Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie D90 problem z AF

Witam forumowiczów. Chciałbym zasięgnąć paru informacji na temat podany w tytule a mianowicie sytuacja wygląda tak.

Posiadam dwa aparaty D90 który kupiłem nie cały rok temu i D60 który mam już jakieś 2 latka. Gdy kupiłem D60 dokupiłem do niego S70-300 APO DG MACRO a tak że posiadalem kit N18-55 bez VR.
    W czerwcu tego roku postanowiłem kupić D90 i tak się stało używałem go z tymi oboma obiektywami wszystko wydawało się w porządku postanowiłem kupić sobie stałke do portretów N50 1.8D i wtedy zaczęły się problemy.
    D90 miał tendencje do gubienia się w ostrości czasami nie ostrzył tam gdzie chciałem ale myślałem że to może wina obiektywu gdyż czytałem o czymś takim na forum.
    Pewnoego rau na imprezie rodzinne postanowiłem użyć sobie KIT by zrobić parę zdjęć w ciasnym pomieszczeniu i od razu rzuciła mi się pewna rzecz w oczy aparat na ogniskowej 18 ustawiał ostrość za obiektem i to ewidentnie.
    Postanowiłem sprawdzić wszystkie obiektywy w domu na spokojnie. Po sprawdzeniu wynikło że s70-300 jest ostra jak brzytwa N50 czasem się mylił ale na ostrość nie narzekałem a kit to była totalna porażka ale że ma jeszcze D60 wiec powtórzyłem testy i okazało się że problemy z ostrością występują tylko i wyłącznie z D90.
    Nie cały tydzień temu nabyłem S28-70mm D DF EX 2.8 i okazało się że dalej jest ciągle ta sama przypadłość D90 w ogóle nie ostrzy tam gdzie powinien tylko za fotografowanym obiektem a D60 jest ostry jak brzytwa.

Jak sądzicie po czyjej stronie leży wina aparatu czy szkieł?

Chciałbym prosić o jakieś rady lub może o kontakt z dobrym serwisem który temu zaradzi ponieważ mój sklep którym mam gwarancje robi duże problemy i wciska kit że serwis nikona jest nie miły i nie chcą mi odesłać aparatu
    D700, D700, S24 1.4 ART

Domyślnie

D60 ostrzy w punkt? - masz dobre oko, bo AF z sigma 28-70/2.8 przeciez nie masz.
    A na powaznie. Spakuj kita z d90 i slij do NP. Innego wyjscia nie ma. Warto byloby ewentualnie zastapic tego kita jakims konkretnym obiektywem. To zas, ze z sigma nie trafia, nic nie znaczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    D60 ostrzy w punkt? - masz dobre oko, bo AF z sigma 28-70/2.8 przeciez nie masz.
    A na powaznie. Spakuj kita z d90 i slij do NP. Innego wyjscia nie ma. Warto byloby ewentualnie zastapic tego kita jakims konkretnym obiektywem. To zas, ze z sigma nie trafia, nic nie znaczy.
    Ja bym poszedl do sklepu z ta sigma 28-70 i poprosil o inna sztuke, nie kalibrowal bym puszki do kita....

Domyślnie

D90 do serwisu na kalibrację AF z ich szkłem referencyjnym lub z własną 50 f/1.8. Następnie test z Sigmą i w przypadku niezgodności ostrzenia, próba wymiany lub serwis Sigmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Ostrzy nie myli się jak D90 że ostrość jest w lessie potwierdzenie ostrości trafia celnie i nie mega mydełka. Właśnie ta S28-70 ma zastąpić kit tylko jak na razie to szkła mi dobrze funkcjonują tylko z D60 i jestem w kropce. Dodam że ja kupiłem samo Body i tylko ono jest na gwarancji.

"Greg77"

Owszem wymienił bym ją gdyby była nowa ja ją kupiłem używaną i moim zdaniem jest z nią wszystko w porządku bo z D60 jest idealnie a D90 mydło i ostrość za obiektem.
    Ostatnio edytowane przez Vinix ; 29-12-2010 o 11:25
    D700, D700, S24 1.4 ART

Domyślnie

Dzwon do serwisu i z nimi sie umawiaj. My ci na to nic nie poradzimy. Te wszystkie dywagacje sa raczej zbyteczne.

Kiepski AF z sigma napawde o niczym nie swiadczy, bo z sigmami tak juz jest, ze powtarzalnosc skutecznosci AF jest taka sobie. Z jednym korpusem bedzie OK, a z drugim lipa.

Mozesz pokombinowac z innymi szklami, jesli gdzies mozesz pozyczyc, zeby sie upewnic, co jest skopane (chyba d90 w tym przypadku).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinix Zobacz posta
    "Greg77"

Owszem wymienił bym ją gdyby była nowa ja ją kupiłem używaną i moim zdaniem jest z nią wszystko w porządku bo z D60 jest idealnie a D90 mydło i ostrość za obiektem.
    A czy ta sigma ma silnik AF? Wydaje mi sie, ze nie to jak ostrzy z D60?
    Ale powiem Tobie, ze spotkalem D90 ktory mial takie problemy z obiektywami AF, wszystkie z silnikiem pracowaly idealnie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    A czy ta sigma ma silnik AF? Wydaje mi sie, ze nie to jak ostrzy z D60?
    Ale powiem Tobie, ze spotkalem D90 ktory mial takie problemy z obiektywami AF, wszystkie z silnikiem pracowaly idealnie....
    Sigma 28-70 nie ma silnika ale ustawiałem ostrość manualni i potwierdzenie ostrości się nie myli po prostu jest ostre tam gdzie chce natomiast S70-300 ma silnik i jest wszystko ok na obu aparatach.

jeśli chcecie to wstawię tu po dwa zdjęcia z obu aparatów na najmniejszej ogniskowej i największej i sami zobaczycie jak to wygląda.
    Ostatnio edytowane przez Vinix ; 29-12-2010 o 15:51
    D700, D700, S24 1.4 ART

Domyślnie

Jeżeli D90 jest na gwarancji, wysłałbym do serwisu na sprawdzenie/kalibrację AF. Miałem w ręku dwie sztuki D90, sprawdzałem na N50 1,8 i T17-50 2,8.
    Pierwsze body miało ewidentny Front Focus, drugie trafiało z tymi szkłami idealnie.

Zostaw sobie w domu D60 i Sigmę, a D90 poślij z kitem do NP jak radził kolega panoramix.
    Nawet jeśli kalibracja potrwa, będziesz miał czym robić zdjęcia w tzw. międzyczasie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyhur Zobacz posta
    Jeżeli D90 jest na gwarancji, wysłałbym do serwisu na sprawdzenie/kalibrację AF. Miałem w ręku dwie sztuki D90, sprawdzałem na N50 1,8 i T17-50 2,8.
    Pierwsze body miało ewidentny Front Focus, drugie trafiało z tymi szkłami idealnie.

Zostaw sobie w domu D60 i Sigmę, a D90 poślij z kitem do NP jak radził kolega panoramix.
    Nawet jeśli kalibracja potrwa, będziesz miał czym robić zdjęcia w tzw. międzyczasie.
    No tak ale na kicie mi nie zależy tylko bardziej na tej sigmie. Niedawno otrzymałem wiadomość od serwisu sigmy napisali że ten obiektyw jest nie kalibrowalny.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz czy jeśli bym z kalibrował body do szkła (czy szkieł) czy później nie będę miał problemu z innymi obiektywami?

Szczerze to już sam nie wiem co mam z tym zrobić mam paru przyjaciół co maja inne body typu D1H czy D700 lub D5000 sprawdzę te obiektywy z tymi aparatami może to coś mi wyjaśni.
    D700, D700, S24 1.4 ART

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów