Skibek, jeśli kolory z deczysta nie podobają Ci się to wykalibruj profil kolorystyczny do RAWów. Znajomemu pomogło i to bardzo![]()
Szukaj
Skibek, jeśli kolory z deczysta nie podobają Ci się to wykalibruj profil kolorystyczny do RAWów. Znajomemu pomogło i to bardzo![]()
miałem podobnieteż wystawiałem żeby sie pozbyć tej puszki, ale za te nędzne grosze
![]()
nie oddam...
lubię iso 100 i prawie bezbłędny balans bieli
choć bardzo chciałem wymienić na jakiegoś małego bezlusterkowca, bo jedyną wadą d200 jest dla mnie jej wielkosc...
akurat w d200 koolor skory to katastrofa...no chyba ze ktos lubi pomaranczowo/czerwone buzie... z reszta ogolnie N pod tym wzgledem jest do bani, choc wlasnie w cmosach poprawili i jest bardziej podobny do tego z C, ale nadal mu daleko. nie podejme sie dyskusji na ten temat bo juz byla nie raz, nawet Jacek mnie o jakies trolowanie oskarzal.
侍
Hjehje, powiedz to właścicielom D3
Spoko, spoko... teraz inną puszką robię, na którą "tak bardzo" nie narzekam
To nie dyskusja... Ja tylko wyraziłem swoją opinię (do której mam prawo).
A tak moim zdaniem to kolor skóry z Canona to jest doopiero porażka... No chyba, że ktoś lubi indiańskie klimaty
Co do koloru w D200 to chyba na odwrót jest, ale spierał się nie będę... Pewnie monitor mam nieskalibrowany, pewnie zapomniałem w D200 włączyć "Vivid", pewnie fotografowałem trupa... Stąd moje zachwyty kolorem skóry z D200![]()
Ostatnio edytowane przez Skibek ; 02-12-2010 o 11:28
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Ja obrabiam właśnie stare zdjęcia z D70 i D80 - matryce na CCD - właściwy kolor skóry jest o niebo łatwiej uzyskać *w aplikacjach Adobe* niż z D700. Wystarczy dobry balans bieli (to bardziej z tym był problem w tych korpusach bo AUTO WB działało średnio). Z D200 i D2X oczywiście jest podobnie. Ale to kwestia oprogramowania, które niekoniecznie jest dostosowane do danej matrycy i tyle. Z D700 (czy generalnie CMOSami od Nikona) jest problem, bo wraz ze zmianą kontrastu zmieniają się kolory - najwierniejsze są przy bardzo małym kontraście, który natomiast nie wygląda za ciekawie. Proste podnoszenie kontrastu za bardzo barwy modyfikuje. Natomiast fakt, że można osiągnąć te same rezultaty oznacza tylko tyle, że to oprogramowanie jest ułomne, a nie sama matryca. Inaczej są interpretowane kolory składowych RGB - w jednych sensorach są "czystsze" i bardziej zbliżone do bezbłędnego R, G, B, w innych mniej - możliwe, że zależy to też od balansu bieli czy ekspozycji - wtedy rzeczywiście oprogramowanie miałoby problem. Tak na zdrowy rozum. Ale generalnie D200 daje bardzo ładne kolory, a jeżeli ktoś tego nie widzi to albo ma problem z monitorem, albo ma totalnie inny gust lub postrzeganie barw.
Pewnie wyjdzie zaraz że kolory z fufu s5 też sa kijowe...
jak wezmiesz nikona i do wszystkich kolorow wepchniesz 25% magenty to bedziesz mial kolory z fuji.
fajne jest fuji, ale do pasteli sie srednio nadaje, jesli nie nakrecisz sie suwakami.
d200 i s5 pro to dobre aparaty dla ludzi ktorzy lubia kontrastowe i wysycone zdjecia...
druga sprawa, ze wobu tych aparatach kolor istnieje przy iso do max400, dalej to juz tylko pozostalosci po kanalach zielonym i niebieskim zostaja... reszta to papka z czerwonego kanalu, ktora nie dosc ze szumi, to zdejmowanie tego powoduje ze zdjecie gasnie, jak gasnie to sie wyciaga w gore i nie zostaje nic co by sie nadawalo do konkretnych zastosowan...
侍
a mi kolory najbardziej się podobają z d7000zwłaszcza biele i kolory skóry
![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
W d700 biele (np. suknia panny młodej, białe pióra ptaka ) po korekcie expozycji przezstaje być bielą i zaczyna wpadać w jakąś dominantę. Jeśli zacznie się pod tą dominantę korygować WB, to kolory na reszcie zdjęcia lecą w kosmos. Z tego co zauważyłem D7000 to pierwszy z nikonów comsowych który nie ma tego efektu.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami