Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Domyślnie

Marcin, to teraz chwal sie gdzie kupiłeś i za ile...

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Ile x ta Tenpa powiększa ?
    1,36x

Domyślnie

Jest ktoś z Rzeszowa lub Lublina kto ma zamontowaną matówkę od katz lub Focusing Screen.com ?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    I tu wracamy do tytułowego Katz Eye™ .
    Możemy być niemal pewni że te matówki problemów nie będą stwarzały, są takich samych rozmiarów jak oryginały
    Niemal, to to samo co "prawie". Czasem robi ogromną różnicę.

Sprawdziłem w swoim D300. Grubość matówki nie ma zadnego znaczenia, bo strona na której powstaje obraz jest bliżej pryzmatu i niezależnie od grubościten obraz powstaje w tej samej płaszczyźnie.
    Problem tkwi w mało precyzyjnym (właśnie, tak) fabrycznym ustawieniu matówki, które z założenia wystarcza, bo na obecne matówki nie służą do ustawiania ostrości, więc precyzja ich pozycjonowania jest niewielka. Czyli jak się w fabryce uda...
    Wyjściem są podkładki o których była w cześniej mowa, ale konia z rzędem temu kto wie gdzie je kupić (chodzi o grubości rzędu setnych części milimetra), więc następną opcją jest ruszenie lustra imbusem, i czego konsekwencją jest rozsrojenie AF, co z kolei można naprawić mikroregulacją lub (i) drugim imbusem, ale i tak będziemy wtedy mieli rozjechane nieco punkty górne i dolne AF...
    tedd
    D cośtam + stos szkła, metalu i innego badziewia
    www.fotopodhale.net

Domyślnie

a ktoś wie czy jaka tenpa lepiej się nadaje do aps-c 1.36 czy 1.22 , bo od dłuższego czasu mam ja na oku,pomóżcie ktokolwiek ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Neil Zobacz posta
    a ktoś wie czy jaka tenpa lepiej się nadaje do aps-c 1.36 czy 1.22 , bo od dłuższego czasu mam ja na oku,pomóżcie ktokolwiek ma
    Powiadają że do APS-C będzie lepsza 1,36 chyba że nosisz okulary albo nie uznajesz przytulania do aparatu.
    AFAIK 1,36 da się przerobić na 1,22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    a czytałeś instrukcje na necie??? i to że czasami wychodzi krzywo ?? że czasami trzeba imbusem regulować???

ja to wole sie upewnic zanim tkne lub zapłacić zanim zepsuje hyhyhy
    Zdecydowanie zapłacić.

Instalowałem kiedyś matówkę do Pentaxa K200D. Była za gruba, długotrwała walka zakończyła się:

a) pobrudzeniem matówki
    b) rozbieżnością pomiędzy wskazaniem AF a wskazaniem klina
    c) pogięciem ramki
    d) uszkodzeniem fizycznym matówki

Oczywiście można to zrobić samemu. Należy mieć tylko dobrze (bardzo dobrze) oświetlone stanowisko pracy w pomieszczeniu możliwie w największym stopniu wolnym od kurzu.

Regulacja to osobny kryminał. Czy może nawet horror...
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Ja mam tenpę 1.36x z D3 - jak oko mocno wcisnę w lupę to widzę cały kadr i oba (dolny i boczny) LCD
    A czy obraz na matówce to nie powstaje czasem na tej stronie dolnej (od strony lustra)?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Ja mam tenpę 1.36x z D3 - jak oko mocno wcisnę w lupę to widzę cały kadr i oba (dolny i boczny) LCD
    A czy obraz na matówce to nie powstaje czasem na tej stronie dolnej (od strony lustra)?
    a to nie jest tak, że obraz powstaje po matowej stronie- niezależnie z jak jest umiejscowiona?
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów