Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Pozwolę sobie dodać od siebie, że droga może być różna. Ja np. nigdy w życiu nie przeczytałem żadnej książki o PS
    Heh... To tak jak ja... Po trzech latach od momentu kiedy go pierwszy raz zobaczylem, pozyczylem od znajomego "Biblie...". Po kilku godzinach mu ja oddalem, bo nie bylo tam nic, czego bym nie wiedzial. W kazdym badz razie pozniej przegladalem jeszcze kilka roznych pozycji, i w zasadzie jest to chyba najsensowniejsza ksiazka dla chcacych nauczyc sie pracowac w tym programie. Z kolei pozycje Dana Margulisa to juz w zasadzie extreme i pelny hardcore. Maja mniej wspolnego (przynajmniej "Korekcja i separacja") z samym Shopem, a wiecej z fizyka i matematyka zwiazana z obrobka obrazu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

hmm, wypowiadają się tutaj spece od PS, nie wiem widocznie jestem tępy jak zużyta żyletka, ale niestety poza podstawowymi operacjami sam nie potrafiłem zrobić nic w PS, dopiero wiedza zawarta w książkach między innymi w tych podanych na początku wątku pomaga mi w mniej lub bardziej nieudolny sposób bawić się obróbką zdjęć

ogólnie ostatnią rzeczą po którą sięgam jest instrukcja obsługi, jednak w przypadku PS bez światełka w tunelu nie zrobiłbym wiele, nie wszyscy są tak genialni żeby bez szkolenia zrozumieć istotę masek, warstw itp. nie mówiąc już o wielkiej ilości kombinacji różnych funkcji w celu osiągnięcia wymarzonego efektu, myślę że jest to bardzo złożony temat i nawet Ci którzy twierdzą że nic nie czytali musieli mieć jakieś wsparcie, albo po prostu są genialni i stanowia wyjątki w szarej masie przeciętniaków
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    zrozumieć istotę masek, warstw itp.
    A co jest problemem w zrozumieniu tych mozliwosci?
    Warstwy, to jak arkusze folii ponakladane na siebie z naniesionymi rysunkami. Pod przezroczysta folia widac warstwe (arkusz) lezaca nizej. PhotoShop daje wiecej mozliwosci w tym wzgledzie. Umozliwia wybranie stopnia przezroczystosci elementu lezacego na warstwie czy sposobu mieszania warstw, a takze przeprowadzania operacji logicznych na warstwach. To oczywiscie dodatkowe ficzery wzgledem samej istoty w tym sposobie komponowania obrazu. Niemniej filizofia dzialania jest przeciez prosta jak budowa cepa.
    Maski (warstw), to po prostu... hmmm... maski. Tak jak w ciemni, kiedy przyslanialo sie papier, zeby czesc obrazu sie nie naswietlila, lub naswietlila sie slabiej. Tez nie widze tu zadnej skomplikowanej filozofii.

Problemem wiekszosci uzytkownikow, ktorzy chca (nauczyc sie) pracowac w PhotoShope jest fakt wlasnie nierozumienia podstawowych spraw -- czyli sposobu pracy tym narzedziem. Chca tylko "zrobic cos fajnego". Najczesciej szkolac sie na podstawie tutoriali, ktore malo co wyjasniaja, a jedynie podaja gotowy przepis (jak na ciasto; "wcisnij to, kliknij tamto, w okienku wpisz 12", etc.).
    Do szybkiej nauki PhotoShopa, trzeba wiedziec przede wszystkim:
    - jak zbudowany jest obraz (piksele, rozdzielczosc, palety barw),
    - zrozumiec prostote warstw, masek i sciezek -- i wykorzystywac je,
    - nauczyc sie sposobow selekcjonowania obszarow (i wiedziec jak je dobierac w czasie pracy),
    - jak wspomniano wczesniej -- wiedziec dokladnie, co chce sie zrobic z obrazem.

Reszta to pikus. W tym programie nie ma nic skomplikowanego -- wierz mi...
    Ostatnio edytowane przez stig ; 10-02-2007 o 13:43
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

teraz wiem, że źle się wyraziłem
    wszystko przez to, że na forum człowiek stara się maksymalnie streścić

książki pomagają, są wręcz niezbędne, ale nie można traktować ich jako trzonu edukacji
    takim przewodnikiem moim zdaniem powinna być ciekawość
    nasuwa mi się takie porównanie
    1 - z książki szybciej dowiesz się jaki skrót klawiszy doprowadzi cię szybciej do celu
    2 - można go też odkryć na zasadzie poszukiwań
    3 - można też nauczyć się z książki wszystkich skrótów na pamięć

z w/w tylko ostatni wydaje mi się nierozsądny
    czasem trzeba zajrzeć do książki bo wypadał z głowy banalny skrót
    a czasem trzeba pokombinować, pobłądzić, poszukać
    mnie zawsze fascynowały kombinacje klawisza Alt w najdziwniejszych miejscach
    i jak sam znalazłem jakieś nowe zastosowanie tego klawisza zaraz to lepiej zapamiętywałem
    a jaka to radość mino, że wcześniej mogłem o nim czytać, ale wtedy pewnie nie wydawał się tak ekscytujący

Domyślnie

Jeszcze jedno mi sie przypomnialo...
    Czy osoby zaczynajace prace w PhotoShopie (czy w jakimkolwiek innym programie), korzystaja w ogole z helpa znajdujacego sie pod klawiszem F1? Bo wlasnie sobie przypomnialem jak uczylem sie PhotoShopa... Tak -- wlasnie z tego. Help jest napisany prosto i klarownie. Z wyjasnieniami i prostymi obrazkami -- ot chociazby idealnie ilustrujacymi o co chodzi w warstwach...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

ja korzystałem, jestem narwany a nie ma nic szybszego jak nacisnąć F1

Domyślnie

jednak mnie książki bardzo pomogły, bo czasami wiem co chce osiągnąć ale nie mam pojęcia jaką pójść drogą, szczególnie jeśli robie to pierwszy raz, może to kwestia wyobraźni a może znajomości tematu nie koniecznie PS, ja jestem laikiem zarówno w fotografii jak i w jej obróbce, widzę tylko czasami ciekawe pracę bardziej zaawansowanych kolegów i próbuje do nich dorównać, i help mi tutaj nie pomoże, bo po pierwsze mam wersje angielską (języka raczej nie znam) a po drugie tłumaczy działanie narzędzia i nie koniecznie wskazuje drogę do dojścia do pewnych efektów, najlepszym przykładem jest właśnie Twój tutorial pokazujący obróbkę białogłowy, który wystarczy obejrzeć żeby zrozumieć działanie wielu narzędzi i kolejnym razem można już samemu dochodzić do zbliżonych efektów modyfikując je
    więcej już się nie odzywam bo wyjdę na kompletnego debila,
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    - książki bardzo pomogły,
    - wiem co chce osiągnąć ale nie mam pojęcia jaką pójść drogą
    - widzę ciekawe pracę i próbuje do nich dorównać,
    - help tłumaczy działanie narzędzia i nie koniecznie wskazuje drogę do dojścia do pewnych efektów
    - kolejnym razem można już samemu dochodzić do zbliżonych efektów modyfikując je
    i to jest dokładnie ta droga o której mówię
    1 - najpierw stawiasz sobie cel (z książki, z głowy albo z netu jakieś zdjęcie)
    2 - szukasz narzędzia, (w książce, w wyobraźni albo na forum)
    3 - tak długo męczysz różne rozwiązania aż dochodzisz do wprawy w osiąganiu celu

przy czym punkt 1 i 3 są kluczowe
    2 nie ma najmniejszego znaczenia, ilość dróg dojścia do celu jest nieograniczona
    a jak człowiek jest na prawdę zdeterminowany w punkcie 3 to i za pomocą cepa albo krzemienia osiągnie cel

PS
    skróty cytatów pochodzą od redakcji, która nie ponosi odpowiedzialności za siebie

Domyślnie

dokladnie tak jak reszta, najpierw cel, potem praca, nigdy odwrotnie... ja czesto mam wlasnie klientow, ktorzy chca cos "wyczarowac", w ubieglym roku klient zazyczyl sobie www w formie ksiazki, a z racji tego, ze nie mialem zadnych elementow pod reka, a mialem pomysl, to zeby mi ten pomysl nie ulecial zanim znalazlbym materialy postanowilem narysowac cos takiego

wszystko poza fota fortepianu jest narysowane od zera w ps'ie... pewnie to nic wielkiego dla reszty guru tego forum, ale dla mnie to cos
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

super,
    jedynie okucia nie leżą w płaszczyźnie, troszeczkę
    fajnie wycofane wgłąb zdjęcie

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów