Close

Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 279

Wątek: Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Jeśli macie na myśli redcoon to też tam zamierzałem kupić. Założyłem nawet wątek - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170178 by dowiedzieć się czegoś więcej o tym sklepie. Gdy zdecydowałem się na zakup lampa zniknęła z oferty. W mailu z 25 stycznia dostałem taka informację:
    Szanowny Panie,
    Lampa Metz Mecablitz 50 AF-1 Digital N została chwilowo wycofana z
    oferty sklepu.
    Niestety na tą chwilę nie mogę podać przybliżonego terminu jej
    dostępności.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Holandia (czasowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anghan Zobacz posta
    Wydaje mi się, że jeśli ustawimy obiektyw na 70 to w wypadku matrycy DX (Nikon D80) musimy pomnożyć wartość ogniskowej x1,5, ponieważ taki jest mnożnik matrycy. Stąd pytanie o ogniskową 105 u mnie i wątpliwość czy lamap na skrajnych ustawieniach obiektywu będzie działać prawidłowo
    Ale lampa Metz 50 AF-1 jest przeznaczona dla aparatów cyfrowych więc chyba raczej uwzględnia ogniskowe (kąty widzenia) dla aparatów z Matrycą DX !!

Cytat Zamieszczone przez anghan Zobacz posta
    Dokładnie nie znam się na systemach sterowania błyskiem, ale w przypadku D80 doczytałem, że jest możliwość sterowanie błyskiem z lampy wbudowanej w aparat pozostałymi lampami. Nie mam niestety możliwości wyzwalania ich radiowo i chciałem spytać czy taka funkcjonalność działa.
    Jak już ktoś napisał to jest właśnie fotocela i ona jak najbardziej działa w Metz 50 AF-1.

Cytat Zamieszczone przez dominicus Zobacz posta
    Spokojna głowa, będzie pieknie działać. Lampę możesz wyzwolić nawet dowlnym kompaktem z wbudowana lampą ponieważ posiada ona fotocelę (tryb servo), ale wówczas pracujesz z lampą w trybie manualnym, podobnie jak z wiekszością wyzwalaczy radiowych.
    ...
    Dopiero teraz czytając drugi chyba zrozumiałem o co chodzi w tym zdaniu ale sugeruję aby trochę przejrzyściej się wypowiadać bo ktoś może zrozumieć, że jak pracujesz z fotocelą to tylko w trybie manualnym - co nie jest prawdą.
    Ostatnio edytowane przez sylwekw ; 02-02-2011 o 15:26

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

w lampach Metz wartość zoom palnika podawana jest dla klatki 35mm
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Z tego co wyczytałem wcześniej SB-900 ma możliwość przełączania DX/FX.
    W lampach w których takiej możliwości nie ma zoom podawany jest dla formatu FX. Jeśli używasz DX masz więc oświetlony obszar większy niż potrzebujesz - nie ma więc powodu do zmartwień.

Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

mi się wydaje, że przy najwyższej ogniskowej może niedoświetlać

np. ogniskowa 70mm na lampie, 105mm na obiektywie. Kadr będzie równomiernie oświetlony, a sama moc błysku zbyt niska.

oczywiście w sytuacjach, gdy będziemy potrzebowali strzelić pełną mocą i zdać się na automatykę lampy
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hargin Zobacz posta
    np. ogniskowa 70mm na lampie, 105mm na obiektywie.
    A jak to możliwe?

Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

bo masz w Nikonie DX crop x1.5 - czyli obiektyw o ogniskowej 70mm w DX, przy rozmiarze APS-C (matryca o 1.5 mniejsza od pełnej klatki) to ekwiwalent 105mm FXa

a lampa nie rozpoznająca DXa, będzie go traktować ogniskową nominalną jak dla FX (czyli 70mm) - czyli zwęzi snop światła jak dla kadru robionego ogniskową 70mm (przy faktycznej po cropie 105mm)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Niestety nie do końca rozumiem drugą część twojej wypowiedzi.
    Ogniskowa obiektywu jest wartością stałą i nie zmienia się w zależności od wielkości matrycy. Zmienia się tylko kąt widzenia. W przypadku formatu DX jest on o 1,5 raza mniejszy niż w przypadku formatu FX przy zastosowaniu tego samego obiektywu /a dokładnie o tej samej ogniskowej/. Dlatego też stosując aparat z matrycą DX lampa nie rozpoznająca formatu matrycy będzie oświetlała obszar szerszy niż jest to faktycznie potrzebne. Lampa która rozpoznaje format DX może zawęzić oświetlany obszar i dzięki temu zwiększyć swój zasięg. Tak ja to widzę.

Domyślnie

Tak w Sabinach jak i Metzach aparat musi przekazać lampie informacje o formacie matrycy. D80 takiego info nie przekazuje.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

A jeśli aparat przekazuje to metz 50 też się dostosuje do rozmiaru matrycy? Jak podałem wcześniej gdzieś w innym wątku wyczytałem, że robi to tylko SB 900.

Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów