Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 105

Domyślnie

Witam.
    Ponieważ słyszałem od wielu osób na forum ,że z chęcią by przyjechała do Toskanii.Chciałbym zaproponować pomoc w zorganizowaniu pleneru. Ponieważ mieszkam na miejscu (Pienza) i mam możliwości (co się wiąże z obniżeniem kosztów i rozeznaniem w terenie) pomocy. Jeżeli zainteresuje to kogoś to czekam na wiadomość.

Pozdrawiam

Jarek

Domyślnie

brzmi super. I samolot do pizy lata :P
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaroPienza Zobacz posta
    Witam.
    Ponieważ słyszałem od wielu osób na forum ,że z chęcią by przyjechała do Toskanii.Chciałbym zaproponować pomoc w zorganizowaniu pleneru. Ponieważ mieszkam na miejscu (Pienza) i mam możliwości (co się wiąże z obniżeniem kosztów i rozeznaniem w terenie) pomocy. Jeżeli zainteresuje to kogoś to czekam na wiadomość.

Pozdrawiam

Jarek
    To wspaniale, byłem w Pienzie w zeszłym roku i co zakręt zatrzymywaliśmy samochód aby popstrykać( większość turystów tak robiła). Przepiękna okolica i z chęcią tam wrócę w 2011. Jaro - Jeżeli znasz teren i mógłbyś pomóc w zorganizowaniu noclegu to byłoby to bardzo pomocne. Ja spałem na campach we Florencji i Sienie i z tamtąd ruszaliśmy na wycieczki.

Cytat Zamieszczone przez novell Zobacz posta
    brzmi super. I samolot do pizy lata :P
    Pienza i Pizza to nie do końca to samo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jendrusz Zobacz posta
    To wspaniale, byłem w Pienzie w zeszłym roku i co zakręt zatrzymywaliśmy samochód aby popstrykać( większość turystów tak robiła). Przepiękna okolica i z chęcią tam wrócę w 2011. Jaro - Jeżeli znasz teren i mógłbyś pomóc w zorganizowaniu noclegu to byłoby to bardzo pomocne. Ja spałem na campach we Florencji i Sienie i z tamtąd ruszaliśmy na wycieczki.

Pienza i Pizza to nie do końca to samo
    Jestem do dyspozycji.Fakt Piza i Pienza to dwa różne miejsca dzielące tylko 200km ,ale cięgle Toskania. No i samoloty latają tylko do Pizy Chociaż odległość taka sama co do Rzymu o chyba nawet bliżej jest Rzym.

Czekam na wiadomość na PM

P.S. Moje zdjęcia z tych okolic możecie zobaczyć na forum
    Ostatnio edytowane przez JaroPienza ; 11-12-2010 o 14:44

Domyślnie

Ok, z tym że Toskania to raczej autem objazdówka? Bo samolot jest do Pizy, i co dalej? Wynajem na tak długi czas pewnie by trochę nas wyszedł. Autami wyjazd...nieco daleko, ale chyba do przełknięcia. Kwestia uzbierania tak ze 2-3 aut i załóg do nich Jak z noclegami, codziennie gdzie indziej? W jakim okresie najlepiej tam jechać, a w jakim można?

Pokusiłbyś się o taką wstępną kalkulację?

Taki wyjazd to pewnie podobnie do Sycylii o której wcześniej pisaliśmy, jako dłuższy trzebaby liczyć, szczególnie że jak autami byśmy mieli jechać czas na dojazd doliczyć trzeba.

To jest właśnie lipa, że jak gdzieś lecimy to mało mobilni na miejscu jesteśmy :/ Tak samo jak o Bergen i fiordach myślałem - tam niezbędne jest auto, a to w piz*u daleko jest - a jak lecieć samolotem to wynajem auta na miejscu drakońską kasę kosztuje Pewnie to się kiedyś tak skończy że w auto się człowiek wpakuje, spał pod namiotem w aucie będzie, ale zobaczy co zobaczyć by chciał

Co do elastyczności w swej koncepcji naszych wyjazdów, jak najbardziej każdy może dopasować ją sobie najlepiej jak mu pasuje - sam do Barcelony leciałem i wracałem inaczej - z innych na inne lotniska, o trochę innych porach. Część osób była dłużej, część krócej - nie stanowiło to dla nikogo problemu.

Co do objazdówek dla chętnych (np Wiedeń-Bratysława) - tak samo nic przeciwko nie widzę. Ale, osobiście myślę że mogłoby być na to mało czasu - wydaje mi się że te 4-5 dni to takie optimum pobytu w jednym dużym mieście, by nieco je poznać, najciekawsze miejsca poznać zobaczyć i obfocić, a jednocześnie by nie windować kosztów wyjazdu. Wszystko kwestia tego czy w podanym wyżej przykładzie, rozkładać byśmy chcieli jedno i drugie po połowie, czy np w drodze powrotnej zahaczyć o Bratysławę, mniej więcej tak jak zahaczyliśmy o Brno jadąc do Pragi. Do niczego nie zmierzam, tak rozpisuję tylko przykładowe możliwości

Jarku, czekamy zatem na więcej informacji o Toskanii
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    Ok, z tym że Toskania to raczej autem objazdówka? Bo samolot jest do Pizy, i co dalej? Wynajem na tak długi czas pewnie by trochę nas wyszedł. Autami wyjazd...nieco daleko, ale chyba do przełknięcia. Kwestia uzbierania tak ze 2-3 aut i załóg do nich Jak z noclegami, codziennie gdzie indziej? W jakim okresie najlepiej tam jechać, a w jakim można?

Pokusiłbyś się o taką wstępną kalkulację?

Jarku, czekamy zatem na więcej informacji o Toskanii
    To może ja kilka słów skrobne.
    W tym roku byłem samochodem w Toskanii. Koszt samochodu (przy starcie z Wrocławia) ok 2000 zł na auto, przy 4 osobach wychodzi po ok. 500 zł (zależy ile będziemy jeździć na miejscu. Czas przejazdu to jakieś 13-14 godzin, czyli przy wczesnym starcie jesteśmy na wieczór na miejscu. Spaliśmy na campingach w Sienie i Florencji ( ok 50E za trzy osoby, namiot i samochód - standard campów wysoki, ten w Florencji prawie w centrum - byliśmy w najwyższym sezonie) Podobno za te pieniądze można pomyśleć o jakiś kwaterach ? - to pytanie do Jarka.
    Z Sieny i Florencji urządzaliśmy eskapady - właściwie każde miasteczko(wieś) po drodze zachwyca, w każdym można by pół dnia spędzić i byłoby mało. No i krajobrazy po drodze też zniewalają. Tydzień może być mało

Moim zdaniem najciekawszy może być wrzesień - ale ciekaw jestem opinii Jarka.

Czy koniecznie 3 auta - jak się zbierze jedno to można jechać

Domyślnie

Tak samo jak o Bergen i fiordach myślałem - tam niezbędne jest auto, a to w piz*u daleko jest - a jak lecieć samolotem to wynajem auta na miejscu drakońską kasę kosztuje Pewnie to się kiedyś tak skończy że w auto się człowiek wpakuje, spał pod namiotem w aucie będzie, ale zobaczy co zobaczyć by chciał
    Z Ystad do Bergen ponad 1100 km, jakieś 14 godzin, co po dodaniu do czasu spędzonego na promie i dojeździe z Wrocławia do Świnoujścia wymęczyło nas straszebnie. A powrót jeszcze gorszy - ponad 30 godzin na nogach( ale nie wszyscy muszą wracać do Wrocka . Ze dwa tygodnie trzeba by mieć i wszędzie daleko ze względu na wcinające się fiordy - lepiej przemieszczać się stale( spać w różnych miejscach), bo przejazd tam i z powrotem na jedną jednodniową wycieczkę kosztował nas za sam promik do Bergen właśnie ok. 400 zł na auto i cztery osoby i jeszcze jakiś tunelik po drodze za 50 zł, a innej drogi nie było. Piękny i dziki kraj ale drogi.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-12-2010 o 20:37

Domyślnie FotoEkspedycje 2011

Witam ponownie.Widzę, ze kogoś interesuje przyjazd do Toskanii.Sprawa przylotu lub przyjazdu zalezy od Was.Podam teraz przykład na 7dni w kwietniu od 14 do 21 dla grupy 8 osobowej. Przelot liniami Wizzair.pl coś koło 400zl(od osoby) ,wynajęcie auta w eurocar.com koszt koło 800€, a 1000€ +paliwo (w zależności od rodzaju pojazdu). Nocleg to cena koło 50€ za osobę. Podalem ceny w przybliżeniu w okresie poza sezonem. Kiedy to nie ma nawalu turystów i wtedy to najlepiej tu przyjechać.Ze względów cenowych, pogoda poza kilkoma tygodniami zimy i lata jest zawsze sprzyjająca.
    Pozdrawiam Jarek

Domyślnie FotoEkspedycje 2011

Poprawka co do ceny za nocleg. 50-60€ za pokój dwu osobowy

Domyślnie

glupie pytanie, skad odlot tym wizzerem ? z tego co widze to nic z Polski tam nie lata, najblizej jest bolonia i wtedy kosz to okolo 300 zl/os.

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów