Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Thumbs up

Wygląda na to, że świetnie, zrobiłem tylko jeden film w kiepskich warunkach i naświetlony jest poprawnie. Ale już sama przyjemność focenia czymś takim, dzwięk migawki i ciężar, to jest coś niepowtarzalnego. Po prostu SUPER! Największe wrażenie zrobiła na mnie szybkostrzelność, przy ustawieniu na 8kl/s, strzela jak pepesza, nigdy wcześniej czegoś takiego w rękach nie miałem. Na prawdę warto było...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    USA

Domyślnie

Od F5 lepszy jest "F5 Anniversary Edition", taki dwukolorowy, no ale to dla kolekcjonerów tylko za cenę x3. A tak na poważnie, to też zastanawiałem się na F5, ale właśnie z powodu jego wagi i wielkości, postanowiłem dozbierać i kupiłem lekko używany, ale jak nowy F6 i nie żałuję. Atrybuty, które zdecydowały za F6 to:
    - mniejsza waga
    - mniejsze body
    - CAM2000
    - iTTL
    - cichszy
    - możliwość podłączania absolutnie wszystkich Nikonowych szkieł (a ja mam w większości manuale) i mogę używać Matrixa z nimi.

Nie zaprzeczam, F5 to legenda, ale jak dla moich potrzeb, to trochę za duże body, jak na taki mały film. A ile razy potrzebowałem 8 kl/sek w swoim życiu?, ani razu. Ze wszystkich zalet F6, najbardziej doceniam możliwość używania Matrixa ze starymi szkłami. Gdyby F5 miał odłączany grip, to pewnie skusiłbym się na niego wcześniej, a tak czekałem, aż jakiś tańszy F6 wpadnie mi w łapy. Trochę to trwało, ale czasami cierpliwość się opłaca. Za stan jak nowy, dałem $1,320 (eBay).
    Przy obecnych cenach F5, to nie ma o czym gadać, brać póki jeszcze film można kupić.
    Kris.
    F3HP, F6, 28/2 Ais, 50/1.8 AiS, 35/2D AF, 105/2.5 Ais, 25-50/4 Ais, 35-70/2.8D AF, SB-600, Coolscan 5000ED

Domyślnie

Czym się różni F5 od F100? (prócz wagi i ceny)
    Jakie funkcje są w F5 których nie ma w F100 i na odwrót...

P.S. chciałoby się F6...
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Nie jestem pewien co do F100, bo go nie używałem, ale z tego co wiem to:
    - F5 ma wymienne pryzmaty, F100 nie
    - F5 ma w wizjerze widoczne 100% kadru, F100 chyba coś koło 95%
    - F5 ma wbydowany grip i przycisk do pinowych kadrów, f 100 w opcji
    - F5 ma wiekszy zakres czasów naświetlania (nie chodzi o wartości graniczne, ale o czasy pośrednie, w F5 jest ich bardzo dużo)
    - F5 ma 1005 polowy pomiar światła z uwzględnieniem kolorów, a F100 chyba nie (tego nie jestem pewien)
    - F5 w serii może robić 8kl/s, F100 coś koło 5kl/s
    - w F5 przy pomiarze centralnym ważonym można regulować średnicę okręgu z jakiego będzie mierzony ten pomiar zmieniając ją co 1mm, w F100 ta wartość jest stała, nie można jej zmieniać

To tyle co mi przyszło do głowy, a jest tego na pewno więcej. Nie oznacza to, że F100 jest złym aparatem, wręcz przeciwnie, jest świetny, ale to jednak jedna półka niżej.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Nie jestem pewien co do F100, bo go nie używałem, ale z tego co wiem to:
    - F5 ma wymienne pryzmaty, F100 nie
    - F5 ma w wizjerze widoczne 100% kadru, F100 chyba coś koło 95%
    - F5 ma wbydowany grip i przycisk do pinowych kadrów, f 100 w opcji
    - F5 ma wiekszy zakres czasów naświetlania (nie chodzi o wartości graniczne, ale o czasy pośrednie, w F5 jest ich bardzo dużo)
    - F5 ma 1005 polowy pomiar światła z uwzględnieniem kolorów, a F100 chyba nie (tego nie jestem pewien)
    - F5 w serii może robić 8kl/s, F100 coś koło 5kl/s
    - w F5 przy pomiarze centralnym ważonym można regulować średnicę okręgu z jakiego będzie mierzony ten pomiar zmieniając ją co 1mm, w F100 ta wartość jest stała, nie można jej zmieniać

To tyle co mi przyszło do głowy, a jest tego na pewno więcej. Nie oznacza to, że F100 jest złym aparatem, wręcz przeciwnie, jest świetny, ale to jednak jedna półka niżej.
    Postanowiłem, że nie będę robił prawa jazdy, bo i tak nie będę miał samochodu a i nie miałbym za co go utrzymać, bo fotografia zabiera wszystkie środki. Więc postanowiłem, że kupię sobie aparat. Marzy się F5. Zawodowcem nie jestem, więc nie wiem, ale chcę iść na studia do Łodzi. Z wyglądu dużo bardziej mi się podoba F5 i z jego funkcjonalności. Akurat wiedziałem o tym wszystkim co napisałeś, a myślałem, że są jeszcze jakieś inne. Tym co zakłóca mi wybór między F5 a F100 to to, że wszyscy narzekają na jego wagę i nie wiem....

Domyślnie

sie wtrace - Maciejj miałem okazje pomacać F5 i nie masz co sie namyslać. Jak lubisz wiedizec ze trzymasz cos w reku (ja lubie) to F5 to super maszyna a jego rozmiar i waga przemawia na + jak dla mnie. Pewny chwyt to jest naprawde coś dlatego do swojego F65 zakupiłem gripa i jest lepiej. Jak cie stać na F5 i jego utrzymanie jako analoga to nie ma co sie zastanawiac
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Oszczędny w słowach
    Miasto
    USA

Domyślnie

Pierwotny zachwyt wyglądem i możliwościami F5 może odejść po tym, jak się trochę z nim pochodzi po plenerze. Ja kiedyś miałem za ciężki aparat na wycieczkach, i postanowiłem się go pozbyć bo wycieczka i ciężka torba się wykluczały. F5 jak najbardziej na Saharę, Afrykę, Antarktydę itp., ale czy rzeczywiście niezastąpiony na codzień? Jak dorzucisz do F5 trochę obiektywów, to zorientujesz się o czym mówię. Jeśli F3 nie wystarczyłby mi za F5, to wolałbym F100 na trasy. Jeśli sprzęt nie do podróżowania, albo do podróżowania z samochodem, to wówczas F5 jest OK. F4 też kiedyś miałem, i sprzedałem z tego samego powodu - waga, choć przyznam, że do samoobrony jest super. Ostatnio zastanawiam się, czy w ogóle nie przejść na rangefindera, mógłbym zabierać cały swój sprzęt i dalej torba byłaby lekka.
    Kris.
    F3HP, F6, 28/2 Ais, 50/1.8 AiS, 35/2D AF, 105/2.5 Ais, 25-50/4 Ais, 35-70/2.8D AF, SB-600, Coolscan 5000ED

Domyślnie

No właśnie!!! mógłby Nikon machnąć jakiegoś fajnego, cyfrowego dalmierzowca w przystępnej cenie... Do tego nawet torby nie trzeba - wsadzasz gada do kieszeni i orewułar...

Domyślnie

Mnie by satysfakcjonował na wycieczki taki Nikon FG w wydaniu cyfrowym... mały, lekki z niezniszczalną obudową, a do niego 35/1.8 i szalej dusza... tylko prosze mi tu nie pisać, że D40 mnie zadowoli, bo ma podobną wagę, rozmiar i jak w FG moje obiektywy tylko w manualu chodzą

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kris_hilife Zobacz posta
    Pierwotny zachwyt wyglądem i możliwościami F5 może odejść po tym, jak się trochę z nim pochodzi po plenerze. Ja kiedyś miałem za ciężki aparat na wycieczkach, i postanowiłem się go pozbyć bo wycieczka i ciężka torba się wykluczały. F5 jak najbardziej na Saharę, Afrykę, Antarktydę itp., ale czy rzeczywiście niezastąpiony na codzień? Jak dorzucisz do F5 trochę obiektywów, to zorientujesz się o czym mówię. Jeśli F3 nie wystarczyłby mi za F5, to wolałbym F100 na trasy. Jeśli sprzęt nie do podróżowania, albo do podróżowania z samochodem, to wówczas F5 jest OK. F4 też kiedyś miałem, i sprzedałem z tego samego powodu - waga, choć przyznam, że do samoobrony jest super. Ostatnio zastanawiam się, czy w ogóle nie przejść na rangefindera, mógłbym zabierać cały swój sprzęt i dalej torba byłaby lekka.
    No właśnie nie do końca na jakieś plenery. Zamierzam się wziąć w garść i realizować jakieś tematy. No w sumie i tak jest łażenia. Z obiektywów zamierzam mieć 50mm f/1.4 , 85mm f/1.8 i potem jakąś szeroką stałkę. (ale w razie co, to na sam początek tylko 50mm f/1.4 będę miał.)
    A i może to głupio zabrzmi, ale z wyglądu F5 bardziej mi się podoba (chociaż wiem, że każdy będzie mnie z nim widział bardziej), a F100 jest jakiś taki zwykły dla mnie.

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    sie wtrace - Maciejj miałem okazje pomacać F5 i nie masz co sie namyslać. Jak lubisz wiedizec ze trzymasz cos w reku (ja lubie) to F5 to super maszyna a jego rozmiar i waga przemawia na + jak dla mnie. Pewny chwyt to jest naprawde coś dlatego do swojego F65 zakupiłem gripa i jest lepiej. Jak cie stać na F5 i jego utrzymanie jako analoga to nie ma co sie zastanawiac
    Z jednej strony Ci co im waga nie przeszkadza, a z drugiej Ci co przeszkadza. Ech...
    Na utrzymanie analoga mnie stać. Maks. 200 zł miesięcznie wydaję i jest aż nadto. Ale wszystko sam robię...

Wiadomo, najlepszą alternatywą byłby F6, ale kogo na to stać.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów