Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

Dobrze by było gdybyś miał możliwość podpięcia pod swoje D90 jasnych, sprawdzonych szkieł od znajomych. Najlepiej kilku szkieł.
    Jeżeli wystąpi u Ciebie FF/BF z tymi szkłami, a będziesz pewny że są pod tym kątem dobrze skalibrowane, oznacza to błędne ustawianie ostrości przed Twoje body.

Kalibrowanie obiektywu do body to trochę taki półśrodek. Za jakiś czas będziesz zmieniał szkło i problem FF/BF w aparacie zostaje.
    Podstawowa sprawa to pewność że D90 dobrze trafia. Jeżeli "nie trafia" to proponuję wysłać na kalibrację póki jest gwarancja.

Po kalibracji znowu test z Sigmą.

Domyślnie

I tak właśnie zrobię a także przetestuje tą sigmę z innymi korpusami i wtedy będę pewny co i jak wygląda.

Dziękuję wszystkim za rady jak przetestuję obiektywy z aparatami i aparat z obiektywami to napiszę jak wygląda sprawa.

Pozdrawiam
    D700, D700, S24 1.4 ART

Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukpiecz Zobacz posta
    Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc samodzielną kalibrację odpuściłbym sobie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc samodzielną kalibrację odpuściłbym sobie.
    Ogólnie dla mnie to jest błędny krąg.
    Aparaty nie mają mikroregulacji AF (dla producenta byłby to zerowy koszt).
    Serwis Nikona w znacznej części przypadków olewa klientów.
    Ta domowa kalibracja ma jedną poważna wadę,
    z tego co czytałem punkty AF poza centralnym mogą się mniej lub więcej rozjechać.

Domyślnie

fakt, nie wiem jak ta domowa regulacja wpływa na gwarancję...
    co do "rozjechania pozostałych punktów" to ja regulowałem na lewym górnym (najczęściej używany przeze mnie) i środek też mam OK. Ostatnio zauważyłem, że chyba prawy górny się rozjechał... (choć to niepotwierdzona informacją bo mój 9-miesięczny syn strasznie się ruszał
    Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Domyślnie

Domowa regulacja tak wpływa na gwarancję, że przerywa jej bieg...
    Jest to traktowane jako nieautoryzowana ingerencja mechaniczna w sprzęt. Dość łatwa do wykrycia, bo mimośrody AFu są pokryte łatwo rysującą się farbką. Chyba specjalnie. Domowa regulacja jest ok, pod warunkiem, że rozumie się jej następstwa. Dopóki jednak sprzęt jest na gwarancji - szanowałbym ją. Załóżmy, że dokonujesz regulacji we własnym zakresie (w trakcie trwania gwarancji), zostawiasz ślady (na to nie ma mocnych), po jakimś czasie (nadal w trakcie trwania gwarancji) pada Ci, załóżmy (tfu, tfu i raz jeszcze tfu) płyta główna... Jak myślisz, co powie Ci serwis ?

Domyślnie

więc pozostaję tylko postępu
    wiem, że można się umówić tak, że serwisant będzie miał zarezerowany czas na kalibrację i od razu się do niej zabierze
    problem jest taki, że trzeba być osobiście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukpiecz Zobacz posta
    więc pozostaję tylko postępu
    wiem, że można się umówić tak, że serwisant będzie miał zarezerowany czas na kalibrację i od razu się do niej zabierze
    problem jest taki, że trzeba być osobiście
    Ja u nich jak to zostawiałem to olali to totalnie.
    Kurcze nie wiedziałem, że tak można.

Domyślnie

Witam. Chciałbym jeszcze dodać że zauważyłem coś dziwnego a mianowicie chodzi o to że zdjęcia robione tradycyjnie przez wizjer są mydlane i nie ostre a zdjęcia robione na LV są ostre i dobre. Czym to może być spowodowane?
    D700, D700, S24 1.4 ART

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów