Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Domyślnie

Mam D50 i D90. Szkło m.in. N50 1.8. Celność AF bez porównania i wielkość matrycy moim zdaniem nie ma nic do tego. D90 AF ma kiepski i tyle.
    Regulował mi to serwis nieautoryzowany z marnym skutkiem, następnie wysłałem na Podstępu. Dla nich puszka miodzio i nie ma o czym rozmawiać.
    Czekam więc cierpliwie na następcę D300s...
    Zmienił bym na D300s, ale szkoda mi dopłacać sporo do body z tą samą matrycą, a AF w D90 nie jest super, ale też tragiczny nie jest.
    Życzę powodzenia w serwisie.
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Domyślnie

Takim obiektywem jak 50 1,4 robię zdjęcia w ruchu i z puszkami Nikon d70s, d300, d700 trafiam aby nie skłamać 95/100, natomiast z d90 już tak łądnie nie jest. Po każdym zdjęciu trzeba sprawdzać ostrość, czasem robię trzy zdjęcia po kolei tej samej sceny celowo i żadne się nie nadaje. Ostatnio w ręce mi wpadł d3100 - nie wykluczam, że zepsuty. 5/100 trafiał w punkt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Obiektywy światłosilne, takie jak przytoczony przez Ciebie 50 f/1.4, na pełnych otworach oddają niewielką GO, zależną m.in. poza wielkością przysłon od odległości fotografowanego obiektu - czyli skalą odwzorowania. W zależności więc od użytej skali odwzorowania (kombinacja ogniskowej i odległości obiektu) oraz użytej wartości przysłony, uzyskamy różną, pożądaną GO. Często słyszy się (czyta) o tzw. papierowej GO. Oznacza to Go tak niewielką jak grubość kartki papieru, co jest oczywiście wręcz przerysowaniem, ale dobrze oddaje clou tematu. Otóż używając bardzo małych wartości przysłon, np. rzędu f/1.4 i dobierając do tego wysoką skalę odwzorowania - otrzymujemy mniejszą GO - tym mniejszą im większa skala odwzorowania.
    W takich przypadkach, gdzie GO zawiera się w wartościach (rejestrowanych faktycznie) na poziomie milimetra (milimetrów), łatwo pokusić się o twierdzenie o błędnym układzie AF. No bo przecież ja mam "pewną" rękę...
    Żeby było jasne co mam na myśli pisząc o problemie, celuję przy 1.4 w samochód co stoi o 20m ode mnie a ostrość jest na samochodzie przed nim, czyli błąd paru metrów.
    Aż tak ręcę mi się nie trzęsą
    Miałem już trzy egzemplarze tego obiektywu i na kilku różnych body zawsze był odczuwalny mniejszy lub większy FF lub BF w takiej sytuacji.

Domyślnie

Wicie gdzie mogę dokonać kalibracji tego AF-u z tą Sigmą?
    Szkoda mi go trochę sprzedawać gdyż kupiłem go z 1,5 miesiąca temu.
    Może jednak da się go jakoś wyregulować albo aparat pod ten obiektyw.

Proszę o Pomoc. Pozdrawiam.
    D700, D700, S24 1.4 ART

Domyślnie

Proszę o zamknięcie tematu. Sprzedałem szkło.
    D700, D700, S24 1.4 ART

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów