Close

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 279

Wątek: Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Holandia (czasowo)

Domyślnie

Coś mi się całe te kombinacje z kątami i ustawieniami zooma lampy nie podobają.
    Na początku byłem nawet zdziwiony, że to do czegoś może być komuś przydatne - no może z wyjątkiem tych co lubią takie kombinacje dla samego kombinowania - bo czy naprawdę ma to dać taki duży zysk na mocy lampy?.
    Ale w miarę czytania kolejnych wypowiedzi zaintrygowało mnie to. Bo po pierwsze byłem zdziwiony, że lampa "przygotowana" do pracy w Formacie DX potrzebuje jakichś specjalnych ustawień aby odpowiednio zgrać się z aparatem w celu ustalenia ogniskowej a co za tym idzie odpowiednio szerokiego (lub wąskiego) strumienia światła.

Czyli zakładając, że jeśli standardowo Metz 50 pracuje w formacie FX i otrzyma od aparatu (aparatu z matrycą DX) info o ustawionej ogniskowej (np 50mm - gdzie de facto aparat "widzi" tak jak by miał ustawioną ogniskową 70-75mm) to lampa będzie rzucać światło o kącie szerszym (bo prawdziwym 50) niż potrzeba, bo wychodzącym i tak poza kadr, który widzi aparat.
    OK jestem skłonny takie założenie przyjąć.

No ale od gadania do sprawdzania droga krótka.

Zgodnie ze wskazówkami powyżej (ale i instrukcją) ustawiłem w moim Metz 50 (przy korzystaniu z aparatu D90) funkcję "Shooting format adjustment" na ON.
    Spodziewałem się, że w takim razie gdy np na obiektywie ustawię sobie te 50mm to ogniskowa na lampie powinna wskazywać 70-75 bo przecież DX widzi wężej niż sugerowała by liczba na obiektywie.

A tu zonk ... obiektyw ustawiam na 50 a zoom na lampie wyświetla 35, ja na obiektywie ustawiam 105 a lampa pokazuje 70 .. czyli ja to rozumiem, że lampa świeci szerzej a nie węziej ??

Czy ktoś może mi wyjaśnic czy coś jest błędnego w całej tej teorii o intepretacji przez lampe informacji o ogniskowej przy DX czy może cos jest złego w moim rozumieniu efektów tego co ustawiłem (jeśli tak to co jest złego).

Bo ja bym rozumiał, że skoro lampa cały czas "myśli" kategoriami FX to po info z aparatu o ogniskowej (jeśli włączyłem dopasowanie formatu DX) powinna raczej ustawic sie na większą ogniskową czyli mniejszy kąt.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-02-2011 o 09:51 Powód: pis. ("wężej")

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Chyba trochę błędnie rozumujesz. Zauważ, że minimalny i maksymalny kąt podawania światła przez lampę jest taki sam niezależnie od tego czy uaktywnisz omawianą funkcję czy nie. Zmienia się tylko zakres ogniskowych obiektywu z którymi lampa współpracuje. Dla FX jest to 24-105 dla DX 16-70. Zauważ że wartości te dają identyczne kąty widzenia w przypadku obu rodzajów obiektywów i są to te same kąty pod którymi lampa rozsyła światło.
    Cytat Zamieszczone przez sylwekw Zobacz posta
    obiektyw ustawiam na 50 a zoom na lampie wyświetla 35,
    U mnie coś takiego nie występuje. Zoom wskazywany na lampie zawsze jest zgodny z tym na obiektywie - oczywiście w zakresie roboczym lampy. Jeśli obiektyw wykroczy poza ten obszar lampa wskazuje odpowiednio minimalny lub maksymalny zoom, z którym zgodnie współpracuje.

Jeśli chodzi o zysk mocy to przedstawia on się następująco /obiektyw nikkor 18-105, przysłona 5,6/:

24 12 14
    35 14 18
    50 18 19
    70 19 25
    Nie idzie utworzyć tabelki więc objaśniam. Kolumna pierwsza to ogniskowa. Kolumna druga to zasięg w metrach wyświetlany przez lampę przy wyłączonej funkcji rozpoznawania matrycy. Kolumna trzecia to zasięg w metrach podawany przy włączonym rozpoznawaniu matrycy.

Jak widać różnice są warte zachodu.
    Ostatnio edytowane przez megamind ; 04-02-2011 o 12:37

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Holandia (czasowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez megamind Zobacz posta
    Chyba trochę błędnie rozumujesz. Zauważ, że minimalny i maksymalny kąt podawania światła przez lampę jest taki sam niezależnie od tego czy uaktywnisz omawianą funkcję czy nie.
    No to akurat jest jasne i oczywiste.

Zmienia się tylko zakres ogniskowych obiektywu z którymi lampa współpracuje.
    No takie stwierdzenie to akurat nie jest dla mnie jasne.
    Uaktywniam tą funkcję w lampie i co się wtedy "nagle" dzieje gdy ustawię obiektyw na 18?? Lapma błyśnie jak dla 16 FX .. przecież to jest szerzej niż dla 18 na obiektywie a nie wężej?

Może niepotrzbnie za głęboko w te rozważania brniemy ale mnie niepoki interpretacja tego co widzę na wyświetlaczu lampy i tego co powinno wynikać z powyższych rozważań.

Bo jeśli przestawię tryb lampy w DX i wtedy np przy 105 na obiektywie widzę 70 na wyświetlaczu lampy (zresztą podobnie przy 18 na obiektywie i 16 na lampie) to jest to dla mnie bardzo mylące, bo pierwsze co przychodzi mi do głowy ... lampa świeci "szerzej" niż potrzeba.

Jeśli chodzi o zysk mocy to przedstawia on się następująco /obiektyw nikkor 18-105, przysłona 5,6/:
    24 12 14
    35 14 18
    50 18 19
    70 19 25
    Nie idzie utworzyć tabelki więc objaśniam. Kolumna pierwsza to ogniskowa. Kolumna druga to zasięg w metrach wyświetlany przez lampę przy wyłączonej funkcji rozpoznawania matrycy. Kolumna trzecia to zasięg w metrach podawany przy włączonym rozpoznawaniu matrycy.

Jak widać różnice są warte zachodu.

Megamind ... z chęcią pogadałbym o tym np przez GG gdy obydwaj siedzimy przy swoich aparatach i na bieżąco możemy wymieniać zdania.

(albo trzeba będzie wyciągnąć gdzieś z szafy F80 i wtedy pobawić się w testy ).

Szkoda, że nie mam pomysły na jakiś wymierny test z tym pokrywaniem lub nie obszaru widzianego przez obiektyw gdy lampa jest ustawiona na DX albo FX. Szkoda, że światło ma naturę falową

Wiem, ze trochę to wygląda na zaśmiecanie wątku o Metz 50 przesadnymi rozważaniami teoretycznymi ale fajnie by było wiedzieć czy przy danej konfiguracji: "aparat-obiektyw-Metz 50" aby na pewno powininem włączać tryb rozpoznawania formatu DX czy nie powinienem.
    Ostatnio edytowane przez sylwekw ; 04-02-2011 o 13:31

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Gwoli uściślenia dodam, że ISO w trakcie pomiarów było ustawione na 800.
    Cytat Zamieszczone przez sylwekw Zobacz posta

Bo jeśli przestawię tryb lampy w DX i wtedy np przy 105 na obiektywie widzę 70 na wyświetlaczu lampy (zresztą podobnie przy 18 na obiektywie i 16 na lampie) to jest to dla mnie bardzo mylące, bo pierwsze co przychodzi mi do głowy ... lampa świeci "szerzej" niż potrzeba.
    Oczywiście, że świeci szerzej niż potrzeba. Dla formatu DX, maksymalna ogniskowa dla której lampa może dostosować szerokość błysku to właśnie 70mm. Jeśli ustawisz obiektyw na ogniskową dłuższą niż 70 lampa /Metz 50/ musi świecić zbyt szeroko bo nie ma fizycznej możliwości dalszego zwężenia strumienia światła. Tak więc jeśli na obiektywie będzie 71mm lampa pokaże 70, jeśli będzie 105 lampa pokaże 70, jeśli będzie 150 lub 200 lampa tez pokaże 70 itd.
    Działa to też oczywiście w drugą stronę. Jeśli miałbyś obiektyw szerokokątny przy każdym jego ustawieniu poniżej 16mm lampa będzie wskazywała 16. Mniej nie może bo nie jest w stanie wygenerować błysku o szerszym kącie. Czyli część kadru nie zostanie oświetlona - jedyna rada to zastosować nasadkę.
    Ostatnio edytowane przez megamind ; 04-02-2011 o 15:41

Domyślnie

Właśnie bawiłem się modelem tej lampy dla Pentaxa i jestem zachwycony. Zaczynam podchodzić do tematu czysto ekonomicznie. Zastanawiam się pomiędzy Metz 50 AF-1 i Nikon SB-700. Cenowa różnica to na chwilę obecną 300 zł. Gdyby chodziło o same funkce to nie zastanawiałbym się nad dopłaceniem, ale sprawa sie tu nie kończy.

Nikon dodaje dyfuzor, podstawkę, dwa filtry i futerał + dodatkowe funkcje, z ktorych mając tylko jedną lampę raczej nie skorzystam.

Czy dyfuzor nikonowski jest takiej samej jakości jak dyfuzor STOFENA? Jesli tak to już kasuje 100 zł róznicy, do tego dodatkowe filtry i futerał wiec może wart owydać już w tej chwili te 300 zł więcej. Czy jestescie w stanie doradzić cos w sprawie tego dyfuzora?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anghan Zobacz posta
    Czy dyfuzor nikonowski jest takiej samej jakości jak dyfuzor STOFENA? Jesli tak to już kasuje 100 zł róznicy, do tego dodatkowe filtry i futerał wiec może wart owydać już w tej chwili te 300 zł więcej. Czy jestescie w stanie doradzić cos w sprawie tego dyfuzora?
    i jeszcze jedno masz w pełni systemową lampę
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Odebrałam dzisiaj swoją 50 Instrukcja obsługi jako wieczorna lektura i zaczynamy zabawę.
    ...tak tylko chciałam się pochwalić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    Nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie odnośnie dołączonych akcesoriów. Czytałem troszkę w googlach, ale za dużo tam nie ma testów tego dyfuzora i nic nie wiem. Macie jakieś informacje odnośnie nikonowskich akcesoriów dołączanych do lamp?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    i tylko szkoda, że jeszcze nie ma czarnego paska z żółtym napisem... tak dla szpanu, systemowego . A tak na poważnie: to Metz jest 100% zgodny z "systemem"... Niedostarczanie "dodatków" (kilku praktycznych) to standard Metza.. ten negatywny niestety.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Ale jak z tą jakością akcesoriów Nikona? Może warto utworzyć inny wątek w tym temacie?

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    M50 (zoom/lp) 12/18 24/24 28/26 35/29 50/36 70/39 85/46 105/50
    Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy tej lampy w porównaniu do SB-700. Na stronie (http://www.metz.de/en/photo-electron...ata-sheet.html) Metza jest napisane dziwny punkt: GN with ISO 100 and 35 mm res. 50 mm 36

W końcu nie wiem dla jakiej ogniskowej jest ta LP: 36

SB-700 ma dla 35 mm LP: 28

Przepraszam, że o takie banały pytam, ale zacząłem się zastanawiać czy 700 nie jest czasem znacznie słabsza:/ Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-02-2011 o 09:47 Powód: nie mnożymy...

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów