Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Widok na most

Rozmowny Awatar iahveh
    Miasto
    Druga gwiazda na prawo, i prosto, aż do poranka

Domyślnie Widok na most

Domyślnie

Robi wrażenie. Dla mnie super kadrowanie. Poza tym może ciut za mocna winieta, ale i tak super
    ...N...i...k...o...n... ale już niedługo (-> Olympus)

Domyślnie

W ramach eksperymentu - http://www.forum.nikoniarze.pl/showt...21#post2295521 )

Bardzo fotogeniczne miejsce do fotografowania, podoba mi się konwersja do cz-b.
    Jednak uważam, że kadr nie jest zbyt udany: zbyt dużo chciałeś chyba pokazać na jednym obrazku, sam most i jego pełne odbicie w wodzie byłyby wystarczające w tym kadrze, ilość linii prowadziłaby skutecznie wzrok widza.
    W prezentowanym kadrze przeszkadza mi pomost u dołu i jego barierka - psuje odbicie mostu i zakłóca mi układ linii w kadrze.
    Nie wiem czy się dało...ale próbowałabym podejść do barierki, oprzeć się o nią i kadrować sam most i jego odbicie (może nawet pochylając obiektyw do dołu i lekko w lewo - tak aby więcej mostu z lewej strony zmieściło się w kadrze?).
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta

Jednak uważam, że kadr nie jest zbyt udany: zbyt dużo chciałeś chyba pokazać na jednym obrazku, sam most i jego pełne odbicie w wodzie byłyby wystarczające w tym kadrze, ilość linii prowadziłaby skutecznie wzrok widza.
    W prezentowanym kadrze przeszkadza mi pomost u dołu i jego barierka - psuje odbicie mostu i zakłóca mi układ linii w kadrze.
    Nie wiem czy się dało...ale próbowałabym podejść do barierki, oprzeć się o nią i kadrować sam most i jego odbicie (może nawet pochylając obiektyw do dołu i lekko w lewo - tak aby więcej mostu z lewej strony zmieściło się w kadrze?).
    Moim zdaniem byłoby to wtedy zwykłe fajne zdjęcie fajnego mostu, ratowałaby je jedynie obróbka, a tak to zdjęcie ma wg mnie głębię, dodatkowo barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.

Taka moja konstruktywna krytyka komentarza
    D800 || D810
    Samyang 14 F2.8 || Sigma 24-35 F2 || Sigma 85 1.4 A || Tamron 70-200 F2.8 G2
    https://wedd.photo/

Rozmowny Awatar iahveh
    Miasto

Domyślnie

Dziękuję za opinię. Według mnie kadrowanie samego mostu byłoby zbyt banalne - mam i takowe i uwierz mi nie wygląda okazale, kompozycja bazowałaby tylko na odbiciu mostu w wodzie. Wprowadzenie pomostu na pierwszym planie, moim zdaniem, idealnie komponuje się z samym mostem wprowadzając odbiorcę w zdjęcie jak i wzmacnia samą kompozycję pracy.

Cytat Zamieszczone przez t0m3k Zobacz posta
    Moim zdaniem byłoby to wtedy zwykłe fajne zdjęcie fajnego mostu, ratowałaby je jedynie obróbka, a tak to zdjęcie ma wg mnie głębię, dodatkowo barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.

Taka moja konstruktywna krytyka komentarza
    Dziękuję za konstruktywną opinię
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 24-02-2011 o 17:29 Powód: prosze nie mnożyć postów

Domyślnie

A wiec ja tez napisze coś od siebie.
    Do mnie nie przemawia barierka i pomost na pierwszym planie. Tak samo jak mojemu przedmówcy. Myślę ze podejście kilka kroków bliżej by tutaj mogło pomoc.
    Konwersja do CZ-B mnie osobiście podchodzi a masz może kolor ? tez z chęcią rzuciłbym okiem ... winieta trochę za duża i zaburza dla mnie kompozycje.
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t0m3k Zobacz posta
    barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.
    Próbuję kadrować z samą barierką (ale bez desek pomostu na dole!) i faktycznie widzę, że taki kadr też ma uzasadnienie. Choć nadal ten kadr "bardziej sterylny" bez pomostu i barierki wydaje mi się lepszy.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 24-02-2011 o 15:45
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Rozmowny Awatar iahveh
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    A wiec ja tez napisze coś od siebie.
    Do mnie nie przemawia barierka i pomost na pierwszym planie. Tak samo jak mojemu przedmówcy. Myślę ze podejście kilka kroków bliżej by tutaj mogło pomoc.
    Konwersja do CZ-B mnie osobiście podchodzi a masz może kolor ? tez z chęcią rzuciłbym okiem ... winieta trochę za duża i zaburza dla mnie kompozycje.
    Dziękuję za opinię. Koloru z zasady nie robię, preferuję CZ-B.

Domyślnie

Próbuję kadrować z samą barierką (ale bez desek pomostu na dole!) i faktycznie widzę, że taki kadr też ma uzasadnienie. Choć nadal ten kadr "bardziej sterylny" bez pomostu i barierki wydaje mi się lepszy.
    proponował bym jeszcze nieco udramatyzować chmury

Rozmowny Awatar iahveh
    Miasto

Domyślnie

I taką dyskusję to ja rozumiem Mogę się z Wami nie zgadzać ale przynajmniej jest konstruktywnie Jeszcze raz dziękuję za opinie.

Obcięcie desek i zostawienie samej barierki też miałoby jakieś uzasadnienie, jednakże wprowadzenie desek pomostu , które swym ułożeniem niejako wciągają odbiorcę w zdjęcie, czynią kompozycję bardziej dynamiczniejszą. Bez nich także byłoby ładnie ale według mnie bardziej statycznie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów