Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Wydmowo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Węgrów/Warszawa

Domyślnie

Proszę bardzo:
    http://www.sendspace.pl/file/9f2511543bcbda229efd23d

i dzięki za chęci.

Domyślnie

Pozwoliłem sobie pogrzebać, dla mnie pierwszy podstawowy błąd - masz w puszcze ustawione "vivid" - strasznie podbija kolorystykę (żywe) druga to wyostrzanie - wysokie, raczej nie dla takich widoków, to dobre do architektury ale nie do takich miękkich, delikatnych obrazów. Oczywiście wszystko na etapie obróbki można naprawić ale ja bym nie robił ( i nie robię) takich ujęć z takimi ustawieniami w aparacie

efekt:

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Węgrów/Warszawa

Domyślnie

Już od jakiegoś czasu mam ustawione na "soft", wtedy jednak rzeczywiście miałem podbitą kolorystykę, choć wydawało mi się, że ma to wpływ tylko na JPG'i. A co do Twojego podejścia do tej fotografii, to dla mnie za ciepło. Dzięki za podjęcie próby

Pozdrawiam.

Domyślnie

Ja bym to widzial mniej wiecej tak.
    Staralem sie zachowac korzystny mz odcien piasku, wzmocnic nieco jego fakture i odróznic detale.
    Ponadto zneutralizować i obnizyc nasycenie nieba.

I'm not always right, but I'm never wrong...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Węgrów/Warszawa

Domyślnie

Tak to jest z gustami, o nich się nie dyskutuje. Żadna propozycja do mnie nie przemawia. lechupe, Ty natomiast oziębiłeś bardzo to zdjęcie a było wtedy ładne i ciepłe światełko. Jest to jednak Twoja wizja.

Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekz40 Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie pogrzebać, dla mnie pierwszy podstawowy błąd - masz w puszcze ustawione "vivid" - strasznie podbija kolorystykę (żywe) druga to wyostrzanie - wysokie, raczej nie dla takich widoków, to dobre do architektury ale nie do takich miękkich, delikatnych obrazów. Oczywiście wszystko na etapie obróbki można naprawić ale ja bym nie robił ( i nie robię) takich ujęć z takimi ustawieniami w aparacie
    I to jest konstruktywna krytyka.
    Cytat Zamieszczone przez jacekz40 Zobacz posta
    To spojrzenie podoba mi się najbardziej. Jest miękko, ciepło i słonecznie. Jak na wydmach.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McPiv Zobacz posta
    Już od jakiegoś czasu mam ustawione na "soft", wtedy jednak rzeczywiście miałem podbitą kolorystykę, choć wydawało mi się, że ma to wpływ tylko na JPG'i. A co do Twojego podejścia do tej fotografii, to dla mnie za ciepło. Dzięki za podjęcie próby

Pozdrawiam.
    Za ciepło w środku lata, eeeeee nie wierzę tym bardziej, że chyba wiernie oddałem tamten klimat

Cytat Zamieszczone przez Kajtuś Czarodziej Zobacz posta
    I to jest konstruktywna krytyka.

To spojrzenie podoba mi się najbardziej. Jest miękko, ciepło i słonecznie. Jak na wydmach.
    Ooo ale mnie zaszczyt kopnął, miło
    Ale ja słabiutki jestem w obróbce, co tutaj mistrzowie tego fachu by zrobili ...to dopiero by się działo
    Ostatnio edytowane przez jacekz40 ; 23-02-2011 o 10:29

Domyślnie

Windowsowo. Podoba się. Zbudowałes bardzo harmonijny kadr i moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu. Bo wydmy to nie tylko wystające (i wyeksponowane) pniaki, konary, gałęzie po ...dziesiciu lub ...set latach spędzonych w piasku, zasypane częściowo lasy itp.
    Kolory, światło na plus.

Domyślnie

Nie można pobrać pliku...
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Hm, po lekturze powyzszych komentarzy widze, iz autorzy uwazają, ze pustka w szczególniosci jest pasee...
    Czyli np takie zdjecie Philiipa Colli (za jego fotki nie wiedziec czemu ludziska płacą całkiem spore pieniądze)
    http://www.oceanlight.com/stock-phot...275-985933.jpg - nie przebiło by sie chyba do pierwszej setki the best of forum...
    Tak sie troche poczulem wywolany do tablicy.
    Wiec rozwine swoja wypowiedz. Zauwaz ze w zalinkowanym przez ciebie zdjeciu, mamy wyrazna prowadzaca wzrok widza wglab fakture piasku, ktora notabene jest tutaj kluczowym elementem zdjecia, a niebo jest tylko dopelnieniem calosci. Horyzont tez nie jest umieszczony w polowie wysokosci zdjecia. Przyznasz chyba ze jakby dac horyzont polowie w zalinkowanym przez ciebie zdjeciu wiele by stracilo. Troche faktury piasku i puste niebo, a wzrok lata bezladnie lata sobie po tym bezladnie bez celu.

Poza tym nie negujac tego zdjecia, to co z tego ze ludzie za takie cos placa?....ludzie to za baaardzo rozne rzeczy sa gotowi zaplacic. A jak jeszcze poruszymy temat fotografii jako dziedziny sztuki...nie, lepiej nie zaczynajmy.

I jeszcze slowo do autora. Ja niestety nadal jestem na nie i podtrzymuje to co napisalem. Piszesz ze te trawy to mocne punkty...no troche za malo widoczne w kadrze, zbyt skromne i niepozorne, ledwie zauwazalne wrecz, zeby roscic sobie prawo do miana mocnych punktow.
    A plany. Zasadniczo sa tylko dwa, jeszcze bardzo nieszczesliwie podzielone na pol. Piasek i niebo.
    Co tu jest wazniejsze? Wydmy czy niebo? Gdybys znalazl np jakis ciekawie uksztaltowany splachetek tego piasku, z jakas faktura, ktora by np prowadzila wzrok widza w jakis mocny punkt lub np w dal, to byloby lepiej.(A juz najlepiej to jakby nisko polozone slonce doodatkowo podkreslalo te faktury...) A tak niestety jest monotonnie. A moze dalooby sie wplesc w zdjecie jakies dodatkowe plany, nie wiem np jskies pasy zarosli, czy wyschniety powykrecany korzen drzewa i powiedzmy jeszcze kawalek Morza przy horyzoncie...

Na koniec. Fotka mi po prostu nie pasuje i nie zatrzymuje mnie na dluzej, powody dlaczego sa powyzej.
    Moj wywod nie ma absulutnie na celu "zjechanie" ciebie jako autora tej fotografii i zalezy mi zebys tak tego nie odebral.
    Tylko jest to moja wlasna subiektywna analiza tego zdjecia...
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 23-02-2011 o 11:46
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów