Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Nikkor 50mm 1,4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Ah ta dzisiejsza młodzież bez VR to się nawet po ... plecach nie podrapie.

50mm i 1/45s to zdjęcie ma się udać w 95% przypadków bez żadnych VR, za nerwowo to robisz.
    (Oczywiście jeśli przedmiot nie ucieka, ale VR też nie pomoże).
    W 24-70/2,8 za vr robi 900 gramów szkła, metalu i plastiku.
    Tu niespełna 300g w małej tutce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    W 24-70/2,8 za vr robi 900 gramów szkła, metalu i plastiku.
    Tu niespełna 300g w małej tutce...
    Jakbym pięćdziesiątek nie znał, może byś mnie przekonał.

1/45sekundy i 50mm to jest "podręcznikowa" zasada "migawka jak przysłona" - zdjęcie ma się udać, w praktyce jak ktoś nie pije denaturatu, nie kopał przed chwilą rowów, i ma pewne rzeczy wyćwiczone, udaje się, choć bez gwarancji, 2x dłużej (był tu wątek, nawiązujący do strzelectwa).
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Jakbym pięćdziesiątek nie znał, może byś mnie przekonał.

1/45sekundy i 50mm to jest "podręcznikowa" zasada "migawka jak przysłona" - zdjęcie ma się udać, w praktyce jak ktoś nie pije denaturatu, nie kopał przed chwilą rowów, i ma pewne rzeczy wyćwiczone, udaje się, choć bez gwarancji, 2x dłużej (był tu wątek, nawiązujący do strzelectwa).
    A do czego mam cie przekonywać? Masz rację, aczkolwiek dodatkowe gramy pomagają stłumic drgania. Z mojego doświadczenia wynika, że niemal kilogramowa 50-tka daje lepsze efekty niż 300-gramowa, przynajmniej dopóki jestem zmęczony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    na G otrzymasz lepszej jakości obrazek w przedziale 1,4-2,0,
    Popieram, od 2 sprzedawców miałem sample z wersji D (na 1,4 widoczne lekkie mydlenie), a od jednego G (ostre 1,4). Pewnie dalej optycznie są podobne. Kasa akurat była podobna, więc wziąłem nowszy sprzęt.
    Af faktycznie ślamazarny potrafi być. Ale ogólnie jest ok.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

mam pytanie, co wybrać D czy G? wiem, że temat wałkowany wiele razy, ale mam ściśle określoną tematykę zdjęć, byłyby to przede wszystkim:
    - małe, rozbiegane dziecko
    - imprezy okolicznościowe, zabawy, tańce, hulanki, dyskoteki, śluby i wesela
    - rozbrykane ssaki nieparzystokopytne, czyli konie

wiem, że podałem dosyć szeroki zakres, ale interesuje mnie czy lepiej zainwestować w model D z szybszym AF, czy lepiej zrezygnować z szybkiego AF na rzecz ostrości z modelu G.

Dodam, iż zależy mi bardziej na ostrości i pewnie wybrałbym G, ale czy jest sens go brać jeśli tematem zdjęć mają być obiekty wymienione powyżej, czy jednak wybieranie modelu G w tym wypadku mija się z celem i nie ma racji bytu ?

Domyślnie

Nie wiem, jak jest w 1.4D, ale 1.8D jest równie ostry jak 1.4G. A zdecydowanie szybszy i tańszy.
    F60, 28-80, 100-400, SB-28; D90, 50 1.8, 50 1.4, 18-105, 70-300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anrom Zobacz posta
    Nie wiem, jak jest w 1.4D, ale 1.8D jest równie ostry jak 1.4G. A zdecydowanie szybszy i tańszy.
    No, ba ! Tylko te parę centymetrów GO ! Czasami wielkość ma znaczenie...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Może dodam jeszcze, że body to D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niepodam Zobacz posta
    mam pytanie, co wybrać D czy G? wiem, że temat wałkowany wiele razy, ale mam ściśle określoną tematykę zdjęć, byłyby to przede wszystkim:
    - małe, rozbiegane dziecko
    - imprezy okolicznościowe, zabawy, tańce, hulanki, dyskoteki, śluby i wesela
    - rozbrykane ssaki nieparzystokopytne, czyli konie
    ?
    Mam 50mm 1.4G.
    Ma on swoje zalety, ale jednak jak dla mnie jest nieakceptowalnie wolny.
    Na idącą pannę młodą w kościele wystarczy.
    Dzieciaki w mieszkaniu to już musiałem dość mocno przymykać (2.8-3.5) i czekać na momenty kiedy są w miarę nieruchome.
    Mojego psiaka wilczka w ruchu nigdy nie udało mi się sfotografować (tylko na pułapkę ostrości, ale to się nie liczy).
    50 D nie miałem, ale mam 85mm/1.8 i on na dobrym body w miarę nadąża za moim psem.

Domyślnie

hmm, to może rzeczywiście lepszym rozwiązaniem będzie 50/1.8 lub 85/1.8 tylko różnica między tymi modelami ogromna...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów