Close

Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 279

Wątek: Metz 50 AF-1

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Tak w Sabinach jak i Metzach aparat musi przekazać lampie informacje o formacie matrycy. D80 takiego info nie przekazuje.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

A jeśli aparat przekazuje to metz 50 też się dostosuje do rozmiaru matrycy? Jak podałem wcześniej gdzieś w innym wątku wyczytałem, że robi to tylko SB 900.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez megamind Zobacz posta
    A jeśli aparat przekazuje to metz 50 też się dostosuje do rozmiaru matrycy? Jak podałem wcześniej gdzieś w innym wątku wyczytałem, że robi to tylko SB 900.
    Jeśli się nie mylę to tak. Już w M48AF1 taki ficzer po aktualizacji firmware wprowadzili, lecz nie pamiętam czy trza samemu zmieniać w lampie DX/FX czy tylko się funkcję załącza i lampa działa jak korpus każe. Ściągnij sobie instrukcje ze strony Metza i sam przeszperaj.

EDIT: U Nikona SB700 i SB900 takie bajery ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Tak w Sabinach jak i Metzach aparat musi przekazać lampie informacje o formacie matrycy. D80 takiego info nie przekazuje.
    A gdzie można sprawdzić czy D3000 przekazuje info ?
    D3000 | 18-105VR | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shash12 Zobacz posta
    A gdzie można sprawdzić czy D3000 przekazuje info ?
    Wszystko co wyszło po D80 (poczynając od D40) taki ficzer ma, więc D3k również.

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

faktycznie M 50 ma taką funkcję. Myślę, żę działa to identycznie jak w SB700, ale nadal przy dłuższej faktycznej ogniskowej (przy uwzględnieniu cropa) czyli pow. 150mm będziemy mieli efekt niedoświetlenia jeśli lampa będzie błyskać z pełną mocą. W sumie to problem głównie dla błysków na większą odległość, w plenerze i oczywiście w TTLu. Można to w sumie skorygować zwiększając czułość matrycy, ale trzeba korzystać z trybu manualnego przy ustawieniu ekspozycji.

Tu kłania się przewaga SB900 nad M50, jak i SB700, która ma możliwość zoomu palnika do 200mm.
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hargin Zobacz posta
    faktycznie M 50 ma taką funkcję. Myślę, żę działa to identycznie jak w SB700, ale nadal przy dłuższej faktycznej ogniskowej (przy uwzględnieniu cropa) czyli pow. 150mm będziemy mieli efekt niedoświetlenia jeśli lampa będzie błyskać z pełną mocą. W sumie to problem głównie dla błysków na większą odległość, w plenerze i oczywiście w TTLu. Można to w sumie skorygować zwiększając czułość matrycy, ale trzeba korzystać z trybu manualnego przy ustawieniu ekspozycji.

Tu kłania się przewaga SB900 nad M50, jak i SB700, która ma możliwość zoomu palnika do 200mm.
    1. Jeśli lampa naświetla szerzej niż ogniskowa to o niedoświetleniu z tego powodu nie może być mowy. Mocy może zabraknąć, ale póki moc jest to naświetlenie będzie OK.
    2. SB900 ma zooma do 200mm, a SB700 do 120mm.

Domyślnie

Jaki dyfuzor możecie polecić do tej lampy? Czytałem na wątku o wersji 48 o jakiejś firmie na S za 75 zł ale nie pamiętam. Na co warto pieniądze, ze Wam działa i się sprawdza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anghan Zobacz posta
    Jaki dyfuzor możecie polecić do tej lampy? Czytałem na wątku o wersji 48 o jakiejś firmie na S za 75 zł ale nie pamiętam. Na co warto pieniądze, ze Wam działa i się sprawdza
    Alledrogo - zamiennik. Stofen tutaj.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Trochę mi to zajęło ale chyba rozgryzłem funkcję rozpoznawania formatu matrycy w Metz 50. Spróbuje przedstawić moje spostrzeżenia.
    Wg danych technicznych lampa "zoomuje" w zakresie 24-105 mm. Biorąc pod uwagę, ze wartość ta podana jest dla matryc FX najszerszy snop światła jaki możemy uzyskać /bez dodatkowych nakładek/ to 84° /24mm/, a najwęższy 23° /105mm/.
    W formacie DX przy analogicznych ogniskowych obiektywu uzyskujemy 61° /24mm/ i 15.4° /105mm/. Jak widać w całym zakresie pracy zoomu lampy będzie ona oświetlała pole szersze niż pole widzenia obiektywu. Część mocy więc tracimy ponieważ lampa oświetla również obraz poza kadrem.
    W momencie gdy w lampie włączymy funkcje rozpoznawania matrycy DX zaczyna ona pracować w zakresie ogniskowych obiektywu 16-70 mm. Maksymalny i minimalny kąt strumienia światła nie ulega oczywiście zmianie. Czyli w momencie gdy ustawimy obiektyw DX na 16 mm kąt widzenia jaki otrzymujemy to 83° co jest zgodne z maksymalnym kątem świecenia lampy. Przy ogniskowej 70 mm kąt widzenia obiektywu to 23° co też jest zgodne z maksymalnym katem świecenia lampy. Uzyskujemy więc w tych okolicznościach tylko oświetlenie kadru i nie tracimy światła na oświetlanie obszaru poza kadrem. Zasięg błysku trochę wzrasta co można zaobserwować przez zwiększenie zasięgu na wyświetlaczu.
    Ostateczne wnioski;
    -Metz 50 "zoomuje" w zakresie 24-105mm dla obiektywów FX, a dla obiektywów DX jest to zakres 16-70mm /co jest oczywiście zgodne z przelicznikiem crop -1,5/
    -nie włączając funkcji rozpoznawania formatu matrycy DX tracimy część światła na oświetlanie obszaru poza kadrem,
    -włączając funkcję rozpoznawania formatu DX zyskujemy nieco zwiększony zasięg błysku.
    Wszystkie kąty ustaliłem na podstawie tego oto kalkulatora, zaokrąglając do pełnych jednostek.

Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów