Close

Strona 40 z 223 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 2222

Domyślnie

Skibek, jeśli kolory z deczysta nie podobają Ci się to wykalibruj profil kolorystyczny do RAWów. Znajomemu pomogło i to bardzo

Rycerz
    Gość

Domyślnie

miałem podobnie też wystawiałem żeby sie pozbyć tej puszki, ale za te nędzne grosze nie oddam...
    lubię iso 100 i prawie bezbłędny balans bieli

choć bardzo chciałem wymienić na jakiegoś małego bezlusterkowca, bo jedyną wadą d200 jest dla mnie jej wielkosc...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Hjehje... Ja mam jeszcze swoje stare D200 ("używam" jako zapas zapasowego body) i ostatnio wystawiłem na naszej giełdzie i cały czas się modlę, żeby nikt nie kupił, bo szkoda mi sie go pozbywać Póki co się udaje i nadal go mam.
    Obrazek bardziej mi się podoba niż w D300. Jest bardziej naturalny i prawdziwy. W D300 obraz trochę "śmierdzi plastikiem", czyli widać, że CMOS go po swojemu rysuje. A niebieski kolor z CMOSa to w ogóle porażka. Kolor skóry zdecydowanie tylko w D200 istnieje (no i oczywiście D2x). W innych puszkach to tylko nędzna imitacja.
    Oho... Zaraz obrońcy D700 się uaktywnią... Czekam na pierwszy kamień...

akurat w d200 koolor skory to katastrofa... no chyba ze ktos lubi pomaranczowo/czerwone buzie... z reszta ogolnie N pod tym wzgledem jest do bani, choc wlasnie w cmosach poprawili i jest bardziej podobny do tego z C, ale nadal mu daleko. nie podejme sie dyskusji na ten temat bo juz byla nie raz, nawet Jacek mnie o jakies trolowanie oskarzal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    bo jedyną wadą d200 jest dla mnie jej wielkosc...
    Hjehje, powiedz to właścicielom D3

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Skibek, jeśli kolory z deczysta nie podobają Ci się to wykalibruj profil kolorystyczny do RAWów. Znajomemu pomogło i to bardzo
    Spoko, spoko... teraz inną puszką robię, na którą "tak bardzo" nie narzekam

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    akurat w d200 koolor skory to katastrofa... no chyba ze ktos lubi pomaranczowo/czerwone buzie... z reszta ogolnie N pod tym wzgledem jest do bani, choc wlasnie w cmosach poprawili i jest bardziej podobny do tego z C, ale nadal mu daleko. nie podejme sie dyskusji na ten temat bo juz byla nie raz, nawet Jacek mnie o jakies trolowanie oskarzal.
    To nie dyskusja... Ja tylko wyraziłem swoją opinię (do której mam prawo).
    A tak moim zdaniem to kolor skóry z Canona to jest doopiero porażka... No chyba, że ktoś lubi indiańskie klimaty
    Co do koloru w D200 to chyba na odwrót jest, ale spierał się nie będę... Pewnie monitor mam nieskalibrowany, pewnie zapomniałem w D200 włączyć "Vivid", pewnie fotografowałem trupa... Stąd moje zachwyty kolorem skóry z D200
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 02-12-2010 o 11:28
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Ja obrabiam właśnie stare zdjęcia z D70 i D80 - matryce na CCD - właściwy kolor skóry jest o niebo łatwiej uzyskać *w aplikacjach Adobe* niż z D700. Wystarczy dobry balans bieli (to bardziej z tym był problem w tych korpusach bo AUTO WB działało średnio). Z D200 i D2X oczywiście jest podobnie. Ale to kwestia oprogramowania, które niekoniecznie jest dostosowane do danej matrycy i tyle. Z D700 (czy generalnie CMOSami od Nikona) jest problem, bo wraz ze zmianą kontrastu zmieniają się kolory - najwierniejsze są przy bardzo małym kontraście, który natomiast nie wygląda za ciekawie. Proste podnoszenie kontrastu za bardzo barwy modyfikuje. Natomiast fakt, że można osiągnąć te same rezultaty oznacza tylko tyle, że to oprogramowanie jest ułomne, a nie sama matryca. Inaczej są interpretowane kolory składowych RGB - w jednych sensorach są "czystsze" i bardziej zbliżone do bezbłędnego R, G, B, w innych mniej - możliwe, że zależy to też od balansu bieli czy ekspozycji - wtedy rzeczywiście oprogramowanie miałoby problem. Tak na zdrowy rozum. Ale generalnie D200 daje bardzo ładne kolory, a jeżeli ktoś tego nie widzi to albo ma problem z monitorem, albo ma totalnie inny gust lub postrzeganie barw.

Domyślnie

Pewnie wyjdzie zaraz że kolory z fufu s5 też sa kijowe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Pewnie wyjdzie zaraz że kolory z fufu s5 też sa kijowe...

jak wezmiesz nikona i do wszystkich kolorow wepchniesz 25% magenty to bedziesz mial kolory z fuji.

fajne jest fuji, ale do pasteli sie srednio nadaje, jesli nie nakrecisz sie suwakami.

d200 i s5 pro to dobre aparaty dla ludzi ktorzy lubia kontrastowe i wysycone zdjecia...

druga sprawa, ze wobu tych aparatach kolor istnieje przy iso do max400, dalej to juz tylko pozostalosci po kanalach zielonym i niebieskim zostaja... reszta to papka z czerwonego kanalu, ktora nie dosc ze szumi, to zdejmowanie tego powoduje ze zdjecie gasnie, jak gasnie to sie wyciaga w gore i nie zostaje nic co by sie nadawalo do konkretnych zastosowan...

Domyślnie

a mi kolory najbardziej się podobają z d7000 zwłaszcza biele i kolory skóry
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    a mi kolory najbardziej się podobają z d7000 zwłaszcza biele i kolory skóry
    Biele? To są różne biele? Np. zielone, czerwone, niebieskie? To chyba kwestia złego lub dobrego balansu bieli, a nie samej puszki
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Biele? To są różne biele? Np. zielone, czerwone, niebieskie? To chyba kwestia złego lub dobrego balansu bieli, a nie samej puszki
    W d700 biele (np. suknia panny młodej, białe pióra ptaka ) po korekcie expozycji przezstaje być bielą i zaczyna wpadać w jakąś dominantę. Jeśli zacznie się pod tą dominantę korygować WB, to kolory na reszcie zdjęcia lecą w kosmos. Z tego co zauważyłem D7000 to pierwszy z nikonów comsowych który nie ma tego efektu.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 40 z 223 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów