Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Szukam podobnego plecaka jak wspomniany powyżej (chodzi głównie o pojemność i funkcjonalność oraz cenę jednak w lepszym wykonaniu ).

Plecak w góry, na wycieczki... Do zabrania:
    - D90+70-200
    - D80+17-50
    - lampa
    - 90/2.8
    - ewentualnie laptop
    - jakiś ciuch i coś na ząb

Co sądzicie o:
    http://allegro.pl/prof-plecak-foto-n...344606704.html
    Pod względem wykonania nie wydaje się odbiegać od naneu czy tamraca... (wnioskuję ze zdjęć).
    po 1
    albo masz jakość albo cene albo wygode
    czasami się zdarza że trafisz te 2 cechy i bardzo rzadko 3

po 2
    stać cię na serwis, w razie czego ??

po 3
    jak dużo do przedziału cywilnego ??
    cel wycieczki (gdzie), na ile dni ??

torby plecaki kupuje sie troche na wyrost bo zawsze cos dochodzi
    najgorsze jest jak plecak wypełniony na 100% a ty chcesz cos jeszcze zmieścić
    wtedy siadają szwy materiał i gw tego nie uznaje!!!
    lepiej mieć luźny worek niż napompowany balon (przerobiłem juz może 7plecaków)

weź pod uwage miejsce na mała apteczke tabletki na ból głowy etc, wode, jakis scyzoryk,
    plecak powinien mieć możliwie szerokie szelki moj ma po 8cm skutek 10-12kg odczuwam jako 3-4kg

i wybrałem rover plus aw
    ma jedna wade cena:/
    Ostatnio edytowane przez retter ; 06-12-2010 o 19:07

Domyślnie

To i ja pozwolę sobie pod wątek się podczepić
    Wątek czytałem, plecaki oglądałem..."czegoś" im zawsze jednak brakuje...

Czego potrzebuję, na czym by mi zależało:
    • - plecak dwukomorowy, z trochę większą niż mikroskopijna komora na przedmioty codziennego użytku typu bluza wiosną/latem, jakieś mini zakupy, napój czy kanapki na plener
    • - komorę na laptopa, tak żeby 13" się tam zmieściło, w komorze również podróżowałaby mała blenda
    • - uchwyt na statyw
    • - pokrowiec AW
    • - pas biodrowy i ogólnie jakiś znośny system nośny - wiem że nie są profesjonalne plecaki górskie, ale żeby chociaż trochę komfortowo dało się to nosić
    • - plusem będzie duża funkcjonalność - czyli szybki dostęp do sprzętu bez wyjmowania wszystkiego, ale też bezpieczeństwo - czyli plecak tak zaprojektowany, żeby kradzież sprzętu nie była aż tak prosta (na zasadzie odsunięcia nieco zamka i wysunięcia czegoś ze środka) - czyli mam tu na myśli np. jakieś klamry czy osłony zamka, boczny dostęp do sprzętu - żeby ewentualny złodziej miał choć trochę utrudnione zadanie

I chyba tyle z takich rzeczy które teraz przychodzą mi do głowy

W plecaku docelowo z zabawek podróżować by miały: D300s z gripem i podpiętym szkłem (nie chciałbym za każdym razem rozmontowywać puszki i szkła żeby schować je do środka), szkiełka: T11-16/2,8; N18-105(w przyszłości pewnie zmiana na N17-55), S50-150/2,8; trzy stałki N 35-50-85/1,8, SB900. Do tego naturalnie drobiazgi typu karty, akumulatorki, ładowarki, kable, w przyszłości system filtrów Cokin'a (choć nie wiem ile to miejsca zajmuje).

Plecak głównie na miasto - po górach dużo i często raczej z nim chodził nie będę. Wypady całodzienne maksimum - tzn jak gdzieś osobno nocować będę będę miał drugą torbę z rzeczami - chodzi o to że jak gdzieś np polecę/pojadę, to na takie całodzienne łażenie po mieście ze sprzętem foto i drobiazgami codziennego użytku o których wspominałem, zapakuję się i będę mógł w miarę wygodnie ten cały dzień sobie łazić

Cenowo chciałbym się zamknąć tak w 500-600zł - jeżeli to możliwe
    Obecnie moim faworytem jest chyba: Kata D-3N1-33.
    Inne modele które po opisach/zdjęciach wydają mi się ciekawe: Tamrak Evolution 8, Lowepro CompuRover AW, Lowepro Flipside 400AW, Benro Quicken 500N, Tamrac Adventure 9.

Na przymiarkach jeszcze nie byłem, nie wiem więc dokładnie jak z ich pojemnościami. T11-16/2,8 i N85/1,8 to szkła które powinny pojawić się u mnie w ciągu kilku miesięcy, chcę je więc uwzględnić już przy zakupie plecaka

Wiem że sporo tego, i że takie rzeczy to pewnie tylko w Erze...
    Ale jednak - macie jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych lub jemu podobnych plecaków?
    Może źle do tego podchodzę, na co innego powinienem zwracać uwagę?
    Porównania nie mam bo obecnie mam torebeczkę na aparat z jednym szkłem, a do klasycznego plecaka miejskiego ciężko to chyba porównywać.

Będę wdzięczny za sugestie czy wszelkie informacje!
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków\Frankfurt am Main

Domyślnie

Witam

Tanią i wydaje mi się dobrą alternatywą jest plecak Lowepro Orion Trekker II.
    Plecak nie jest duży ale przy dobrym rozwiązaniu regulowanych przegród pojemny. Oczywiście z pustego i Salomon nie naleje, więc nie spodziewajmy się cudów Plecak moim zdaniem jest bardzo dobrze wykonany. Na zamki z tego co pamiętam Lowepro daje dożywotnią gwarancję, więc tym nie trzeba się martwić. Z autopsji wiem, że w dolnej komorze mieści się (bez upychania kolanem, ale i bez większych luzów): D200 z gripem, S10-20, N35, N85 i mała lampa. Mała to zn. SunPak PZ42X. Wymiarami przypomina chyba SB-600. Czy większa lampa się zmieści? Nie wiem - nie miałem jeszcze przyjemności próbować. Z górną komorą raczej nie poszalejesz - ale mieści się wszystko co na wyprawę w miasto potrzebujesz - butelka wody, kurtka przeciwdeszczowa (oczywiście w zależności jaki kto jest duży i jak grubą kurtkę posiada), a i kanapkę zmieścisz!

Moim subiektywnym zdaniem do największych plusów plecaka należą:
    1. budowa (plecak dwukomorowy)
    2. pojemność (przy jego kompaktowych wymiarach)
    3. Jakość wykonania (Lowepro)
    4. Wygoda noszenia (dodatkowe pasy na klatkę piersiową i biodra)
    5. "Dyskrecja" (nie wygląda jak niektóre "klokowate" plecaki fotograficzne, ale jak zwykły plecak)
    6. Sporo małych przegródek na bateryjki, filterki itp.
    7. Cena (ja zapłaciłem 100zł)

Jak wszystko plecak posiada również kilka minusów, do nich moim zdaniem należą:
    1. Słabo zabezpieczone dno plecaka (brak usztywnienia, tylko gąbka) ale jeśli nie zamierzasz nim rzucać, to nie powinien być problem
    2. Zabezpieczenia przed wodą spodu plecaka (należy uważać, by nie kłaść go na mokrych powierzchniach)
    3. Brak pokrowca AW - łatwo można zaradzić przez zakup takowego pokrowca (dostępny za "grosze" chyba w każdym sklepie turystycznym/sportowym)
    4. Być może problematycznym było by rozlokowanie przegród prze dłuższych szkłach (niestety nie mam - więc nie sprawdzałem)
    5. Brak mocowania statywu

Podsumowując - bardzo dobra alternatywa, dla droższych plecaków. Na bardziej ekstremalne wyprawy jak jednodniowy spacer po górach, czy wyprawa w miasto niestety raczej słabo. Do miasta - moim zdaniem super!

Pozdrawiam - DonChristopherus!
    Nieogarnione jeszcze D200 + niewykorzystywane w pełni szkło.

Domyślnie

Azazel85 mi podoba się ten flipside 400 i w niego bym celował
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    Azazel85 mi podoba się ten flipside 400 i w niego bym celował
    flipside 400 to fajny plecaczek, ale na dłuższą metę może być niekomfortowy. Mam na myśli nie system nośny, ale dostęp do szklarni, rozpinanie od strony pleców.
    Ja ze swojej strony polecę - NANEU PRO SAHARA 217, link do real foto - http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/N...a217/index.htm
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    To i ja pozwolę sobie pod wątek się podczepić
    Wątek czytałem, plecaki oglądałem..."czegoś" im zawsze jednak brakuje...

Czego potrzebuję, na czym by mi zależało:
    • - plecak dwukomorowy, z trochę większą niż mikroskopijna komora na przedmioty codziennego użytku typu bluza wiosną/latem, jakieś mini zakupy, napój czy kanapki na plener
    • - komorę na laptopa, tak żeby 13" się tam zmieściło, w komorze również podróżowałaby mała blenda
    • - uchwyt na statyw
    • - pokrowiec AW
    • - pas biodrowy i ogólnie jakiś znośny system nośny - wiem że nie są profesjonalne plecaki górskie, ale żeby chociaż trochę komfortowo dało się to nosić
    • - plusem będzie duża funkcjonalność - czyli szybki dostęp do sprzętu bez wyjmowania wszystkiego, ale też bezpieczeństwo - czyli plecak tak zaprojektowany, żeby kradzież sprzętu nie była aż tak prosta (na zasadzie odsunięcia nieco zamka i wysunięcia czegoś ze środka) - czyli mam tu na myśli np. jakieś klamry czy osłony zamka, boczny dostęp do sprzętu - żeby ewentualny złodziej miał choć trochę utrudnione zadanie

I chyba tyle z takich rzeczy które teraz przychodzą mi do głowy

W plecaku docelowo z zabawek podróżować by miały: D300s z gripem i podpiętym szkłem (nie chciałbym za każdym razem rozmontowywać puszki i szkła żeby schować je do środka), szkiełka: T11-16/2,8; N18-105(w przyszłości pewnie zmiana na N17-55), S50-150/2,8; trzy stałki N 35-50-85/1,8, SB900. Do tego naturalnie drobiazgi typu karty, akumulatorki, ładowarki, kable, w przyszłości system filtrów Cokin'a (choć nie wiem ile to miejsca zajmuje).

Plecak głównie na miasto - po górach dużo i często raczej z nim chodził nie będę. Wypady całodzienne maksimum - tzn jak gdzieś osobno nocować będę będę miał drugą torbę z rzeczami - chodzi o to że jak gdzieś np polecę/pojadę, to na takie całodzienne łażenie po mieście ze sprzętem foto i drobiazgami codziennego użytku o których wspominałem, zapakuję się i będę mógł w miarę wygodnie ten cały dzień sobie łazić

Cenowo chciałbym się zamknąć tak w 500-600zł - jeżeli to możliwe
    Obecnie moim faworytem jest chyba: Kata D-3N1-33.
    Inne modele które po opisach/zdjęciach wydają mi się ciekawe: Tamrak Evolution 8, Lowepro CompuRover AW, Lowepro Flipside 400AW, Benro Quicken 500N, Tamrac Adventure 9.

Na przymiarkach jeszcze nie byłem, nie wiem więc dokładnie jak z ich pojemnościami. T11-16/2,8 i N85/1,8 to szkła które powinny pojawić się u mnie w ciągu kilku miesięcy, chcę je więc uwzględnić już przy zakupie plecaka

Wiem że sporo tego, i że takie rzeczy to pewnie tylko w Erze...
    Ale jednak - macie jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych lub jemu podobnych plecaków?
    Może źle do tego podchodzę, na co innego powinienem zwracać uwagę?
    Porównania nie mam bo obecnie mam torebeczkę na aparat z jednym szkłem, a do klasycznego plecaka miejskiego ciężko to chyba porównywać.

Będę wdzięczny za sugestie czy wszelkie informacje!
    No więc jako uzytkownik tego plecaka, moge Ci polecic produkty tej firmy. W tym modelu nie ma niestety komory na jakies ciuchy i kilku innych opcji o ktorych piszesz, poza tym jest to kawal dobrego plecaka (jest wygodny, choc jak zaladujesz caly to czuc ciezar - pytanie w ktorym nie bedzie czuc ?) A tak jeszcze przy okazji - czesto maszeruje z juniorem i powiem tyle - przestalo mi sie podobac chodzenie z plecakiem pelnym sprzetu i dorwalem taka torbe - niezla alternatywa do noszenia wielkich i ciezkich plecakow.
    Generalnie po przejrzeniu zaproponowanych przez ciebie modeli moge powiedziec tak - sa to plecaki raczej z gornej polki ktorykolwiek kupisz bedziesz zadowolony. Najlepiej zrobisz jak pojdziesz do sklepu i obejrzysz, bo na zdjeciach wszystkie sa super !
    Ostatnio edytowane przez locos ; 07-12-2010 o 22:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kZC_ Zobacz posta
    flipside 400 to fajny plecaczek, ale na dłuższą metę może być niekomfortowy. Mam na myśli nie system nośny, ale dostęp do szklarni, rozpinanie od strony pleców.
    Ja ze swojej strony polecę - NANEU PRO SAHARA 217, link do real foto - http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/N...a217/index.htm
    Zastanawiam się właśnie nad sahara 217, chce go wykorzystywać do wędrówek po lesie i czy możesz mi powiedzieć czy jest tam miejsce na jakieś ciuchy albo siatkę maskującą ? Zmieści się w nim D200+grip?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Girdian Zobacz posta
    Zastanawiam się właśnie nad sahara 217, chce go wykorzystywać do wędrówek po lesie i czy możesz mi powiedzieć czy jest tam miejsce na jakieś ciuchy albo siatkę maskującą ? Zmieści się w nim D200+grip?
    hmm, Jest w nim sporo miejsca na różnorodne pierdoły. Plecak oprócz przegrody na laptopa i sprzęt foto, ma osobną przegrodę na np bluzę, spodnie oraz małe widoczne z przodu kieszonki na telefonik etc. Posiada mocowanie na statyw, które jest dobre i solidne.
    Co do siatki maskującej, jeśli nie włożysz wcześniej bluzy do plecaka to się zmieści bez problemu.
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

@ Azazel85
    Berno odpada 1 komorowy
    Flipside nie jest tak pakowany
    Tamrac odrzuca mnie z jednego powodu ułożenie !!! i ochrona szkieł jest powodem przez którego na wstępie wykluczyłem te produkty ta klapa nie jest sztywna i brakuje tylko małego uderzenia prosto w soczewkę .

Lowepro to jest tak,
    rover II AW najmniejszy przedział cywilny jak dla mnie miniaturowy< CompuRover AW < rover PLUS AW to już kontener w przedział cywilny wejdą adidasy i bluza.

Rover plus aw ma jedna zasadniczą zaletę względem innych produktów posiada pseudo stelaż w postaci plastikowej płyty regulowana wysokość szelek względem plecaka i bardzo szerokie szelki 8cm, chyba najpewniej trzyma duży statyw ja mam 055PROB.
    Ale tez wadę to jest KONTENER a nie plecak na moje oko to ok 40-45L.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    ....
    Tamrac odrzuca mnie z jednego powodu ułożenie !!! i ochrona szkieł jest powodem przez którego na wstępie wykluczyłem te produkty ta klapa nie jest sztywna i brakuje tylko małego uderzenia prosto w soczewkę .
    Uzywales czy ogladales na zdjeciach ?
    Ostatnio edytowane przez locos ; 09-12-2010 o 23:49

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów