KUBAS95 - bardzo fajnie napisane, dlatego zmobilizowałeś mnie do mojej opinii na temat tego aparatu, a mam już z nim troszeczkę doświadczenia (zrobione ok 220 tyś tą samą puszką).
Patrząc się na "poczynania" nikona, a zaczynałem od d100, którego uważam za wspaniały aparat (wiem, że ma więcej wrogów niż tych, którzy go pochwalą), dlatego, że według mnie to była ostatnia puszka cyfrowa, która w założeniu miła swoim obrazkiem naśladować negatyw, jednak posiadał dla mnie dużą wadę (wolny zapis), dlatego przyszedł czas na d200, długo jeszcze (posiadając dwie puszki na raz) w sytuacji "ważnych" zdjęć (np. studio) używałem d100, bo według mnie dawał mi "ładniejszy obrazek", jednak nadszedł jego koniec i trzeba było się mocno przyzwyczaić do d200, z którego obrazek jest dla mnie obrazem "przejściowym" pomiędzy negatywem a cyfrą, miałem też epizod z d300 który już dla mnie jest 100% obrazkiem cyfrowym, choć fakt mniej degraduje obraz na troszkę wyższych czułościach (d700 nie kupię, nie jest mi potrzebna pełna klatka, właśnie ze względu na pełną klatkę), dlatego też po "końcu" d200 prawdopodobnie kupię d300, bo d200 w idealnym stanie będzie już na pewno ciężko gdzieś kupić, również miałem epizod z d90 (2 szt) jednak bardzo szybko pożegnałem się z tym modelem, gdyż chcę mieć zaufanie do aparatu i nie lubię się cofać (napisane świadomie mimo, że to nowszy model), co do d200, więc przy takim przebiegu najmniejszego problemu, gumy te same, serwisowi żadnemu nie udało się na mnie zarobić, celność AF (środkowe pole) bardzo dobra, jak do tej pory nie poznałem w tej puszce BF-FF z żadnym podpinanym obiektywem (i oby było tak dalej), jest to narzędzie pracy, które dotychczas toleruje, deszcz, śnieg, kurz, wysokie i niskie temperatury, a i upadek też mu nie obcy, wiem, że lubi aku, to mnie nie przeraża, zawsze ma trzy szt, zaraz odezwą się osoby, które skrytykują go za czułość, uważam, że do iso 1000 jest całkowicie użyteczna (pod warunkiem poprawnej ekspozycji) a tolerowana w pewnych sytuacjach do iso 1600, często używam w dobrych warunkach oświetleniowych wysokich iso (celowo - specyfika obrazka, przykład tu http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...35#post2534035) uważam, że to naprawdę jest dobra pucha, może nie dla maniaków sprzętowych, ale po prostu jako narzędzie pracy na co dzień, zwłaszcza patrząc się teraz na ceny giełd, to po prostu człek się zastanawia czy nie kupować i odkładać an półkę jako sprzęt rezerwowy, niestety ja osobiści lubię, jak urządzenie "robi to do czego jest przeznaczone" on ma po prostu tłuc następne bardzo przyzwoite klatki, a najlepiej mu to wychodzi ze starszymi obiektywami, a co do "miękkości obrazu" to to akurat mi osobiści się podoba, dlatego kontrast często w puszce mam na minusie, ostrość na 0 i nasycenie też na 0, a bardzo dużo zdjęć pozostawiam bez dodatkowego wyostrzenia, a często też bez jakichkolwiek dodatkowych zabiegów, powiedzmy, że nazywa się to "upiekszających" i dla takiego obrazka go trzymam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami