Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Domyślnie

heh, to daliście mi do myślenia.
    Śpieszyć mi się nie śpieszy, choć chciałbym trochę przyśpieszyć działanie kompa (np.: ze względu na CNX, który zżera RAM'u niemiłosiernie dużo).

Nie planowałem większej modernizacji, bo nie widzę potrzeby.
    Używam kompa tylko do netu i programów graficznych.
    3 lata temu ten komp był jednym z najlepszych w tamtych czasach, teraz jest już stary.
    Procka zawsze można jeszcze podkręcić, dorzucić jakieś chłodzenie, żeby go ustabilizować i będzie śmigać.

Dysk SSD może i niezły pomysł, ale przy tych cenach, to jakoś średnio mi się uśmiecha.

A teraz mam inny problem, bo komp padł mi całkowicie.
    Prawdopodobnie padł system, a co najciekawsze, nie mogę go ponowni zainstalować, bo pokazuje się jakiś komunikat o braku plików Windows XP na partycji, mimo, że utworzyłem nową i próbowałem na każdym z dysków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    A teraz mam inny problem, bo komp padł mi całkowicie.
    Prawdopodobnie padł system, a co najciekawsze, nie mogę go ponowni zainstalować, bo pokazuje się jakiś komunikat o braku plików Windows XP na partycji, mimo, że utworzyłem nową i próbowałem na każdym z dysków.
    sprawdz ram, moze ktoras kosc padl lub odechcialo sie jej poprawnie dzialac

Domyślnie

To w tym wypadku Ram może mieć coś do gadania?
    Bardziej stawiałem na dysk twardy.

Dokładnie wygląda to tak:

Przy próbie zainstalowania Windowsa na którejkolwiek partycji, pokazuje się komunikat:

"Aby zainstalować system Windows XP na wybranej partycji, Instalator musi zapisać niektóre pliki startowe na następującym dysku:

Dysk: 238473 MB 0 o identyfikatorze 0, magistrala 0 na atapi [MBR]

Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows XP.

Aby kontynuować instalację systemu Windows XP, powróć do ekranu wyboru partycji i utwórz na powyższym dysku partycję zgodną z systemem Windows XP. Jeżeli na tym dysku nie ma wolnego miejsca, usuń istniejącą partycję, a następnie utwórz nową.

Aby powrócić do ekranu wyboru partycji, naciśnij klawisz Enter".

I taki komunikat pokazuje się na każdym dysku, każdej partycji, na której próbuje zainstalować system.

I to może być wina Ram'u?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Ile masz partycji i czy formatowałeś systemową? Pisałeś że utworzyłeś nową partycję. Gdzie i jak? Po takim zabiegu należy sformatować nową partycję bo inaczej nie jest aktywna.
    Już teraz nie pamiętam jak to było przy instalacji XP, ale w którymś momencie jest opcja do wyboru aby sformatować partycję, albo pozostawić bez zmian. Tylko teraz nie pamiętam czy to było przed wyborem partycji do instalacji czy po. Jeżeli po to musisz spróbować format z dosa zrobić i wtedy spróbować pościć instalatora.

Jeżeli w biose widnieje ten dysk to raczej jest z nim wszystko ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Ile masz partycji i czy formatowałeś systemową? Pisałeś że utworzyłeś nową partycję. Gdzie i jak? Po takim zabiegu należy sformatować nową partycję bo inaczej nie jest aktywna.
    Już teraz nie pamiętam jak to było przy instalacji XP, ale w którymś momencie jest opcja do wyboru aby sformatować partycję, albo pozostawić bez zmian. Tylko teraz nie pamiętam czy to było przed wyborem partycji do instalacji czy po. Jeżeli po to musisz spróbować format z dosa zrobić i wtedy spróbować pościć instalatora.

Jeżeli w biose widnieje ten dysk to raczej jest z nim wszystko ok.
    Partycję usuwał "magik" wczoraj.
    Partycji mam razem 3, usunąłem tylko tę z systemem.
    Próbowałem utworzyć partycję na tej, która usunąłem, ale nic to nie daje.

Wygląda, to mniej więcej tak:
    Na obszarze nie podzielonym tworzę nową partycję.
    Na niej próbuje zainstalowac system (innej opcji nie mam, tylko "usuń" lub "zainstaluj").

A jak zrobić to z poziomu Dos'a?
    Nie używałem go już z 10 lat i nie pamiętam jak się do tego zabrać.
    Napisz proszę jak się tam wchodziło (serio, nie pamiętam) i jakie komendy.

Pozdr.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Czyli tak jak myślałem. Jak usunąłeś partycję to masz obszar niepodzielony. I teraz tworzysz z tego obszaru nową partycję i po tym zabiegu musisz ją sformatować, aby była użyteczna.

Teraz usuwałeś i tworzyłeś tą partycję z poziomu instalatora windows? Najprościej jest sformatować za pomocą instalatora. W Siódemce można formatować przed wyborem partycji na której ma być zainstalowany system, a w XP nie pamiętam właśnie. Możliwe, że najpierw chce aby wybrać partycję a potem mozna formatować. Jeżeli tak to nie pozwoli Ci na to i stąd masz problem.

Wtedy musisz uruchomić kompa z dysku startowego, najlepiej z usb albo CD/DVD, bo raczej FDD już nie masz. Jak masz to też może być. Wtedy załaduje Ci się jakoby DOS, taki CMD windowsowskie. Tam szukasz tej nowej partycji poprzez wpisywanie literki i dwukropka i enter. Powinna to być C: (Enter). Ważne jest aby to była właśnie ta bo inaczej sformatujesz sobie potrzebne dane ;]

Sprawdzasz poprzez komendę dir - wyświetla info o pratycji/dysku i katalogii
    Jeżeli wielkość będize się zgadzać z utworzoną partycją i nie będzie tam katalogów to znaczy że to ta. wpisujesz format (litera dysku i dwukropek) np format C: i formatujesz.

Trochę to jest skomplikowane i nie wiem czy dasz radę samodzielnie

Ewentualnie na stronie http://www.cichy.net.pl/cichybootdisk.html jest gotowa dyskietka startowa z różnymi aplikacjami i tam masz partition magic. Za pomocą jego możesz to zrobić w sposób chyba bardziej czytelny i prosty.

Ewentualnie jak masz gdzie, to podepnij ten dysk do działającego kompa i zrób format z windowsa - Najszybciej i najprościej)

Co jeszcze ważne to sformatuj drugi raz partycję przez instalatora windows wybierając system plików NTFS. Żeby nie wyszło że postawisz system na FAT32.
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 06-01-2011 o 12:14

Domyślnie

Spróbowałem zrobić nową partycję przy pomocy programu Gparted.
    Usunąłem jeszcze raz starą partycję, utworzyłem nową (NTFS), nazwałem "System".
    Uruchomiłem ponownie komp w celu instalacji XP.
    Po pojawieniu się niebieskiego ekranu z wyborem partycji wybrałem nowo utworzoną partycję "C" i niestety, cały czas ten sam komunikat "Na tym dysku nie ma partycji zgodnej z systemem XP".
    I dalej nie wiem co robić.

Czyżby jednak dysk był uszkodzony?
    Już sam nie wiem co robić....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    jurekb

Przeczytaj może ten wątek od początku do końca, post po poście, a nie wyciągasz jedno zdanie z środka tematu.
    Zacytuję Ci:
    Witam.
    Już dawno nic nie zmieniałem w moim blaszaku i czas, żeby trochę w niego zainwestować.
    Przedewszystkim, chciałbym dołożyć trochę pamięci RAM.
    [...]
    Mam do was pytanie i prośbę zarazem.
    Czy moglibyście doradzić mi, co należałoby dokupić do tego zestawu?
    Czy pamięć RAM powinienem kupić dokładnie taką samą jaką posiadam, czy może być inna.

Co jeszcze powinienem dorzucić do tego zestawu?
    [...] Procka ani płyty na razie nie zmieniam (brak kasy).
    Posty przeczytałem wszystkie dość dokładnie . Zacytowałem Twoją wypowiedź bo rozbroiła mnie, pochwała, w sumie najmniej przyspieszającego, system podzespołu
    Otóż, starałem się odpowiedzieć mini21 sensownie, na miarę jego możliwości. Nie polecam mu super drogich dysków SSD bo efekt trochę szybszego działania systemu nie jest wart tej ceny.

Domyślnie

Mini jak masz podzielony dysk?

Domyślnie

Mam 2 dyski. Jeden 250 gb i tu ma "zasobnik" czyli fotki itp. oraz drugi dysk 500 gb gdzie miałem system oraz drugą partycję z programami. Te dwie partycje poszły w świat.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów