Close

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 105

Domyślnie

Kierunki takie jak Bałkany, Europa Środkowo-Wschodnia itp. są bez wątpienia równie bardzo ciekawe, i zgadzam się że super byłoby się i tam kiedyś wybrać. Aczkolwiek wydaje mi się taka impreza byłaby trochę trudniejsza logistycznie, choć zapewne nie byłby to problem nie do przeskoczenia. Ktoś ma jakieś konkrety? Jakiś ogólny zarys takiego wypadu, mini plan? Im więcej jako-tako uformowanych pomysłów, tym lepiej - być może będziemy coś przekuwać w fotoekspedycję, być może coś komuś na tyle się spodoba i go zainspiruje, że sam indywidualnie się wybierze.

Kurde, trochę mi się plany pozmieniały, liczyłem że w I kwartale gdzieś się uda wyskoczyć, okoliczności czas fundusze itp nie pozwoliły. Chodził mi po głowie w marcu Rzym, zamiast niego w marcu odwiedzę Kraków Będzie na pewno równie fajnie i ciekawie Na wczesną jesień jest wstępna opcja samochodowych Włoch, gdzieś w połowie maja w fazie planowania jest plener organizowany przez Jacka.

A co byście powiedzieli na majówkę w Wiedniu, o którym wcześniej rozmawialiśmy?
    Nie mam auta, nie rzucę więc hasła "Jedziemy do Wiednia" Ale jak kilka osób byłoby chętnych na taki wypad, na pewno uśmiechnąłbym się o miejsce w samochodzie Można by to zrealizować podobnie do ubiegłorocznej majówki w Paryżu
    Są 2 miesiące czasu, nie ma tam chyba wtedy takiego tłoku, z racji że oni naszych świąt nie mają
    Na przykład, w piątek 29/04 wczesnym rankiem wyjechać gdzieś z Katowic czy Wrocławia (w zależności kto skąd by jechał, wszystko byśmy dograli), wczesnym popołudniem bylibyśmy na miejscu, i np we wtorek 03/05 wyjazd w godzinach popołudniowych, żeby na wieczór być w PL.
    Dałoby to nam praktycznie 5 dni na miejscu - czyli tak całkiem całkiem.
    Noclegi - za 200-230zł za dobę za pokój 2 osobowy, jest całkiem spory wybór, bardzo blisko centrum. ( LINK)

Ze znanej nam ulicy Sądowej w Katowicach do Wiednia jest praktycznie równo 400km, czyli mamy 800km w dwie strony. Przy średnim załóżmy spalaniu 10l/100km daje to 80l, po powiedzmy 5zł/litr - czyli 400zł/auto, czyli po 100zł na osobę. Do tego nocleg, ~800zł/pokój (4 noclegi 200zł/doba), czyli ~400zl osoba.
    Czyli koszt ok. 500zł bez wyżywienia, biletów wstępu czy komunikacji miejskiej itp. Generalnie - nie wychodzi to droga impreza. Oczywiście podane kwoty dojazdu nie uwzględniają dojazdu do Katowic, ewentualnych noclegów itp - ale wydaje mi się jesteśmy na tyle elastyczni, że wszystko da się poustawiać.

Jak będą chętni, i uzbiera się choć jedno auto, ustalimy szczegóły.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Ja jadę na długi weekend do Wiednia, ale zabieram żonę i dzieciaka - raczej nie będę miał miejsca w aucie.
    Można by pojechać w dwa auta - lub spotkać się na miejscu.
    Olek Samsungowicz

Domyślnie

Na wyjazd za granice np. do Wiednia 29 kwietnia br. to ja sie pisze na 90% już teraz. Maj pozniej odpada u mnie kategorycznie. A na jesien do Rzymu tyle ze samolotem to tez jestem chętna.
    Ostatnio edytowane przez Katrina ; 23-02-2011 o 18:27
    Fotografia prasowa, sportowa, reportaże.
    http://press-shots.blogspot.com/
    Nikon D500, D300s, D80, F65, T 70-300, T 17-50 f/2.8, N 50 f/1.8, S10-20, SB 900, YN 587

Domyślnie

Sprawdziłam autokary, wychodzi tak samo cenowo i przez cała polske przejezdza, wiec moznaby sie zastanowic nad autokarem. Wyjazd 5 rano z gdynia, a na miejscu 23. Tagedii nie ma. A mysle ze to lepze rozwiazanie niz autem i tak samo wychodzi czasowo. Cena z Gdyni do wiednia i spowrotem to 440 zł, 25kg bagazu i 5kg podręcznego. Ja byłabym bardziej za autokarem Pomimo ze troche drozej...
    Nikon D500, D300s, D80, F65, T 70-300, T 17-50 f/2.8, N 50 f/1.8, S10-20, SB 900, YN 587

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Katrina Zobacz posta
    Sprawdziłam autokary, wychodzi tak samo cenowo i przez cała polske przejezdza, wiec moznaby sie zastanowic nad autokarem. Wyjazd 5 rano z gdynia, a na miejscu 23. Tagedii nie ma. A mysle ze to lepze rozwiazanie niz autem i tak samo wychodzi czasowo. Cena z Gdyni do wiednia i spowrotem to 440 zł, 25kg bagazu i 5kg podręcznego. Ja byłabym bardziej za autokarem Pomimo ze troche drozej...
    Z tym autokarem to niezła opcja, odpada chociażby nocleg np. w Katowicach.
    Poza tym umówmy się, że ograniczenie podziału kosztów przejazdu samochodem do rozliczenia się za paliwo jest trochę niesprawiedliwe dla kierowcy/właściciela samochodu (a gdzie koszty amortyzacji samochodu?).
    Boleśnie doświadczyłem tego w zeszłym roku po wspólnym wyjeździe autem z bratem do Brukseli.
    Wracając jednak do tematu sam pomysł na wspólny wypad majówkowy jest extra zachęcający, muszę go omówić z żoną.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Przy aucie jest jeszcze jeden dylemat. Czy kierowca ma tyle zaufania do ktoregos z pasazerow zeby zamieniac sie z nim w trasie za kółkiem ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Katrina Zobacz posta
    Przy aucie jest jeszcze jeden dylemat. Czy kierowca ma tyle zaufania do ktoregos z pasazerow zeby zamieniac sie z nim w trasie za kółkiem ;p
    Też prawda, ja akurat wolę prowadzić sam.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Opcja autokaru napewno warta przemyślenia. Masz Kasia jakiegoś linka? O której on wyjeżdża w drogę powrotną?
    Idealną niemal opcją byłoby jakby wyjeżdżał z Wiednia wieczorem (np we wspomniany wtorek), zawsze parę zł zaoszczędzilibyśmy na noclegu a gdzieś przed południem nast. dnia bylibyśmy w domkach.
    Heh, czyli w takiej opcji "Władcy Północy" przywieźliby się busem, i z innymi osobami spotkalibyśmy się już na miejscu
    Czyli bardzo wstępnie mamy 4 osoby zainteresowane z Trójmiasta i okolic, plus Jendrusz z famlią, jeżeli miałby ochotę wspólnie z nami pozwiedzać. Teraz jestem na obczyźnie, ale po 6 marca zaczniemy coś czuję konkrety ustalać Chyba że ktoś oczywiście wcześniej coś zaproponuje

Kasia, zdaje się mówiłaś masz kogoś kto zna Wiedeń? ;> Da radę uruchomić tą osobę, co by plan zwiedzania i poruszania się po mieście mniej-więcej choć pomogła nam ułożyć? Bo wiadomo - przewodniki jedno, relacje na żywo co innego
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Kazda strona z biletami autokarowymi ma ta sama cene i godzine autobusu. U niektórych tylko jest miej przystanków w innych miastach polski, dlatego proponuje np.
    www.biletyautokarowe.pl Nizej jest dokladny rozklad jazdy bus'a:

Daty tak jak widac, Mysle ze rozsadnie byłoby wziasc 28 kwiecien-4 ma, inaczej sie nie da. No chyba ze ktos byłby zainteresowany na dłuzsza podroz ;p

Dla chetnych mozna tam pozyczyc auto np pugouta 207, za 260 zł za 3 dni.

Jesli chodzi o wiedeń, to spróbuje popytac brata co i jak, ale czy on mi duzo powie to nie wiem ;p

Domyślnie

Ja już przewodniki pożyczyłem - rzeczywiście w waszym przypadku lepsza opcja autobusowa.
    I cieszę że ktoś poruszył kwestię amortyzacji - przy dłuższej trasie zawsze trzeba brać to pod uwagę.

Na miejscu i tak będziemy raczej z metra korzystać. Jeszcze noclegi - my coś lowbudgetowego.
    Olek Samsungowicz

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów