Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: D90 Pytania

Domyślnie

10-20 sigma, 35mm nikkror 1.8 i 70-300 nikkor

Domyślnie

Tamron, bo ma stałe światło.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Czyli nie am co płakać nad dziurą w ogniskowych, tak ? Do tej pory w Olympusie miałem pełny zakres 14-42 40-150. Ale pewnie nawet tej dziury nie odczuje prawda? A właśnie, Tamron nie ma trybu makro,sigma ma, czy jest to bardzo odczuwalne jak dla kogoś kto lubi zdjęcia robaczków i kwiatków ?
    Ostatnio edytowane przez Expel ; 08-02-2011 o 19:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Expel Zobacz posta
    Czyli nie am co płakać nad dziurą w ogniskowych, tak ? Do tej pory w Olympusie miałem pełny zakres 14-42 40-150. Ale pewnie nawet tej dziury nie odczuje prawda? A właśnie, Tamron nie ma trybu makro,sigma ma, czy jest to bardzo odczuwalne jak dla kogoś kto lubi zdjęcia robaczków i kwiatków ?
    Witam
    "dziury" niwelujesz krokami - przeważnie . A przecież miałeś już do czynienia ze szkłami jak piszesz Olympusa więc powinieneś wiedzieć czego ( w jakich zakresach) i do czego ( jak jasnego ) potrzebujesz. JA zaczynałem od d90 z kitowym 18-105, później "znalazłem" coś jaśniejszego bo tego potrzebowałem (2, później stałeczka wpadła też jaśniutka - takie "ni to nie owo" (reportaż - portrecik) 50/1,4 którą ostatnio pozwoliłem sobie odstąpić komuś "bardzo potrzebującemu" a teraz mi tego słoiczka brakuje czasami. Też na d90 zakładam 14-24 i świetnie mi się "lansuje" itd a i 70-200 się mieści w torbie niestety użyczana .
    Każdemu co potrzeba - wszystkie elemty można dopasować do okazji i je mieć lub kompromisem cenowym jest jak wspomniano od stałki poprzez poszczególne zoomy "dorobić" się szklarni. A swoją drogą ciekaw jestem co dokupisz
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Światło potrzebne mi do hmm zdjęć z ręki w nocy które lubię robić ale nie robię tego często(i tak robię na najszerszym kącie więc tu nie ma różnicy w świetle miedzy T i S), częściej cykam makro. Co radzicie na początku? Kupić stałkę czy tą sigmę. Jak stałke to 50'tke czy 35'tke ? Różnica około 200 zł (35-719zł, 50-515zł) chociaż 50 widziałem używaną (około 400zdjec) za 370 zł .
    Ostatnio edytowane przez Expel ; 08-02-2011 o 20:16

Domyślnie

A właśnie, Tamron nie ma trybu makro,sigma ma, czy jest to bardzo odczuwalne jak dla kogoś kto lubi zdjęcia robaczków i kwiatków ?
    To makro (w tej akurat Sigmie) jest takie na niby - jeśli chcesz robaczki i kwiatki będziesz musiał kupić obiektyw typu Nikkor 60/2,8 Macro lub 105/2,8, Tamron 60/2 lub 90/2,8, Sigmę 50/2,8 70/2,8 lub 105/2,8.
    No i jeszcze jeśli planujesz zakup Nikkora 70-300 to tylko VR.

Domyślnie

Co do 70-300 to obowiązkowo miałem kupić VR. Skoro,to makro to tak naprawdę nie makro, Tamron czy Sigma ? Jak ja lubię te wieczne dylematy Pewnie stabilizacje mają na podobnym poziomie.
    Ostatnio edytowane przez Expel ; 08-02-2011 o 20:42

Domyślnie

Tamron czy Sigma ? Jak ja lubię te wieczne dylematy Pewnie stabilizacje mają na podobnym poziomie.
    Wygląda na to, że T i S prezentują podobny poziom (i podobne problemy z dobraniem właściwego egzemplarza). Różnią się znacznie ceną - tu liderem jest Tamron.

Domyślnie

Cena identyczna niemalże
    Tamron: http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron...ical-if,10084s 1632zł
    Sigma: http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-...-os-hsm,10761s 1573zł

Różnica cenowa do zaakceptowania, co nie zmienia faktu iż to duużo pieniążków niestety, no ale cóż nikt powiedział że to hobby będzie tanie choć by się chciało

Domyślnie

Pojawiło się nowe pytanie, odkryłem funkcje błysku stroboskopowego ale nie potrafię jej użyć. Ustawiam ten trym naciskam spust migawki a lampa i tak błyska raz. Pomoże ktoś?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów