A F6 jest lepszy od F5? Czy nadal F5 jest uważany za najlepszy?
crazyjack, a jakie funkcje daje jeszcze ta ścianka MF-28?
Szukaj
A F6 jest lepszy od F5? Czy nadal F5 jest uważany za najlepszy?
crazyjack, a jakie funkcje daje jeszcze ta ścianka MF-28?
"Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."
W F6 kilka rozwiązań jest kontrowersyjnych. Grip jako osobne akcesorium, niewymienny wizjer...
Ale funkcjonalnie to jest odpowiednik serii D2 - Moduł AF MultiCAM2000 (klękajcie narody!), iTTL, olbrzymie możliwości "customizacji"... Gdyby nie ten cholerny dokręcany grip, to nie byłoby wogóle o czym rozmawiać.
Co oznacza niewymienny wizjer i iTTL?
A F6 (nie patrząc na cenę) i tak jest lepszy niż F5?
A jeśli patrzeć na stosunek ceny do jakości, to F5 jest najlepszym rozwiązaniem?
P.S. Czornyj jesteś wielki. Lubię Cię za rzeczowe odpowiedzi. (i przepraszam, jeśli mam zwracać się na 'Pan')
Nikon w swoich flagowych modelach AF (F4 i F5) zachował możliwość wymiany wizjerów na różne, bardziej specjalizowane wersje (do F5: DP-30 "standardowy", DA-30 "sportowy", DW-31 "makro" i DW-30 kominek). Osobiście nigdy tego nie stosowałem bo zabawa była bardzo droga, a nie miałem takiego ciśnienia. Canon w swoich modelach AF (eos) dał sobie spokój z wymianą wizjerów. Również w F6 zrezygnowano z tego gadżetu.
W F5 wymienny wizjer niestety jest powodem dostawania się zabrudzeń na matówkę, ale nie jest to tragedią.
iTTL to najnowszy system flashowy w Nikonie stosowany w nowszych cyfrówkach i w F6 wspierany przez lampy SB-600 i SB-800. F5 korzysta z poprzedniego systemu 3D Balanced Fill Flash.
U mnie F6 nie wzbudził zaufania choć zdaję sobie sprawę, że zastosowano w nim nowsze rozwiązania. Inna sprawa, że nie miałem możliwości popracować nim - tylko oglądałem. Do F5 przywykłem od wielu lat więc nie mam zdrowego podejścia.
Za takie pieniądze jak teraz chodzą F5 to naprawdę żal nie kupić - ja za matówkę EC-E do F5 płaciłem kiedyś ponad 700 PLNF5 ma swoje wady jak wszystko na tej plenecie, ale jest to naprawdę fantastyczny sprzęt.
Ostatnio edytowane przez pX ; 07-01-2007 o 00:43
Pozdrawiam
D40
pX, a czym się różnią ogólnie te (DP-30 "standardowy", DA-30 "sportowy", DW-31 "makro" i DW-30 kominek) wizjery od siebie i każdy z osobna?
I ile jest matówek do niego? Skoro Ty dokupiłeś EC-E. I czym one się od siebie różnią?
Dziękuję.
No i mam go w końcu w swoich łapskach! Jest po prostu śliczny, cudownie leży w dłoni. Z niecierpliwością czekam na czas, kiedy będę mógł popstrykać trochę zdjęć!!! Taki klocek w rękach, to cudowne uczucie!
![]()
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Skontaktuj się z nami