Close

Strona 90 z 223 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 2222

Domyślnie

KUBAS95 - bardzo fajnie napisane, dlatego zmobilizowałeś mnie do mojej opinii na temat tego aparatu, a mam już z nim troszeczkę doświadczenia (zrobione ok 220 tyś tą samą puszką).
    Patrząc się na "poczynania" nikona, a zaczynałem od d100, którego uważam za wspaniały aparat (wiem, że ma więcej wrogów niż tych, którzy go pochwalą), dlatego, że według mnie to była ostatnia puszka cyfrowa, która w założeniu miła swoim obrazkiem naśladować negatyw, jednak posiadał dla mnie dużą wadę (wolny zapis), dlatego przyszedł czas na d200, długo jeszcze (posiadając dwie puszki na raz) w sytuacji "ważnych" zdjęć (np. studio) używałem d100, bo według mnie dawał mi "ładniejszy obrazek", jednak nadszedł jego koniec i trzeba było się mocno przyzwyczaić do d200, z którego obrazek jest dla mnie obrazem "przejściowym" pomiędzy negatywem a cyfrą, miałem też epizod z d300 który już dla mnie jest 100% obrazkiem cyfrowym, choć fakt mniej degraduje obraz na troszkę wyższych czułościach (d700 nie kupię, nie jest mi potrzebna pełna klatka, właśnie ze względu na pełną klatkę), dlatego też po "końcu" d200 prawdopodobnie kupię d300, bo d200 w idealnym stanie będzie już na pewno ciężko gdzieś kupić, również miałem epizod z d90 (2 szt) jednak bardzo szybko pożegnałem się z tym modelem, gdyż chcę mieć zaufanie do aparatu i nie lubię się cofać (napisane świadomie mimo, że to nowszy model), co do d200, więc przy takim przebiegu najmniejszego problemu, gumy te same, serwisowi żadnemu nie udało się na mnie zarobić, celność AF (środkowe pole) bardzo dobra, jak do tej pory nie poznałem w tej puszce BF-FF z żadnym podpinanym obiektywem (i oby było tak dalej), jest to narzędzie pracy, które dotychczas toleruje, deszcz, śnieg, kurz, wysokie i niskie temperatury, a i upadek też mu nie obcy, wiem, że lubi aku, to mnie nie przeraża, zawsze ma trzy szt, zaraz odezwą się osoby, które skrytykują go za czułość, uważam, że do iso 1000 jest całkowicie użyteczna (pod warunkiem poprawnej ekspozycji) a tolerowana w pewnych sytuacjach do iso 1600, często używam w dobrych warunkach oświetleniowych wysokich iso (celowo - specyfika obrazka, przykład tu http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...35#post2534035) uważam, że to naprawdę jest dobra pucha, może nie dla maniaków sprzętowych, ale po prostu jako narzędzie pracy na co dzień, zwłaszcza patrząc się teraz na ceny giełd, to po prostu człek się zastanawia czy nie kupować i odkładać an półkę jako sprzęt rezerwowy, niestety ja osobiści lubię, jak urządzenie "robi to do czego jest przeznaczone" on ma po prostu tłuc następne bardzo przyzwoite klatki, a najlepiej mu to wychodzi ze starszymi obiektywami, a co do "miękkości obrazu" to to akurat mi osobiści się podoba, dlatego kontrast często w puszce mam na minusie, ostrość na 0 i nasycenie też na 0, a bardzo dużo zdjęć pozostawiam bez dodatkowego wyostrzenia, a często też bez jakichkolwiek dodatkowych zabiegów, powiedzmy, że nazywa się to "upiekszających" i dla takiego obrazka go trzymam
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 18-09-2011 o 22:00
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAS95 Zobacz posta
    Do MB-D200 nie wchodzi nic poza EN-EL3e, ale 2 aku spokojnie wystarczają na fotografowanie przez 2-3 dni
    To dosyć ostrożna opinia Bardzo dużo zależy od tego w jakim trybie robisz zdjęcia. Jak lecisz seriami a dodatkowo masz obiektyw wyposażony w VR to nawet worek akumulatorów może nie starczyć. D200 to mega prądożerna pucha, w Radomiu podczas AirShow 4 w pełni naładowane akumulatory opróżniłem w 3h i dzień kończyłem z D60

Domyślnie

D200 używam z N30/1.8 i bardzo zadowolony jestem z tego co można wyciągnąć w ciemnych pomieszczeniach- jeden minus to wyświetlacz, gdyby miał (o nie jeden wpisałby tutaj sporo) wyświetlacz z d300...

Oszczędny w słowach Awatar kaba
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    To dosyć ostrożna opinia Bardzo dużo zależy od tego w jakim trybie robisz zdjęcia. Jak lecisz seriami a dodatkowo masz obiektyw wyposażony w VR to nawet worek akumulatorów może nie starczyć. D200 to mega prądożerna pucha, w Radomiu podczas AirShow 4 w pełni naładowane akumulatory opróżniłem w 3h i dzień kończyłem z D60
    A to nie jest tak, że wyświetlacz jest przyczyną prądożerności ?
    Czas pracy na jednej baterii znacznie wzrósł, od kiedy ograniczyłem korzystanie z LCD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaba Zobacz posta
    A to nie jest tak, że wyświetlacz jest przyczyną prądożerności ?
    Czas pracy na jednej baterii znacznie wzrósł, od kiedy ograniczyłem korzystanie z LCD.
    Mam wyłączony podgląd zdjęć zaraz po zrobieniu, jasność LCD na minimum a i z przeglądania zdjęć w aparacie też staram się rzadko korzystać Zresztą D60 to ten sam wyświetlacz i ta sama matryca w innej obudowie a w zupełności wystarczyły mi 2 akumulatory (z czego jeden ledwo zipał jeszcze przed pokazami)
    Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 18-09-2011 o 23:19

Domyślnie

Moje wg. puszki są w stanie bardzo dobrym, nie wykazują stanu zużycia i na jeden aku średnio przypada około 400-500 klatek, a na wyjazdach czy podczas dość intensywnego użytkowania jest w stanie zrobić ok 650 zdjęć SPRAWDZONE
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Łezka się w oku kręci jak czytam ten wątek Ja też miałem D200 i była to wielka miłość obrazek fakt specyficzny i mi to przeszkadzało ale tylko to ,reszta naprawdę super . Jeśli chodzi o ISO to 1600 dawało radę. Sam korpus naprawdę bardzo fajny dobra ergonomia i jakość wykonania chodź stan mojej puszki w dniu rozstania z nią pozostawiał wiele do życzenia .
    W Systemie Nikona na razie nie ma drugiego tak kultowego aparatu jak D200, D700 ma takie aspiracje ponieważ jest naprawdę dobrą FX puchą ,jeśli chodzi o D300czy D300s to nie są to tak udane konstrukcje brakuje mi duszy którą D200 ma to taki wojownik który zawsze jest gotowy do walki.Dla mnie samego wszystkie nowe puszki czy to Nikon czy Canon nie dorastają do pięt (JEŚLI CHODZI O ERGONOMIĘ I JAKOŚĆ WYKONANIA)takim konstrukcją jak D200 w Nikonie czy 30D w systemie EOS.Ale to tylko moja opinia szczerze to czasami trochę mi brak D200 znajomy posiada D300 którego miałem i jakoś nie tęskno mi do niego a do D200 i owszem , kiedyś kupie go sobie tak po prostu żeby tylko mieć

Domyślnie

KUBAS95 ja cały czas mówię o zdjęciach seryjnych i 5kl/s Przy trybie zdjęć pojedynczych uzyskuję podobne rezultaty. Taka uroda tej puchy i już, zamiast negatywów poupychanych po kieszeniach trzeba mieć ze sobą kilka zapasowych baterii
    Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 19-09-2011 o 22:48

Domyślnie

Ja również nie używam podglądu po zrobieniu zdjęcia, chyba że kilka pierwszych strzałów we względnie stałych warunkach oświetleniowych. Oryginał wytrzymuje 400 klapnięć, zamiennik Newell jakieś 600. Mogłoby być lepiej ale i tak bardzo się cieszę, że zacząłem swoją przygodę z Nikonem od tej puchy.
    Po jakimś czasie wpadł mi w ręce d100... Zakochałem się w tym ziarenku! Żaden Canon z tamtej epoki (przynajmniej nie te, których miałem okazję używać) nie dawał tak przyjemnego ziarna.
    Poniżej parę fot i crop na ziarno. Oba zdjęcia z d100 + Nikkor AIS 105/2.5. (ISO 200)

Ostatnio edytowane przez mariaczi666 ; 20-09-2011 o 18:58
    FF + szkła

Domyślnie

Nie podzielam twojego entuzjazmu jakoś , a temat jest o D200 a nie D100

Strona 90 z 223 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów