Ile x ta Tenpa powiększa ?
Szukaj
Marcin, to teraz chwal sie gdzie kupiłeś i za ile...
Jest ktoś z Rzeszowa lub Lublina kto ma zamontowaną matówkę od katz lub Focusing Screen.com ?
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Niemal, to to samo co "prawie". Czasem robi ogromną różnicę.
Sprawdziłem w swoim D300. Grubość matówki nie ma zadnego znaczenia, bo strona na której powstaje obraz jest bliżej pryzmatu i niezależnie od grubościten obraz powstaje w tej samej płaszczyźnie.
Problem tkwi w mało precyzyjnym (właśnie, tak) fabrycznym ustawieniu matówki, które z założenia wystarcza, bo na obecne matówki nie służą do ustawiania ostrości, więc precyzja ich pozycjonowania jest niewielka. Czyli jak się w fabryce uda...
Wyjściem są podkładki o których była w cześniej mowa, ale konia z rzędem temu kto wie gdzie je kupić (chodzi o grubości rzędu setnych części milimetra), więc następną opcją jest ruszenie lustra imbusem, i czego konsekwencją jest rozsrojenie AF, co z kolei można naprawić mikroregulacją lub (i) drugim imbusem, ale i tak będziemy wtedy mieli rozjechane nieco punkty górne i dolne AF...
a ktoś wie czy jaka tenpa lepiej się nadaje do aps-c 1.36 czy 1.22 , bo od dłuższego czasu mam ja na oku,pomóżcie ktokolwiek ma
Zdecydowanie zapłacić.
Instalowałem kiedyś matówkę do Pentaxa K200D. Była za gruba, długotrwała walka zakończyła się:
a) pobrudzeniem matówki
b) rozbieżnością pomiędzy wskazaniem AF a wskazaniem klina
c) pogięciem ramki
d) uszkodzeniem fizycznym matówki
Oczywiście można to zrobić samemu. Należy mieć tylko dobrze (bardzo dobrze) oświetlone stanowisko pracy w pomieszczeniu możliwie w największym stopniu wolnym od kurzu.
Regulacja to osobny kryminał. Czy może nawet horror...
JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu
Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy
Ja mam tenpę 1.36x z D3 - jak oko mocno wcisnę w lupę to widzę cały kadr i oba (dolny i boczny) LCD
A czy obraz na matówce to nie powstaje czasem na tej stronie dolnej (od strony lustra)?
Nikoniarz-majsterkowicz
Skontaktuj się z nami