Nie wiem jakim zestawem Olka dysponujesz. Prawdopopdobnie ze sprzedaży nie uzyskasz kwoty do zakupu tych obiektywów. Sam 70-300 z VR to na Alledrogo min. 1200zł. Ale to Twoje zabawki.
Szukaj
Nie wiem jakim zestawem Olka dysponujesz. Prawdopopdobnie ze sprzedaży nie uzyskasz kwoty do zakupu tych obiektywów. Sam 70-300 z VR to na Alledrogo min. 1200zł. Ale to Twoje zabawki.
To akurat wiem http://allegro.pl/olympus-e-520-14-4...445876154.html taki ot zestawik, maiłem rozbudowywać ale jak się dowiedziałem ze Olympus kończy z lustrami to stwierdziwszy ze nie warto inwestować już w ten system
To rzeczyiście jak w ofercie do sprzedaży skromny zestaw. Taki zestaw faktycznie można pominąć i budować nowy system od podstaw. Powodzenia.
Podłączę się pod wątek bo też myślę o tym jakie szkła kupić - wcześniej miałem N18-70 i N50/1,8, ale niestety ukradli mi.
Chcąc podejść do sprawy wyboru nowych szkieł naukowo. wczoraj przeanalizowałem EXIFy swoich zdjęć z N18-70. Wyszło, że:
30% zdjęć zrobiłem na 70mm,
25% na 18mm no
45% na wszystkich pozostałych.
Nie do końca wiem jak zinterpretować te wyniki. Czy to syndrom amatora, że pstrykam na ekstremalnych wartościach czy może po prostu brakowało mi zakresu? No i zastanawiam się jeszcze czy rzeczywiście da się żyć bez uniwersalnego zooma zastępując go powyższym zestawem? Może coś poradzicie.
Wracając do pierścieni pośrednich, i zważając iż na pewno nie będę miał funduszy na zakup dedykowanego obiektywu macro, czy sigma 17-70, nikor 35, lub nikor 70-300 dadzą efekty? Zdaje sobie sprawę że to nie to samo co dedykowany macro lecz albo to albo nic![]()
kazde szklo da efekt z pierscieniami
zalezy co oczekujesz
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Nie oczekuje nie wiadomo czego, zależy mi głównie aby jakiegoś robaka, czy tam owada uchwycić w dość ładnym powiększeniu, dodam że miałem wcześniej do e-520 soczewki makro kinga używając +10 i ogniskowej 150 efekty były dla mnie zadowalające. Nie stać mnie na pierścienie pow 200 zł, ponieważ wole te pieniądze przeznaczyć na obiektywy co sądzicie o tych http://allegro.pl/pierscienie-posred...441291049.html
Patrząc po Twoim budżecie i to na dzień dobry kupiłbym 35/f1.8. Świetne szkło za rozsądne pieniądze.
Do czasu zaopatrzenia się w inne obiektywy przekonasz się, że zoom w nogach wcale nie jest taki straszny
Na forumowej giełdzie do wyrwania za sensowna kasę.
50/f1.8 bym odpuścił. Fajne szkło, ale często brakuje szerokości. Sam miałem i po okresie zachwytów nad nim zamieniłem je na 35mm.
nic...
Tą 35 kupię na pewno ale na wakacje wolał bym mieć zuma, wiem jak milem na przykładzie Olympusa że pierścień ogniskowej się praktycznie nie zatrzymywał jak fociłem w Chorwacji.![]()
Przyszedł czas na wybór kartyzdecydowałem się na pojemność 8Gb, idealna na wakacje i inne wypady. I teraz pojawia się pytanie czy warto inwestować w szybkie karty typu san disc extreme pro ( do 45 Mb/s) czy lepiej nie przepłacać i wziąć jakąś tańszą? Fotografuje głównie jpg czasem rawy, co pewnie z czasem się zmieni z naciskiem na rawy. Aparat ma swój bufor który (chyba) nie ma problemów z zapisywaniem dużej ilości jpg, choć jeszcze nie eksperymentowałem z dużą ilością zdjęć w małym okresie czasu. Na forum widziałem wielu właścicieli D90 więc mam nadzieje że podzielą się swoimi spostrzeżeniami na ten temat
![]()
Skontaktuj się z nami