    sprawa jest prosta ... jeśli na zdjęciu nie ma danego modelu aparatu to najprawdopodobniej zdjęcie jest nim zrobione

EXIFów niestety nikomu nie wytrzasnę

ale po raz kolejny sprawdza się stare powiedzenie - "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    tagami oznacza się albo zdjęcie zrobione tym aparatem albo zdjęcie na którym ten aparat jest
    sprawa jest prosta ... jeśli na zdjęciu nie ma danego modelu aparatu to najprawdopodobniej zdjęcie jest nim zrobione
    No więc ci mówię, że widuje zdjecia które są otagowane bez związku z treścią. Np zdjecie czegoś tam - nie sprzętu - a w tagach wpisane trzy obiektywy.
    Völkchlor

Domyślnie

na tych moich z rz67 pro II sa tylko foty z rzty
    ja uwielbiam mamiyke , mimo masy to naprawde mega maszyna
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Bardziej chodzi mi o opinie użytkowników Broni SQ. Zdjęć w sieci już się naoglądałem.
    Na przykład chciałbym się dowiedzieć czy komfortowo używa się pryzmatu w okularach? W Kievie 60 strasznie denerwuje mnie to że albo wygodnie kadruje przez kominek i nie mam pomiaru światła, albo mam pomiar ale przez pryzmat widzę tylko środek matówki :/

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lenio Zobacz posta
    Bardziej chodzi mi o opinie użytkowników Broni SQ. Zdjęć w sieci już się naoglądałem.
    Na przykład chciałbym się dowiedzieć czy komfortowo używa się pryzmatu w okularach? W Kievie 60 strasznie denerwuje mnie to że albo wygodnie kadruje przez kominek i nie mam pomiaru światła, albo mam pomiar ale przez pryzmat widzę tylko środek matówki :/
    Bronia SQ-Ai to praktycznie kopia Hasselblada z jedna przewaga i paroma minusami. Przewaga jest to ze ma pryzmat z miernikiem wspolczialajacy z korpusem, co za tym idzie automatyke ekspozycji co jest swietnym dodatkiem. Minusami sa:
    - gorsza budowa niz Hassela (choc bardzo zadko sie slyszy o awaryjnosci Broni, bardzo solidny sprzet)
    - dziwnie umiejscowione pokretlo od nastawu czasow - po lewej stronie korpusu, zmiana czasow wymaga nieco gimnastyki
    - pryzmat z pomiarem jest niewygodny w uzyciu, nie ma opcji pryzmatu 45 stopni z pomiarem a przy 90tce potrzebny jest gryp aby nadgarstek nie bolal przy foceniu od trzymania aparatu
    - ostatni i najwiekszy minus moim skromnym ktory zdyskwalifikowal ten sysatem dla mnie to sterylne i nudne szkla. Mialem 80tke i 150tke - obydwa niestety wygladaly tak samo, bardzo dobre optycznie na papierze ale zdjecia jesli chodzi o bokeh i "plastyke" niestety nie zachwycaly. Jesli wiec te aspekty sa dla kogos wazne to nie polecam tego systemu.

Domyślnie

Właśnie dotarła do mnie moja RZ pro II i na żadnego hassla jej nie wymienie ,czemu ? bo nie ;P
    Co do kadrowania w okularach to generalnie zostają dwa wyjścia .
    Dla 99% procent aparatów produkowane są /lub niestety raczej były/ soczewki z korekcją ,z możliwością założenia na kominek lub pryzmat.
    Ja takich używałem z nikonem i mamiy-ą 645,okulary faktycznie utrudniają sprawę :/.
    Najprostsze rozwiazanie ... soczewki kontaktowe
    --------------------------------------
    Nikon F100 ,mamiya 645 PRO i takie tam inne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziadek77 Zobacz posta
    Dla 99% procent aparatów produkowane są /lub niestety raczej były/ soczewki z korekcją ,z możliwością założenia na kominek lub pryzmat.
    Ja takich używałem z nikonem i mamiy-ą 645,okulary faktycznie utrudniają sprawę :/.
    Masz jakies zdanie o docinaniu u optyków-okularników soczewek korekcyjnych do specyficznego montażu?
    Na dziś to prostokątny wziernik FG, ale pewnie niedługo okrągłe FA/FE itd.

Ze 30 lat temu nie było problemu dociąć soczewkę do pierścioneczka okularowego zenita, ale wiadomo jak rzemiosło podupadło. A ja wtedy nie miałem żadnych potrzeb.

Czy z okularów do czytania za 5zł z marketu (pewnie rodzaj plasitiku) ktoś domowym sposobem wycinał soczewkę?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Mam znajomego któremu optyk w tamtym roku docinał filtry na nietypowy rozmiar 24mm,40zł od sztuki.
    Wiem że chłopak się dużo nachodził i naprosił ale w końcu się udało,więc z soczewkami korekcyjnymi do aparatu też powinno się dać radę,tylko trafić na odpowiedniego człowieka.
    --------------------------------------
    Nikon F100 ,mamiya 645 PRO i takie tam inne

Domyślnie

Ja tam nie chcę donosić, ale na imperialistycznym serwisie aukcyjnym pojawiła się Bronka (w grupie nikona ?).
    Nie wnikam, nie interesuje mnie.
    Nr 260744487998
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów