Close

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 173

Wątek: d5000 czy d90

Domyślnie

Miałem dwie sztuki D90 i właśnie dziś kupiłem kolejny. Nówkę, żeby starczył na dłużej.
    A D5000 widziałem. Mały, lekki, zgrabny, matryca jak w D90...
    Mógłby nawet być gdyby nie wizjer. Światełko w tunelu jak nie przymierzając w najtańszym Olympusie.
    Odchylany ekran fajny ale kiepsko zamocowany, gdyby był z boku to nie przeszkadzałby na statywie. Brak śrubokręta też ma znaczenie.
    Filmy lepsze ale to akurat mało mnie interesuje.

Jednak najgorsze wrażenia pozostawił po sobie ten celownik, nie na moje oczy.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie Wady i zalety...jakie zalety ?

Kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem d5000 i będe tego żałować do końca życia szczerze mówiąc...Wydawał się fajny wiadomo reklama robi swoje...po czym go dostałem i sie okazało ze niema do niego grip-a , ze wizjer niema pokrycia w 100 % co jest wkurzające na maxa przy kadrowaniu podczas robienia zdjęć , brak CLS-a i śrubokręta , po prostu porażka po całości i wcale on nie nadrabia tym odchylanym ekranem i 5 minutowymi filmikamikami...
    a na Live View AF działa jakby chciał a nie mógł...jedynymi słowy ratuj się kto może i kupuj D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatanka26 Zobacz posta
    witam,
    Mam taką prośbę - pytanie: odnośnie wyższości d90 nad d5000, i odwrotnie
    Chodzi mi o szybkość ustawienia ostrości i strzału, czy jest różnica, ale tylko dla ustawienia MANUAL F8, czas 60 z włączoną wbudowaną lampą - odległość ok. 60 cm do 1 m.
    Dokładnie te parametry potrzebne są mi na codzień.
    Teraz pracuję na d50, ale chyba dojeżdża swoje 100 000 strzałów i.... coraz częściej zdarza się, że nie chce mu się ruszać ;(

to prawie te same puchy poza paroma roznicami o ktore niepytasz. lv jest taki sam w obu.

Jeszcze jedno jakie szklo chcesz podpiąc?
    Ostatnio edytowane przez tunerek ; 04-02-2011 o 11:44
    D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć

Domyślnie

było mineło :

- grip jest
    - w d700 też niema 100% jakoś ślubniaki nie narzekają pare mm... też mi problem w kadrowaniu
    - amatorska puszka, amatorzy nawet nie wiedza co to śrubokręt do tego segmentu kierowane
    - odchylany ekran fajny przydawał mi się teraz mi go brakuje czasem

jak ktoś się wczuje w fotografie i ją pozna to przeszkadza brak CLS , ekranika z większą rozdzielczością ..nic poza tym z d90 mnie nie przekonuje - przekonało przy kupnie d5000

dodatkowy plus dla mnie był taki że mniej kasy straciłem przy zmianie d5k na inna puszkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian9627 Zobacz posta
    Kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem d5000 i będe tego żałować do końca życia szczerze mówiąc...Wydawał się fajny wiadomo reklama robi swoje...po czym go dostałem i sie okazało ze niema do niego grip-a , ze wizjer niema pokrycia w 100 % co jest wkurzające na maxa przy kadrowaniu podczas robienia zdjęć , brak CLS-a i śrubokręta , po prostu porażka po całości i wcale on nie nadrabia tym odchylanym ekranem i 5 minutowymi filmikamikami...
    a na Live View AF działa jakby chciał a nie mógł...jedynymi słowy ratuj się kto może i kupuj D90
    Bez urazy, ale cos musialo cie skłonić do zakupu tej puchy. Ja mialem D40 i nie żaluje, a nawet sie ciesze ze mialem. Jeszcze jedno jak masz zamiar zmieniac to kup minimum D700 bo znowu będziesz żalowac.
    D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tunerek Zobacz posta
    Bez urazy, ale cos musialo cie skłonić do zakupu tej puchy. Ja mialem D40 i nie żaluje, a nawet sie ciesze ze mialem. Jeszcze jedno jak masz zamiar zmieniac to kup minimum D700 bo znowu będziesz żalowac.
    Minimum d3x.
    Albo lepiej niech poczeka, bo d3x filmow fullhd nie kreci i nie wbudowanego flesza.

Domyślnie

nie żebym się czepiał, ale ciekaw jakim aparatem teraz pstrykasz, czy miałeś podpięte pod niego coś innego niż kitowy obiektyw 18-55, jeśli nie to po co Ci śrubokręt, itd....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadzik Zobacz posta
    nie żebym się czepiał, ale ciekaw jakim aparatem teraz pstrykasz, czy miałeś podpięte pod niego coś innego niż kitowy obiektyw 18-55, jeśli nie to po co Ci śrubokręt, itd....
    Wiesz mam 18-105 VR 70-300 VR i 50 1.4 G

kitowym był 18-105 ale już przy kupnie 70-300 gdybym miał śrubokręt zaoszczędziłbym 700 zł a i na 50-tce podobnie także już niezłą sumie bym zaoszczędził....ze już nie wspomnę ze posiadam sb 900 która jak najbardziej ma cls-a a body niema i jest lipa kiedy chcesz pstrykać coś więcej niż zwykle fotki na wprost czy odbite od sufitu tu też ścian ...wiąże się to z kolejnymi kosztami nadajnika lub kabla z 5 metrów...

w tej chwili miałbym jakieś 1.5-2 tysia zaoszczędzonych...a w końcu każdy chce się rozwijać także nie poprzestanę na tych szkłach...i kolejne ileś tam set złotych będe w plecy.

także nie przekonuje mnie twoja wypowiedź....

Domyślnie

sb 900 która jak najbardziej ma cls-a a body niema i jest lipa kiedy chcesz pstrykać coś więcej niż zwykle fotki na wprost czy odbite od sufitu tu też ścian ...wiąże się to z kolejnymi kosztami nadajnika lub kabla z 5 metrów...
    nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ale mozesz bez problemu wyzwolic sabinke lampa wbudowana

Domyślnie

A ja chwalę swój D5000. Prawdę mówiąc to swietny aparat do nauki. Fakt zainwestowałem w droższe obiektywy i wiem, że będę się rozwijał i kiedys dokupię drugie body. Do tej pory opanowałem funkcje programowe A,S i P do tego świeczka i 3 nogi zmieniły moje podejście. D5k z obiektywem N70-200 VR/2.8 to już naprawdę inne fotki. Pomyslec z początku byłem zawiedziony, a i instrukcja była magiczna. Teraz szczerze przyznam, że mogę planowac sprzęt z wyższej półki. Napewno D5k zostanie w domu. W końcu rodzinka chętnie się już zaraża i trzeba będzie planowac rodzinne wypady . Po ponad 20 tys. fotek w planach D300s.

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów