Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: D90 Pytania

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Instrukcja strona 187

Ogólnie procedura jest taka:
    Zastanawiasz się, co chcesz uchwycić i ile "faz" ruchu chciałbyś mieć na zdjęciu. Powiedzmy, że chcesz mieć 10 etapów spadania przedmiotu, który spada 2 sekundy. Wchodzisz w menu błysku stroboskopowego, ustawiasz moc na 1/16 albo 1/32 (ale nie więcej niż 1/16 bo wtedy nie można wyzwolić 10 błysków), ustawiasz 10 błysków z częstotliwością 5 Hz. Częstotliwość to ilość błysków na sekundę, a że mamy 10 błysków w 2 sekundy, więc musisz mieć 5 Hz. Potem aparat w manual, czas ustawiasz na 2 sekundy, dobierasz jakieś niskie ISO i albo sobie z tabelek liczby przewodniej dobierasz przesłonę, ale robisz fotkę eksperymentalną i potem wprowadzasz korektę. Najlepsze efekty osiągalne są w ciemnościach, na czarnym albo bardzo odległym tle.
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

właśnie czytałem tą stronę ustawiałem wciskam spust migawki i moje oko wykrywa jeden błysk

Domyślnie

Ok działa wcześniej ustawiałem czas 1/60 sekundy(teraz na 2) wiec może to za krótko jaki może być najkrótszy czas? Poruszyłem ręką przed obiektywem ale jest dość bardzo przeźroczysta, trudno będzie mi do tego stworzyć warunki aby to wyszło sensownie.
    Ostatnio edytowane przez Expel ; 08-02-2011 o 22:50

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

No czas musisz mieć taki, żeby Ci się wybrana liczba błysków z określoną częstotliwością zmieściła. 10 błysków z 5 Hz daje nam 10/5 = 2 sekundy. Jest to najkrótszy czas jaki musisz ustawić, żeby aparat zrealizował zadany błysk stroboskopowy. Jak ustawisz dłuższy czas (3, 4 i więcej sekund), to po 2 sekundach błyskanie ustanie, choć ekspozycją będzie dalej trwać.
    Ostatnio edytowane przez reggy ; 08-02-2011 o 22:50
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Expel Zobacz posta
    Cena identyczna niemalże
    Tamron: http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron...ical-if,10084s 1632zł
    Sigma: http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-...-os-hsm,10761s 1573zł

Różnica cenowa do zaakceptowania, co nie zmienia faktu iż to duużo pieniążków niestety, no ale cóż nikt powiedział że to hobby będzie tanie choć by się chciało
    Fakt, zagapiłem się - myślałem o Sigmie 17-50 OS.

Domyślnie

Nie wiem czemu ale jednak jestem bardziej przekonany do tej sigmy a ten tryb makro od 4,5cm przekonuje mnie trochę na korzyść ponieważ zawsze to jakiś jest. Na pewno nie jest taki jak w dedykowanych obiektywach makro na ale jak się nie ma co się lubi... :] A niestety w najbliższym czasie nie będzie mnie stać na obiektyw makro. Wole wcześniej kupić SB-900 lub coś w ten deseń.

Domyślnie

Lepiej ustawić jakość zdjęcia na fine czy na normal? Są jakieś różnice ? Ja osobiście chyba nie zaobserwowałem, chyba że źle patrze.

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

zależy gdzie patrzysz na wyświetlaczu różnic nie dostrzeżesz

a fine to mniejszy stopień kompresji, w stosunku do normal

porównaj zdjęcia na komputerze

generalnie warto robić zdjęcia w najlepszym z możliwych parametrów jakości, więc proponuję wybierać RAW
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Domyślnie

Ja nic Ci nie doradzę. Sam też z pewnych względów nabylem D90 jednak Olka E-510 się nie pozbyłem. O ile jeszcze go masz to na razie zatrzymaj. Olek pozostawi Ci wiele możliwości których nie znajdziesz w Nikonie. Stabilizacja w z każdym obiektywem, praca ze szkłami manualnymi. A za obiektyw klasy Zuiko 14-52 F 2,8-3,5 do Nikona sporo zapłacisz. No i masz dwa aperaty do dyspozycji bez żonglerki obiektywami. Ale jak juz Olka się pozbyłeś to po ptokach.

Domyślnie

Jeszcze się nie pozbyłem ale muszę, bo pożyczyłem pieniądze na d90 które muszę oddać + kupić co najmniej jeden obiektyw wiec potrzebuje około 2700zł, pracuje głównie weekendami wiec 400 zl na miesiąc to maks co mogę mieć w zależności od tego czy praca jest czy jej nie ma, ale niedługo zaczyna się 2 semestr na polibudzie więc na prace też może czasu nie być . Wiec niestety sprawa sprzedaży jest przesądzona, czekam tylko na kupca który jak na złość się nie chce pojawić. . W miarę możliwości mógłby ktoś sporządzić porównanie tych 2 jakości i wskazać miejsca w których się one różnią? Przeglądałem na komputerze ale może różnica jest tak mała że jej nie dostrzegam a może to wina monitora.
    Ostatnio edytowane przez Expel ; 10-02-2011 o 20:13

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów