Coś mi się całe te kombinacje z kątami i ustawieniami zooma lampy nie podobają.
Na początku byłem nawet zdziwiony, że to do czegoś może być komuś przydatne - no może z wyjątkiem tych co lubią takie kombinacje dla samego kombinowania - bo czy naprawdę ma to dać taki duży zysk na mocy lampy?.
Ale w miarę czytania kolejnych wypowiedzi zaintrygowało mnie to. Bo po pierwsze byłem zdziwiony, że lampa "przygotowana" do pracy w Formacie DX potrzebuje jakichś specjalnych ustawień aby odpowiednio zgrać się z aparatem w celu ustalenia ogniskowej a co za tym idzie odpowiednio szerokiego (lub wąskiego) strumienia światła.
Czyli zakładając, że jeśli standardowo Metz 50 pracuje w formacie FX i otrzyma od aparatu (aparatu z matrycą DX) info o ustawionej ogniskowej (np 50mm - gdzie de facto aparat "widzi" tak jak by miał ustawioną ogniskową 70-75mm) to lampa będzie rzucać światło o kącie szerszym (bo prawdziwym 50) niż potrzeba, bo wychodzącym i tak poza kadr, który widzi aparat.
OK jestem skłonny takie założenie przyjąć.
No ale od gadania do sprawdzania droga krótka.
Zgodnie ze wskazówkami powyżej (ale i instrukcją) ustawiłem w moim Metz 50 (przy korzystaniu z aparatu D90) funkcję "Shooting format adjustment" na ON.
Spodziewałem się, że w takim razie gdy np na obiektywie ustawię sobie te 50mm to ogniskowa na lampie powinna wskazywać 70-75 bo przecież DX widzi wężej niż sugerowała by liczba na obiektywie.
A tu zonk ... obiektyw ustawiam na 50 a zoom na lampie wyświetla 35, ja na obiektywie ustawiam 105 a lampa pokazuje 70 .. czyli ja to rozumiem, że lampa świeci szerzej a nie węziej ??
Czy ktoś może mi wyjaśnic czy coś jest błędnego w całej tej teorii o intepretacji przez lampe informacji o ogniskowej przy DX czy może cos jest złego w moim rozumieniu efektów tego co ustawiłem (jeśli tak to co jest złego).
Bo ja bym rozumiał, że skoro lampa cały czas "myśli" kategoriami FX to po info z aparatu o ogniskowej (jeśli włączyłem dopasowanie formatu DX) powinna raczej ustawic sie na większą ogniskową czyli mniejszy kąt.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami