Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Baner ale jak?

Domyślnie

Ino tego typu drukarnie w znakomitej większości przyjmują bitmapy (i dla własnego dobra lepiej tak właśnie robić), wiec tego PDFa jeszcze trzeba i tak na końcu zrastrować. Jeśli jest dużo liternictwa i wektorów okraszony zwyczajnie włożonymi zdjęciami, to owszem, ma sens użycie Indyka czy Ai (albo innego tfu tfu, Karola). Jeśli projekt składa się głównie ze zdjęć, efektów, efekcików i innych duperszwanców, to używanie czego innego niż Szopa jest niepotrzebnym zawracaniem sobie tyłka, zwłaszcza jeśli ktoś tym innym softem nie dysponuje i go nie zna (sytuacja zaczyna wyglądać znajomo?).
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    sytuacja zaczyna wyglądać znajomo?
    Nie, bynajmniej nie znajomo. Jeśli ktoś tkwi w branży i nie wie, co zrobić z pdfem - natychmiast idę do kogoś innego, bo nei chcę tracić pieniędzy i co gorsze czasu.

Jedynym argumentem za PSem jest według mnie nieposiadanie niczego innego, ale odkąd wyłącznie dla posiadania fontów kupiłem sobie legalną płytkę Corela 3 za jakieś 4 złote nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ja nie znam indyka i lustratora jak to sie u nas mowi "na fest" . Takze oddaje zrobione w szopie bitmapy.

I o zgrozo znowu w 100% zgadzam sie z da Fresze'm ze 100x bezpieczniej oddawac w bitmapach niz w pdf.

Domyślnie

Wiesz, jak się nie zna innych programów, trza się męczyć z bitmapami.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Wiesz, jak się nie zna innych programów, trza się męczyć z bitmapami.
    Taka jest niestety smutna prawda. A malo czasu zeby to zmienic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    O czym ty piszesz ???? Jestem osoba prywatna, która chce dla siebie zrobić baner.
    No to trzeba było od razu!
    W takim przypadku "łorkeraundy" sprawdzają sie znakomicie.
    Zciągasz sobie 30-dniową wersję Corela i robisz szybko i łatwo. Na wszelki wypadek trzymasz źródła w .cdr a do drukarni zapisujesz jako TIFF o dowolnych wymiarach/rozdzielczości. Albo PDF jeśli drukarnia łyknie (wyślij im i to i to).

A pisanie "nie znam Corela" jest troche.. teges.. wstawienie zdjecia i tekstu zajmie Ci bez specjalistycznego szkolenia jakieś 10 minut

Tak wstawisz tekst:

A zdjęcie wstawisz przez file/import
    Ostatnio edytowane przez Andy_O ; 03-12-2010 o 16:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nie, bynajmniej nie znajomo.
    Widać nieuważnie czytałeś wątek, w którym się udzielasz.

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Ja nie znam indyka i lustratora jak to sie u nas mowi "na fest" . Takze oddaje zrobione w szopie bitmapy.
    Ja mam i znam, a i tak wszystko oddaje jako bitmapy, a większość składam w Szopie. Bo w 90% przypadków tak jest szybciej i wygodniej przy projektach jakie robię oraz zwyczajnie bezpieczniej. A wypuszczam tego sporo i nie są to banery w stylu "Autonaprawa Ziutex, tel. ..."
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Jakiej maszyny? Bo rozrzut na rynku solwentowym jest olbrzymi, a po kilku bliższych z nimi doświadczeniach mam wrażenie, że wielu z producentów ma własny pomysł na mechanizmy CM, w ich mniemaniu oczywiście znacznie lepszy niż jakieś tam ICC.
    W praktyce dominuje podejście korekt narzędziami krzywopodobnymi do monitora lub proofa, jeśli już ktoś miał taką fanaberię, aby takowego przysłać. Oczywiście efekty są oceniane w świetle najtańszych świetlówek, no w najlepszym razie na dworzu, jeśli akurat nie jest za zimno i nie pada. A dodam, że zawodowo mam kontakt z producentami raczej z górnej półki. Na prośbę o przysłanie profilu ich maszyny i podłoża najczesciej można usłyszeć "pan zrobi w zwykłym cmyku, inni klienci nie mają z tym problemów". Jakiekolwiek spinanie w tym kierunku nie ma większego sensu.

Nie w tym przypadku, tu przy 150 ppi wychodzi marne 17k px i 600 MB, czyli nic specjalnego Co do reszty, pełna zgoda.
    To akurat był jakiś Roland, ale mz. wszystko toto loto na podobnej zasadzie - klient ma przysłać ISO Coated v2, a maszyny są poustawiane tak, by jako-tako go zasymulować. Podobnież jest z większymi laserówkami, na sterach i RIP-ach pozapinane są devicelinki ISOCoated+maszyna. Z tego co widziałem od kuchni, maszyna miała presety do pierdyliona mediów, w których były poustawiane limity i linearyzacje, do których ukręcony był profil ICC. Na RIP-ie automatycznie się ustawiało standard, jakim będzie częstowany (Fogra taka, sraka, czy GRACoL) i na tym opcje się kończyły, dość ciężko było sukę zmusić by drukowała swoim czystym, natywnym CMYKiem. Znając życie 90% operatorów tych maszyn nawet nie wie, że są tam jakieś profile - przyjeżdża do nich Jaśnie Wielmożny Pan Zarządca Barw, ustawia limity, linearyzuje, kręci profile i zapina wszystko tak, by zachodziło pewne podobieństwo do ISO Coated v2 i cześć pracy. Bardzo też być może, że są RIPy z profilami kręconymi we własnym, zamkniętym standardzie, jak np. w Imageprincie do Epsonek K3. RIP Rolka akurat szczęśliwie łykał ICC, ale to po prostu mógł to być fart.

A z rozdziałką faktycznie racja, odruchowo pomyślałem o 30-tu, a nie o 3 metrach
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-12-2010 o 17:20

Domyślnie

Jezeli to byla VersaWorks to nie byl to przypadek bo uzytkownicy wkoncu sie doprosili zeby lykalo profile w standadzie ICC

Domyślnie

Taaa, VersaWorks. No to nieźle chłopaki zalosowali.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów