Ciekawe jest tylko dlaczego Intel sobie sam tego nie produkuje? Nie ma czasu, warunków? Nie uważacie że to trochę dziwne? Jeszcze jakby Intel nie zajmował się produkcją komputerową to bym to zrozumiał, ale tak to dziwne dla mnie.
Szukaj
Ciekawe jest tylko dlaczego Intel sobie sam tego nie produkuje? Nie ma czasu, warunków? Nie uważacie że to trochę dziwne? Jeszcze jakby Intel nie zajmował się produkcją komputerową to bym to zrozumiał, ale tak to dziwne dla mnie.
A to pewne, że nie produkuje? Bo ja czytałem coś odwrotnego, że to Intel sprzedaje Kingstonowi. Proszę zwrócić uwagę na stylistykę linii modelowej. Pierwszy jest wyraźnie inny i ma logo Intela:
A to Intel:
Swoją drogą jeśli to szersza kooperacja, nic złego przecież w tym nie ma.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-02-2011 o 11:48
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
aa i w kwestii SSD a TRIM
jak sie szuka informacji o SSD i TRIM to mozna sie spotkac tu i owdzie z informacja, ze najnowsze sterowniki Intela Rapid Storage Tools w wersji 10 wspieraja TRIM dla SSD w RAID
jest to nieprawda - chodzi tu o cos innego
jak laczymy SSD w RAID to TRIM nie chodzi - innej opcji poki co nie ma
natomiast co te sterowniki wspieraja.... umozliwiaja obsluge TRIM dla SSD w przypadku gdy pod kontrola Intela pracujacego w trybie RAID wepniemy dysk SSD oraz zrobimy macierz RAID w oparciu o dyski HDD - wowczas mimo ze kontrole pracuje w trybie RAID to bedzie przekazywany TRIM dla tego pojedynczego SSD
Dokładność tych pomiarów jest +-1sek, więc jak dla mnie wszystkie są takie same. Jeżeli mają być miarodajne to przynajmniej z dokładnością do jednego zera po przecinku.
Druga sprawa to refleks testera ma ogromny wpływ na wynik, chyba że jest jakiś program który włącza stoper przy starcie i wyłącza po zakończeniu ładowania. Jeżeli tak to poproszę o namiary.
Człowiek jest w stanie zwiększyć dokładność o 1/2 do 1/3 działki w odczytach z pomiarów gdzie okres jednej działka jest możliwy do rozróżnienia percepryjnie. Dzieje się to w naturalny sposób, bo jesteśmy w stanie ocenić czy było bliżej jednej czy drugiej działki. Uczniom techników mówi się, że mając sekundnik lub miarkę wyskalowaną do milimetra dokładność jest sekunda lub milimetr. Jest to metoda uproszczeń - ograniczenie myślenia. Coś jak definicja z podręcznika który ma siłę dogmatu. A gdyby sekundnik miał skalę co pięć sekund albo miarka co metr. Mierzylibyśmy z dokładnością do pięciu sekund lub metra? Oczywiście nie, próbowalibyśmy w naturalny sposób zwiększyć dokładność, na oko dzieląc najmniejszą dostępną działkę. Pomimo oczywistej niedoskonałości, wartość pomiaru będzie znacznie bliższa prawdzie. Co ciekawe, taką metodę odczytu stosuje się powszechnie na laboratoriach miernictwa ze studentami, których zaczyna się na nowo uczyć myślenia. Wręcz wymaga się pomiarów z dokładnością większą niż wynika z podziałki miernika.
Jaki z tego wniosek? Jeśli człowiek jest w stanie zaobserwować różnicę między 2 a 4 sekundy, to z dokładnością do 0,5 sekundy takie są prawdziwe czasy. Stoper i elektroniczny pomiar czasu ma znaczenie jeśli trzeba dokładność zwiększyć poza granicę percepcji, tak jak Pan wspomniał, np do 0,1 sek.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-02-2011 o 12:06
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
A dajcie jakieś porównanie do zwykłego dysku![]()
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Zaprezentowany test jest sprzed roku, ale obrazuje wcale nieźle różnice:
http://www.benchmark.pl/mini-recenzj..._M28-2689.html
Warto jednak brać pod uwagę i to, że technologia SSD, ciągle nie spełnia norm JEDEC, więc trzeba ją traktować raczej z przymrużeniem oka.
Medice, cura te ipsum.
Mnie się zawsze wydawało, że jeżeli na przykład na termometrze jest dokładność +- 1 stopień tzn, że człowiek przy odczycie może się pomylić o jeden stopień, ale urządzenie również nie jest doskonałe i działa z dokładnością do 1 stopnia, stąd ta norma. Więc nie można ściśle określić że ów test jest 100%, chyba, że Pan jest robotem i z dokładnością do 0,1sek ów wyniki są podane. Równie dobrze mogło być 3,5sek 4,1sek 2,8sek i wtedy wygląda to już zupełnie inaczej. Oczywiście nie twierdzę że tak nie jest tylko podważam wiarygodność, a ściślej mówiąc dokładność.
Wczoraj testowałem tylko nie wrzucałem zwykły HDD. Samsung F3 przy małych plikach nie odstaje od SSD, dopiero przy dużych różnica sięga około 100Mb/s odczyt/zapis.
Wniosek nasuwa się tylko jeden, a mianowicie SSdki są takie szybkie, bo czas dostępu mają znikomy. Mam na myśli pracę na małych plikach.
obie rzeczy maja znaczenie... i czas dostepu i transfer
tu dobre porownanie
http://www.youtube.com/watch?v=upREaT6LXw4
i to jest bardzo dobre porównanie...
Skontaktuj się z nami