Close

Strona 16 z 36 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 360

Domyślnie

Tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam się o co chodzi . Średni format to średni format ze swoimi plusami dodatnimi i ujemnymi . Aparaty takie jak 5DMkII czy nawet D3X to zupełnie inna półka i nie sądzę aby można je porównywać ze "średniakami". Moim skromnym zdaniem aparaty, o których mowa, stworzone zostały do zupełnie innych zastosowań. Nawet "studyjność" D3X ma się*nijak do aparatów średnioformatowych o tej samej rozdzielczości (nie o to z resztą chodzi).

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stomate Zobacz posta
    Tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam się o co chodzi . Średni format to średni format ze swoimi plusami dodatnimi i ujemnymi . Aparaty takie jak 5DMkII czy nawet D3X to zupełnie inna półka i nie sądzę aby można je porównywać ze "średniakami". Moim skromnym zdaniem aparaty, o których mowa, stworzone zostały do zupełnie innych zastosowań. Nawet "studyjność" D3X ma się*nijak do aparatów średnioformatowych o tej samej rozdzielczości (nie o to z resztą chodzi).

Pozdrawiam
    No dobrze - ale my tu nie rozmawiamy w kategoriach ogólnikowego pierdu-pierdu, ludowych mądrości, stereotypów, podań, guseł i klechd domowych, tylko konkretnie - co można, co nie można, dlaczego i za ile.

Tego typu opinie co powyżej to za przeproszeniem może se napisać każdy, kto ani tego, ani tamtego nawet w gablocie nie oglądał i radośnie dzieli się swą ignorancją z całym internetem. Robiłeś D3X-em i Haselem? Porównywałeś? I konkretnie czego brakuje D3X-owi w stosunku do cyfrowego MF? W jakich przypadkach, zastosowaniach te różnice tak wielce mi wymagają użycia tego czy tamtego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No dobrze - ale my tu nie rozmawiamy w kategoriach ogólnikowego pierdu-pierdu, ludowych mądrości, stereotypów, podań, guseł i klechd domowych, tylko konkretnie - co można, co nie można, dlaczego i za ile.

Tego typu opinie co powyżej to za przeproszeniem może se napisać każdy, kto ani tego, ani tamtego nawet w gablocie nie oglądał i radośnie dzieli się swą ignorancją z całym internetem. Robiłeś D3X-em i Haselem? Porównywałeś? I konkretnie czego brakuje D3X-owi w stosunku do cyfrowego MF? W jakich przypadkach, zastosowaniach te różnice tak wielce mi wymagają użycia tego czy tamtego?
    Bardzo Pana proszę aby się Pan tak nie spinał. Takie reakcje na luźne konkluzje w lużnym bądź co bądź temacie mogą się skończyć dla Pana pęknięciem żyłki i cóż Pan wtedy pocznie?

Wracając do tematu. Chyba nie do końca zrozumiał Pan moje (zaznaczam) luźne opinie w przedmiotowej kwestii.
    Zapewniam, że sprzęty, o których mowa nie są dla mnie tak odległe jak się*Panu wydaje a nazywanie dyskutanta ignorantem, nie mając zielonego pojęcia z kim się rozmawia jest co najmniej wyrazem braku kultury.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez stomate ; 18-12-2010 o 22:55

Domyślnie

Ależ ja się nie spinam, tylko pytam całkiem poważnie. Ilekroć dyskutowane są różnice pomiędzy MF a małym obrazkiem pojawiają się z przewidywalnością godną lepszej sprawy tego typu "luźne opinie", że o-ho-ho, średni format to ma takie *******nięcie, że klękajcie narody. Wcale nie imputowałem ignorancji, a jedynie pozwoliłem sobie zauważyć, że podobne opinie może bezmyślnie powtarzać nawet ignorant i nic z tego nie wynka. Tymczasem o ile za analoga sprawa była prosta, wczesna cyfra to nadal była sakramecka przepaść, to na chwilę obecną te różnice zaczynają się cholernie zacierać...

Domyślnie

W pełni się zgadzam >zaczynają< się zacierać. Jednak MF także nie stoi w miejscu. Stąd moja opinia o różnych zastosowaniach obu "systemów". Proszę wziąć pod uwagę fakt, że obecna już dzisiaj rozdzielczość 80 MP nie będzie zapewne nigdy osiągalna w aparatach małoobrazkowych, że rozpiętość tonalna P65+ czy nawet H3DII-39 "bije" na głowę wszystkie konstrukcje małoobrazkowe, że synchronizacja z błyskiem w przypadku obiektywów z migawką centralną..., że detal w średnim formacie..., że reprodukcja kolorów... itd. itd.

Z kolei zdaję sobie sprawę, że nie wezmę Hasselka na koncert czy mecz. Nie zrobię nim zdjęć w zimie przy nawet -1.
    nie "wypstrykam" 10 klatek na sekundę no i nie zrobię nim także kolejnego odcinka dr doma (domu, chaty, mety) ponieważ jest to aparat fotograficzny o konkretnym przeznaczeniu zdecydowanie innym niż D3X czy 5DMkII.

Pozdrawiam

A tak na marginesie, czy ma Pan doświadczenia w kalibrowaniu Lacie 526 kalibratorem BlueEye Pro i firmowym softem?
    Ostatnio edytowane przez stomate ; 18-12-2010 o 23:30

Domyślnie

Mam b. poważne wątpliwości, czy P65+ nie mówiąc o H3D-39 biją na głowę małe obrazki rozpiętością tonalną, a już w szczególności D3X-a. Tak czy owak obrzymia DR w studiu - gdzie nie występują tak ekstremalne różnice w jaskrawości fotografowanych motywów jak to bywa w plenerze - ma niezbyt duże znaczenie.

Rozdzielczość 80MP w matrycy małoobrazkowej o proporcji 80-o MP matrycy Leafa byłaby użyteczna gdzieś do f/5.6 - przyjmując kryterium MTF50 i długość fali 555nm. Przyjmując kryterium Rayleigh'a (MTF9) i 555nm nawet z f/11 idzie jeszcze coś wydłubać. Z pewnością wpływ dyfrakcji mocno ograniczyłby użyteczność i osiągi tego typu układu, ale nie można całkowicie skreślać zasadności jego powstania.

Inna kwestia to jaka tak naprawdę rozdzielczość jest potrzebna w praktyce - przykładowo James Russell do realizacji swoich zleceń wymagających wysokiej jakości używa Contaxów z P21, P30 i nie widzi potrzeby stosowania ścianek o wyższej rozdzielczości. Stwierdził on też, że gdyby dziubnęli mu cały sprzęt to kupiłby ze dwa D3X/1Ds3 i też bez problemu obgonił nimi wszystkie zlecenia.

Detal w MF jest w dużej mierze wynikiem braku OLPF - z matrycy małoobrazkowej na upartego można to usrojstwo ściągnąć. Podobnie jak na upartego da się używać obiektywów z migawką centralną z małoobrazkowymi DSLR.

Poprawność reprodukcji kolorów jest obecnie przyzwoita niezależnie od platformy i są niedrogie a doskonałe narzędzia do ew. osiągnięcia jeszcze lepszych rezultatów. W przypadku matryc MF i Leiki M9 odnoszę wrażenie, że ce****ą się jakby lepszą separacją barw i wprost "wysysają" barwy z fotografowanej sceny - nie wiem jednak na ile wynika to ze specyfiki matrycy, na ile z jakości konwerterów A/D a na ile ze specyfiki profili barwnych. Nie miałem też okazji dokładnie i własnoręcznie potestować D3X vs M9 lub MF na wzorcach, a podejrzewam, że jego spora cena wynika właśnie z zastosowania osprzętu matrycy o wyższej jakości i być może również pod tym względem nie ustępowałby MF/Leice. W każdym razie testy DxO stanowią przesłankę, która zdają się potwierdzać tą teorię.

LaCie 526 to rebrandowany NEC 2690WUXi. Z uwagi na fakt, że kolorymetr BlueEye Pro to rebrandowany X-Rite i1 display2, a 526 to monitor szerokogamutowy, mogą występować problemy z kalibracją punktu bieli. W razie możliwości dobrze by było referencyjnie skalibrować monitor spektrofotometrem i1pro lub ColorMunki, lub dobrać punkt bieli wizualnie porównując z bielą papieru oświetlonego światłem dziennym lub wysokiej jakości światłem sztucznym imitującym D50.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 19-12-2010 o 16:57

Domyślnie

Cyfrowe tylne ścianki mają, oprócz wymienionych wyżej, jeszcze tę przewagę że pracują aparatami na ławie optycznej. W zawodowym studio standardem jest fotografowanie przedmiotów i architektury aparatami typu sinar, więc zamiast kupować sprzęt reporterski (którego wiele cech jest bez znaczenia w studio) o wiele logiczniej jest zapinać tylną ściankę np do Hasselblada czy Mamiyi (Phase One).
    Wypada też dodać że obiektywy Hasselblada, Mamiyi, Contaxa dzieli przepaść od obiektywów Canona i Nikona.

Domyślnie

Proszę, proszę... Myślę, że dalsza polemika z tak przedstawionym "problemem" wydaje się być pozbawiona sensu . Jednak teoria swoje a praktyka swoje .
    Oczywiście w pełni zgadzam się z twierdzeniem, że zastosowanie matryc o rozdzielczości 30 czy nawet 18 MP do "wszystkiego" w zasdzie wystarcza
    jednak pozostanę przy swoim stanowisku, że aparaty małoobrazkowe ustępują obecnie średniemu formatowi jeśli chodzi o specyficzne zastosowania i vice versa .

Bardzo dziękuję za info o Lacie 526. Rzeczywiście, kalibracja tego sprzętu wymaga anielskiej wręcz cierpliwości a efekty (pomimo zadowalających "danych wynikowych") nie napawają optymizmem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Campsis Zobacz posta
    Cyfrowe tylne ścianki mają, oprócz wymienionych wyżej, jeszcze tę przewagę że pracują aparatami na ławie optycznej. W zawodowym studio standardem jest fotografowanie przedmiotów i architektury aparatami typu sinar, więc zamiast kupować sprzęt reporterski (którego wiele cech jest bez znaczenia w studio) o wiele logiczniej jest zapinać tylną ściankę np do Hasselblada czy Mamiyi (Phase One).
    Wypada też dodać że obiektywy Hasselblada, Mamiyi, Contaxa dzieli przepaść od obiektywów Canona i Nikona.
    I tu się również nie zgodzę - do Nikona/Canona/Soniacza można zapiąć Sinara p-slr, a dodatkowym atutem tego typu kombinacji będzie podgląd LV na 3" LCD o wysokiej rozdziałce, której to funkcjonalności próżno szukać w MF.

Jeśli zaś chodzi o optykę Hassela H czy Mamci, to cieszy się ona opinią wyjątkowo gównianej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...podgląd LV na 3" LCD o wysokiej rozdziałce, której to funkcjonalności próżno szukać w MF...
    Ścianki Sinara (sprzedawane obecnie w promocji za w sumie "dobre" pieniądze) oferują LV. Rownież 645d Pentaxa posiada tę funkcję.
    Nawet do starszych ścianek Leaf'a można dokupić sobie dongla i będziemy mieli LV.
    Jednak pracując w studio z bezpośrednim połączeniem kamera-komputer nie brakuje mi tego wynalazku.

Jeżeli chodzi o porównanie optyki H czy 645AF z optyką N czy C to powiedzmy, że przemilczę . Aczkolwiek posiadałem do niedawna 17-55 N i muszę powiedzieć,
    że należał do tych nielicznych, które były OK.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez stomate ; 19-12-2010 o 19:14

Strona 16 z 36 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni