Close

Strona 67 z 69 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    A jak się objawia to "twierdzenie aparatu" o trybie ustawienia lampy? Może chodzi o komunikat w stylu: ta lampa może pracować tylko w systemie iTTL - czy coś takiego. Pytam, bo sam się zanadzam na tą lampę i wolałbym, aby odpalała z obiektywami bez procesora.
    Nie do końca ale sprowadza sie to do tego samego. O ile pamiętam (a teraz nie mogę sprawdzić) to brzmi on tak:

"Lampa nie pracuje w trybie manual i nie mozna z niej korzstać".

Oczywiście w body i na lampie jest M. Gdzieś już mi się obiło o oczy, że ten nissin nie współpracuje z obiektywami bez procesora. I było tam jakieś rozwiązanie. Chyba chozilo o gorącą stopkę. Ale nie pamiętam, dlatego pytam.. Szkoda, że dowiedziałem się o tym dopiero po zakupie lampy.. Ale cóż i tak jestem z niej bardzo zadowolny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przespol Zobacz posta
    Nie do końca ale sprowadza sie to do tego samego. O ile pamiętam (a teraz nie mogę sprawdzić) to brzmi on tak: "Lampa nie pracuje w trybie manual i nie mozna z niej korzstać".
    Przy próbie zmuszenia Di466 do " współpracy" z Heliosem pojawiał mi się podobny monit (przytaczałem go z głowy, więc może to być i Twoja wersja), na co uzyskałem odpowiedź od Migomexu, że Di466 może pracować tylko w automatyce i-TTL z możliwością wzmocnienia lub osłabienia błysku. Niby jest tryb "M", z tym, że wymagany jest obiektyw z procesorem. Myślałem, że w Di622 MKII zmieniono to (ponoć odpala z wyzwalaczy), ale widzę, że nie. Szkoda
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Przy próbie zmuszenia Di466 do " współpracy" z Heliosem pojawiał mi się podobny monit (przytaczałem go z głowy, więc może to być i Twoja wersja), na co uzyskałem odpowiedź od Migomexu, że Di466 może pracować tylko w automatyce i-TTL z możliwością wzmocnienia lub osłabienia błysku. Niby jest tryb "M", z tym, że wymagany jest obiektyw z procesorem. Myślałem, że w Di622 MKII zmieniono to (ponoć odpala z wyzwalaczy), ale widzę, że nie. Szkoda
    Masz rację co do pracy z obiektywem bez procesora. Ale nie dokońca jeżeli chodzi o odpalenie z radia. Gdzieś czytałem test gdzie był odpalany z RF602 bez zadnych modów. Na szybko znalazłem coś podobnego (wersja dla Canona) http://reviews.davidleetong.com/revi...tl-ii-flash/3/

Także ponoć działa z RF602.

Domyślnie

przespol, ja nie twierdzę, że Di622 nie działa z radiem (a czytałem, że MKII oraz MKI po aktualizacji softu działa) Miałem tylko nadzieję, że w przeciwieństwie do Di466, MKII będzie współgrać z obiektywami bez procesora.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Jeśli chodzi o manual w 622 mk II to pytałem się o to samo w innym wątku i dostałem odpowiedź, że to wada softu lampy. Rozwiązaniem jest zaklejenie wszystkich styków oprócz środkowego - tyle że to trochę zabawy gdy się chce raz korzystać z TTL a raz z manuala.

Domyślnie

przespol, ja nie twierdzę, że Di622 nie działa z radiem (a czytałem, że MKII oraz MKI po aktualizacji softu działa) Miałem tylko nadzieję, że w przeciwieństwie do Di466, MKII będzie współgrać z obiektywami bez procesora.
    Faktycznie, źle zinterpretowałem nawiasy i przecinki

@All
    Czy w takim razie zgodnie z tym co pisał Goku nie wystarczy użyć gorącej stopki, która w kontakcie z lampą ma tylko jeden główny styk? Nie znam się na tym a nie chciałbym się przekonać, ze jednak to rozwiązanie nie działa. W końcu 40 PLN piechotą nie chodzi
    Ostatnio edytowane przez przespol ; 17-02-2011 o 17:53 Powód: .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przespol Zobacz posta
    Czy w takim razie zgodnie z tym co pisał Goku nie wystarczy użyć gorącej stopki, która w kontakcie z lampą ma tylko jeden główny styk? Nie znam się na tym a nie chciałbym się przekonać, ze jednak to rozwiązanie nie działa. W końcu 40 PLN piechotą nie chodzi
    No wystarczy, ale jak stopka ma tylko jeden styk to lampa będzie działać tylko w manualu.

Domyślnie Nissin Di622 II czy Metz 44AF-1 ?

Metz i Nissin mają te same parametry a róźnica cenowa tylko ok 50 zł wg. sklepów internetowych (Metz już od ok 550zł). Która lampa jest lepsza ? czy ktoś testował tego Metza i porównywał efekty z tym Nissinem ?
    W jednym sklepie internetowym w rozmowie telefonicznej pracownik mówili że Metz jest bardzo jest awaryjny a tym Nissinem jest bardzo pozytywnie rozczarowany, że wykonanie ma świetne.

Domyślnie

metz jest uznaną marką od lat , porównywalną z systemowymi lub je przewyższającymi

nissin jest również starą marką , ale od prostszych lamp i nie ma takiego doświadczenia

miałem nissina i zamieniłem go w sklepie na sb-600 - nie ma co porównywać (pod względem używania jako lampki na stopce , a nie wyzwalanej inaczej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anubis Zobacz posta
    Metz i Nissin mają te same parametry a róźnica cenowa tylko ok 50 zł wg. sklepów internetowych (Metz już od ok 550zł). Która lampa jest lepsza ? czy ktoś testował tego Metza i porównywał efekty z tym Nissinem ?
    W jednym sklepie internetowym w rozmowie telefonicznej pracownik mówili że Metz jest bardzo jest awaryjny a tym Nissinem jest bardzo pozytywnie rozczarowany, że wykonanie ma świetne.
    Recenzja/test Di622 II jest tutaj.

Co się tyczy awaryjności to pan w sklepie chyba trochę zmyśla, zwłaszcza że M44AF1 jest dostępny u nas bodaj o tego roku (czyli nie całe 2 miesiące), a premierę miał we wrześniu 2010.
    "Pozytywnie rozczarowany" - ło matko co to znaczy

Cytat Zamieszczone przez chris_66 Zobacz posta
    metz jest uznaną marką od lat , porównywalną z systemowymi lub je przewyższającymi

nissin jest również starą marką , ale od prostszych lamp i nie ma takiego doświadczenia

miałem nissina i zamieniłem go w sklepie na sb-600 - nie ma co porównywać (pod względem używania jako lampki na stopce , a nie wyzwalanej inaczej)
    Di622 a Di622 II to jednak dwa różne modele, i w tym drugim sporo poprawili w temacie naświetlania. Poza tym wiadomo, że co lampa w pełni kompatybilna to nie kastrat (jak Di622 czy M44).
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 67 z 69 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów