Close

Strona 66 z 69 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Skoro jest tryb M to można używać na radyjku, czy stopce, w manualu. Tryby SF/SD używają tylko trybu M, więc pełny podział (1/1 -> 1/32). CLS/AWL - dopuszcza sterowanie tak iTTL jak i M.
    Wobec powyższego, zaczerpnięte z instrukcji Di622 II, nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi.
    iTLL masz jeżeli zastosujesz kabel, który kosztuje ok 100 zł za 1-2 metry, więc drogi interes. Odpalając przez fotocele masz tylko regulację mocy w 7-stopniowym zakresie do 1/32 mocy, natomiast odpalając przez kabel PC możesz zejść do 1/128 mocy, poza tym masz pewność, że lampa odpali no i nie musisz używać lampy wbudowanej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppablo12345 Zobacz posta
    iTLL masz jeżeli zastosujesz kabel, który kosztuje ok 100 zł za 1-2 metry, więc drogi interes. Odpalając przez fotocele masz tylko regulację mocy w 7-stopniowym zakresie do 1/32 mocy, natomiast odpalając przez kabel PC możesz zejść do 1/128 mocy, poza tym masz pewność, że lampa odpali no i nie musisz używać lampy wbudowanej.
    1. iTTL masz w CLS/AWL
    2. Odnośnie patentu z kablem PC: jak lampa może zejść z podziałem błysku poniżej swoich możliwości?
    3. Lampę wbudowaną można ustawić w przypadku CLS/AWL na "--" więc w normalnych warunkach (nie z bardzo bliska) błysk nie ma wpływu na ekspozycję. W trybie fotoceli można zejść z błyskiem wbudowanej do 1/128.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

A może ktoś wie czemu Di622 nie nadąża w serii z D3100? Z ciekawości ostatnio podłączyłem do małego Nikona tą lampę i w serii przy 3 fotce już było ciemno - na pewno nie jest to kwestia baterii bo po przełożeniu na moją puszkę działa wszystko ok. Ot takie małe pytanko na rozerwanie się

Domyślnie

To wszystko zalezy od mocy błysku. Jak będziesz miał serie w ciemnym pomieszczeniu to lampa napewno w serii niedoswietli Ci, bo nie starczy mocy. Chyba ze zmniejszych moc do 1/2 badz mniej to wtedy powinna dać rade.
    D700 / D90 / F90 / 15-30 3.5-4.5 / AF-S 35 1.8G / AF-S 50 1.4G / AF 85 1.8D / AF 80-200 2.8D ED

Domyślnie moje 3 grosze

Di622 używam intensywnie od mniej wiecej roku. Jako, że moje hobby to koncerty HC uzywam jej na kablu z ręki najcześciej z sigmą 10-20 (czyli poza zasięgiem lampy dzięki czemu wychodzą piękne, celowe niedoswietlenia boczne) do doświetlania, podświetlania, obświetlania czy co tam jeszcze. Ani razu mnie nie zawiodła. Ot prosta poczciwa lampa z której efektów jestem naprawdę bardzo zadowolony. Sprawdza się świetnie również do doświetlania portretów. W każdym razie - nie prześwietla ani nie niedoświetla przy i-ttlu. Nie wiem czy błysk jest rownomierny czy moze gubi kilka centymetrów z którejś strony i w sumie mnie to nie obchodzi bo nie o to mi chodzi. Uwżam że warto wydać na nią te kilka stówek a jak sie rozpadnie kupic kolejna. tyle
    D700/N35/N85/N50/S12-24/NissinDi622+Canon QL17 GIII+Sigma DP1s http://rabpop.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dproject Zobacz posta
    A może ktoś wie czemu Di622 nie nadąża w serii z D3100? Z ciekawości ostatnio podłączyłem do małego Nikona tą lampę i w serii przy 3 fotce już było ciemno - na pewno nie jest to kwestia baterii bo po przełożeniu na moją puszkę działa wszystko ok. Ot takie małe pytanko na rozerwanie się
    A dlaczego ma nadążać? To nie jest lampa do zdjęć seryjnych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    A dlaczego ma nadążać? To nie jest lampa do zdjęć seryjnych
    O jej przeznaczeniu i walorach doskonale zdaje sobię sprawę. Mnie chodzi o konkrety. Te same parametry, oświetlenie i ustawienie a w serii po 3 klatce jest rozbieżność. Dlatego zastanawiam się czy jest to różnica wynikająca z TTL danej puszki czy może z czegoś innego. Tak czy owak nie jest to istotnie problem który spędza mi sen z powiek, raczej ludzka ciekawość - oczywiście kompletnego amatora dodam rzecz jasna
    Ostatnio edytowane przez dproject ; 15-02-2011 o 17:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dproject Zobacz posta
    O jej przeznaczeniu i walorach doskonale zdaje sobię sprawę. Mnie chodzi o konkrety. (...)
    Jakie konkrety? Lampa nie wyrabia z ładowaniem. Chyba, że u Ciebie odstęp pomiędzy poszczególnymi klatkami w serii wynosi kilka sekund.

Domyślnie

Witam,

Mam pytanie odnoście możliwości odpalenia nissina 622 mark II w manualu z d5000 i Samyang 8mm fisheye.
    Otóż w takim zestawieniu kiedy lampa jest na sankach aparatu mimo, że jest ustawiona w tryb M aparat twierdzi inaczej. Czy jest możliwość aby to obejść? Czy wystarczy kupić gorącą stopkę i wprowadzić ją miedzy body a lampę? Czy są jakieś inne opcje?

Przy okazji czy taka stopka http://allegro.pl/kostka-synchro-z-g...450170922.html nie spadnie z sanek aparatu jeżeli na sobie będzie miała jeszcze lampę? Jakoś wygląda niepewnie bez tego pierścienia do mocowania/przykręcania w który jest wyposarzony np. nissin?

Dzieki za odpowiedź!
    Ostatnio edytowane przez przespol ; 17-02-2011 o 14:15 Powód: literówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przespol Zobacz posta
    Witam,

Mam pytanie odnoście możliwości odpalenia nissina 622 mark II w manualu z d5000 i Samyang 8mm fisheye.
    Otóż w takim zestawieniu kiedy lampa jest na sankach aparatu mimo, że jest ustawiona w tryb M aparat twierdzi inaczej. Czy jest możliwość aby to obejść? Czy wystarczy kupić gorącą stopkę i wprowadzić ją miedzy body a lampę? Czy są jakieś inne opcje?

Przy okazji czy taka stopka http://allegro.pl/kostka-synchro-z-g...450170922.html nie spadnie z sanek aparatu jeżeli na sobie będzie miała jeszcze lampę? Jakoś wygląda niepewnie bez tego pierścienia do mocowania/przykręcania w który jest wyposarzony np. nissin?

Dzieki za odpowiedź!
    A jak się objawia to "twierdzenie aparatu" o trybie ustawienia lampy? Może chodzi o komunikat w stylu: ta lampa może pracować tylko w systemie iTTL - czy coś takiego. Pytam, bo sam się zanadzam na tą lampę i wolałbym, aby odpalała z obiektywami bez procesora.
    Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 17-02-2011 o 14:41
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Strona 66 z 69 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów