Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 125

Domyślnie

Przykładowe porównanie monitorów:

http://www.prad.de/download/dell_u2410_ugra_report.pdf
    http://www.prad.de/download/nec_lcd2...gra_report.pdf
    http://www.prad.de/download/eizo_s24...gra_report.pdf

Powtarzam - w tych testach każdy zobaczy to co chce zobaczyć - ja nie widzę jakiejś porażającej różnicy między tymi monitorami mimo ich porażającej różnicy w cenie.
    I co z tego, że Dell i Nec nie przechodzi pełnego testu UGRY - wszystko zależy od tego do jakich celów wykorzystujemy monitor.

I dla tych co mają wątpliwości czy można kalibrować monitor wide gamut kolorymetrem (za pomocą iColor Display 3.6)

http://www.prad.de/en/monitore/revie...10-part15.html

I tutaj nie jest szkoła, żebym się poddawał jakimś testom - każdy kto ma odrobinę pojęcia co to jest punkt bieli, czerni, gamma, deltaE, przestrzeń barw sRGB, AdobeRGB itd. bez problemu zinterpretuje wyniki pomiarów.

Powyżej wyniki testów "naciągaczy" a każdy na swój sposób wyciągnie wnioski.

Domyślnie

Czy w EIZO S2243W zrezygnowano z czujnika stabilizującego podświetlenie ? (wzgl. EIZO S2231W który ten czujnik posiada)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty44 Zobacz posta
    Przykładowe porównanie monitorów:
    Ale to nadal jest cytowanie słów innych, a nie Pana własne. Czy ma Pan własne wyniki pomiarów i wnioski na ich podstawie?

Powtarzam - w tych testach każdy zobaczy to co chce zobaczyć
    Nie tyle w testach widzimy co chcemy, tylko tester pisze w nim co chce. W imię sobie znanych celów. Proszę dopuścić do siebie taką możliwość. Świat nie jest piękny i uczciwy. Rządzą nim trzy rzeczy. Kasa, kasa i kasa.

ja nie widzę jakiejś porażającej różnicy między tymi monitorami mimo ich porażającej różnicy w cenie.
    A widział Pan te monitory na żywo, czy tylko o nich czytał? Jeśli to pierwsze, to może właśnie DELL U2410 trafia w Pana wymagania jakościowe, ale jeśli drugie to nie jest dobra podstawa do czynienia porównań ani tym bardziej opiniowania innym.

I co z tego, że Dell i Nec nie przechodzi pełnego testu UGRY
    Co to znaczy "nie przechodzi pełnego testu UGRY". Jakie kryteria przyjęte są przez prad.de wobec U2410? Co mówi pokazany raport? Konkretnie. Jeśli nie podał Pan PDF'a na zasadzie: "Patrzcie to są fachowe słupki i cyferki", powinien Pan wiedzieć jakie wnioski wypływają z raportu. Mam jednakowoż podskórne przeczucie, że gdyby Pan wiedział co raport oznacza wcale by go Pan nie wklejał.

I tutaj nie jest szkoła, żebym się poddawał jakimś testom - każdy kto ma odrobinę pojęcia co to jest punkt bieli, czerni, gamma, deltaE, przestrzeń barw sRGB, AdobeRGB itd. bez problemu zinterpretuje wyniki pomiarów.
    Ja się kompletnie na tym nie znam, więc pytam: Co mówi podany raport?

I dla tych co mają wątpliwości czy można kalibrować monitor wide gamut kolorymetrem (za pomocą iColor Display 3.6)
    Czy ustalony kolorymetrem punkt bieli zweryfikował Pan osobiście za pomocą wiarygodnego czujnika?

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Czy w EIZO S2243W zrezygnowano z czujnika stabilizującego podświetlenie ? (wzgl. EIZO S2231W który ten czujnik posiada)
    Czujnik jest jako i był.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 23:31
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Witam!!!
    Widzę, że Państwo znają się na rzeczy, więc mam do Szanownych forumowiczów następujące pytanie... proszę o konkretną odpowiedź - który model wybraliby i dlaczego.
    Waham się między :
    NEC MultiSync LCD EA261WM , a wspominanym w tym wątku Dell U2410
    NEC jest większy i to mi się bardzo podoba... czy ewentualnie znacie Dell'a 26'' z podobnymi danymi technicznymi co U2410 ???

Domyślnie

Z dwojga złego U2411W - wprawdzie da się w nim albo poprawnie ustawić gammę, albo punkt bieli, ale w EA261WM nie da się poprawnie ustawić ani tego, ani tego.

Większy jest Dell U2711W

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Smolarz Zobacz posta
    Witam!!!
    Widzę, że Państwo znają się na rzeczy, więc mam do Szanownych forumowiczów następujące pytanie... proszę o konkretną odpowiedź - który model wybraliby i dlaczego.
    Waham się między :
    NEC MultiSync LCD EA261WM , a wspominanym w tym wątku Dell U2410
    NEC jest większy i to mi się bardzo podoba... czy ewentualnie znacie Dell'a 26'' z podobnymi danymi technicznymi co U2410 ???
    Bierz NECa. Jest w końcu większy.

A serio to nie porównuj tutaj tak kompletnie innych monitorów, zarówno w dziedzinie jakości jak i ceny. Della u2410 miałem przez kilka dni i nie polecam. Mocno się zawiodłem.
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Bierz NECa. Jest w końcu większy.

A serio to nie porównuj tutaj tak kompletnie innych monitorów, zarówno w dziedzinie jakości jak i ceny. Della u2410 miałem przez kilka dni i nie polecam. Mocno się zawiodłem.

Cześć lookash!!!
    trochę liczyłem, że właśnie Ty się odezwiesz i powiesz mi jak się sprawiał Dell, bo wyczytałem, że byłeś nim zainteresowany... co się działo z Twoim Dellem, że nie polecasz go ??

Co do porównywania tych dwóch modeli.. to proszę o wybaczenie jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o monitory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Smolarz Zobacz posta
    Cześć lookash!!!
    trochę liczyłem, że właśnie Ty się odezwiesz i powiesz mi jak się sprawiał Dell, bo wyczytałem, że byłeś nim zainteresowany... co się działo z Twoim Dellem, że nie polecasz go ??
    Po pierwsze dlatego, że był strasznie nieprzyjemny dla oka. Cały czas miałem wrażenie że jest nieostry. Co ciekawe jego niższy brat 2310 (czy tam 2311) nie ma juz tej wady. Byl bardzo jasny i wrecz wypalał oczy. A dodatkowo nie współgrał z moim MACiem. Sprawdzałem w sieci i jest to dosc znany błąd. Monitor nie wybudza się ze stanu uśpienia jeśli mac wczesniej był uśpiony a pozniej wybudzony. Pokazywał po prostu albo brak sygnału albo sam wchodził w swój własny tryb oszczędnościowy.
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

- wg Pana Tom01 takie recenzje jak:
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm
    http://www.prad.de/en/monitore/revie...ell-u2410.html
    to: Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
    Niestety, ale tu muszę się zgodzić z Tom01. Wystarczy uwzględnić kilka faktów:

* kalibrację i profilowanie monitorów WG przeprowadzają (a przynajmniej przeprowadzali) kolorymetrami
    * weryfikację tego procesu (te pięknie wyglądające słupki) przeprowadzają tym samym kolorymetrem
    * w bardzo wielu z ich testów widać że przycinają dość mocno WSZYSTKIE składowe RGB gaina co jest z gruntu nieporozumieniem.

Podsumowując słupki wyglądają bardzo ładnie natomiast sam obraz już niekoniecznie. Sam posiadam całkiem przyzwoity monitor klasy amatorskiej (S2243W) i wiem co z klinem szarości robi przycięcie choćby o kilka procent jednej ze składowych RGB gain. Dopóki nie zobaczyłem tego na własne oczy to nie zdawałem sobie sprawy, ale w tej chwili wiem co z zakresem wyświetlanych barw robi ustawienie RGB 82,86,85 (coś podobnego podali w teście U2410) - to poprostu absolutnie nieakceptowalna masakra. Sam mam swój monitor ustawiony na 100, 95, 99 i wkurza mnie wygląd szarego klina a tego się juz skorygować niestety nie da.

- "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
    to wg Pana Tom01: Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
    Ciekawe co by na to powiedziała firma Quato - jak by nie patrzeć raczej znana i szanowana firma ?
    To też zwykły marketingowy bełkot. W wielu miejscach sieci przeczytasz że różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tanich kolorymetrów (Spyder3, i1D) sięgają kilkunastu dE. W takiej sytuacji NIEMOŻLIWE jest stworzenie uniwersalnej macierzy korekcyjnej - musi ona być tworzona indywidualnie dla pary monitor/kolorymetr. Przerabiałem to, bo mam Spydera3 który mylił się o 400K i 7dE. Skorygowałem go z ColorMunki i pokazuje już właściwie, ale jestem pewny że inny egzemplarz miałby znowu duży rozjazd.

P.S. Testowałem triala iColor Display 3 i miał takie same rozjazdy jak bez tej ich korekcji. Dopiero stworzenie dedykowanej macierzy korekcyjnej w Argyllu naprowadziło go na właściwe tory.
    Ostatnio edytowane przez darzur ; 22-12-2010 o 11:32
    Żurek

Domyślnie

A ja jeszcze dodam pod rozwagę kilka ze standardowych zapewnień: "monitor ma idealne kolory (...) dE 1 (...) idealny do zastosowań profesjonalnych.". Kto zauważył że niemal tak samo piszą o monitorze za 1,5 tys i za 7 tys zł?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów