Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: RAID i W7

Domyślnie RAID i W7

Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z instalowaniem W7-64 i innego oprogramowania ( PS, NX2 ) na raid0. Coś ostatnio chodzi mi po głowie ten raid, jednak nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Trochę wyguglałem ale też nie ma nic specjalnie świeżego i są różne zdania w tym temacie. Będę wdzięczny za wszelkie opinie, nie chcę popaść w ewentualne kłopoty tym bardziej, że sprzęt dopiero co poskładany i wszystko poinstalowane.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Dziala wszystko bez problemu raid po instalacji systemu jest niewidoczny. W momencie instalowanie systemu nalezy dodac sterowniki do kontrolera raid (mniemam ze bedzie to raid z plyty glownej, takze trzeba takie sterowniki dostarczyc) i dalej juz wszystko idzie normalnie.

Nie wiem jaki raid chcesz zrobic, ja uzywam raid 0 i tutaj wzrost wydajnosci jest bardzo duzy. Podstawowym waskim gardlem PC jest szybkosc dyskow, tutaj raid 0 znaczaco przyspiesza prace, nawet jezeli zepniemy tylko 2 dyski.

Pamietaj jednak ze jezeli przy konfiguracji raid 0 padnie jeden dysk, utracisz dane. Natomiast ja jestem zwolennikiem robienia backup'ow takze za bardzo sie tym problemem nie przejmuje.

Domyślnie

Jak padnie płyta to też podobno jest problem (szczególnie w przypadku kiedy nie jest już sprzedawany posiadany model).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Dziala wszystko bez problemu raid po instalacji systemu jest niewidoczny. W momencie instalowanie systemu nalezy dodac sterowniki do kontrolera raid (mniemam ze bedzie to raid z plyty glownej, takze trzeba takie sterowniki dostarczyc) i dalej juz wszystko idzie normalnie.

Nie wiem jaki raid chcesz zrobic, ja uzywam raid 0 i tutaj wzrost wydajnosci jest bardzo duzy. Podstawowym waskim gardlem PC jest szybkosc dyskow, tutaj raid 0 znaczaco przyspiesza prace, nawet jezeli zepniemy tylko 2 dyski.

Pamietaj jednak ze jezeli przy konfiguracji raid 0 padnie jeden dysk, utracisz dane. Natomiast ja jestem zwolennikiem robienia backup'ow takze za bardzo sie tym problemem nie przejmuje.

No właśnie pisałem, że chodzi mi o raid 0. Będzie to raid z płyty głównej (Asus P7P55D-E). Gdzie szukać tych sterowników, czy są one dostarczane przez producenta płyty?
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Rozwiązaniem jest utworzenie RAIDa 10. Połączenie wydajności RAIDa 0 z bezpieczeństwem RAIDa 1 Minusem jest to, że minimum z 4 dysków...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yOyO- Zobacz posta
    Rozwiązaniem jest utworzenie RAIDa 10. Połączenie wydajności RAIDa 0 z bezpieczeństwem RAIDa 1 Minusem jest to, że minimum z 4 dysków...
    ... i nie wiem jak sobie z tym będzie radził RAID bez kontrolera sprzętowego. Ponadto 4 dyski "talerzowe" to już lekki hałas.

Domyślnie

No właśnie, trochę dużo kasy trzeba by wyłożyć. Przy "0" trzeba będzie robić beckupy. Podtrzymam jeszcze pytanie o sterownik, które zadałem wyżej.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    No właśnie, trochę dużo kasy trzeba by wyłożyć. Przy "0" trzeba będzie robić beckupy. Podtrzymam jeszcze pytanie o sterownik, które zadałem wyżej.
    Sterownik dostarcza producent kontrolera lub płyty na który jest wmontowany. Z innej beczki, w układ RAID0 sugeruję łączyć dobre dyski.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Dyski jak dyski, każdy woli inne. Ja używam WD seria black.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Ja używam WD seria black.
    I bardzo dobrze.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów