Close

Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 408

Domyślnie

Ja powiem krótko bo staram się nie zaglądać do tego działu... z nazwy wątku powinien być wykreślony D90 bo nie widzę cech wspólnych z dwoma pozostałymi po za logo na obudowie i tym, że wszystkie używają kart SD dziwię się, że w ogóle się tutaj tak rozwodzicie nad tym czy D5000 albo D3100 dorówna D90 bo to jest inna półka, a jak ktoś pisze że to "stary model" albo "niewiele więcej" to po prostu nigdy nie miał tych aparatów w ręce (ew. użytkuje aparat na powolnych spacerkach z rodziną fotografując liście, kwiaty itd)... wielkość, możliwości (choćby i ten już wspomniany milion razy śrubokręt), kontrola (górny wyświetlacz, przyciski, 2 rolki) sprawia, że nawet nie za bardzo jest co porównywać I ja gdybym miał wybierać to wybrałbym nawet D2X/ D200/ D80 ponad D5000 czy D3000 bo mimo wieku to nadal nie jest ta sama półka i nigdy nie będzie - kto używał ten wie a stary aparat nie znaczy gorszy - D200 mimo że jest mocno podobny (moduł AF, matryca, wizjer) do D80 który był nowszy to wg mnie jest to dużo lepszy aparat - lepiej śledzi AF (mimo starszego softu), lepszy WB, matryca w D80 mimo "nowszości" ma ucięte 2 kanały, mierzy światło z nonCPU itd itd itd więc dziwi mnie pisanie "bo to stary model" - ale jak ktoś leci na wodotryski to proszę bardzo

I proszę od razu nie oburzać się - muszę to dopisać bo wiem z doświadczenia niestety, że zaraz rzucą się na mnie posiadacze D40/ D60/ D5000 czy D3100 bo zburzyłem ich piękny sen swoją wypowiedzią i podkreślam SWOJĄ - takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć własne.

Gamegirl
    Pewnie byłby tamron - tysiąc różnicy między Nikkorem , a nie wiem czy cena przekłada się tu tak prosto na jakość, bo nie znam tych szkieł.
    Nikkor lepszy ale T90 to bardzo dobre szkło za te pieniądze - myślę że powinien Ci spokojnie wystarczyć i ja mimo że nie lubię Tamronów to uważam że to chyba ich najbardziej udane szkło
    Widziałam też tamrona 70-300 makro- dużo tańszy rzecz jasna od 90 i ciemniejszy (zapomnijmy,że ma 300 skoro będzie dobrze do 200)
    Ale to nie jest szkło macro tylko FUNKCJA macro - to nie jest to samo i oznacza że zoom będzie ostrzył z bliska i/lub miał zwiększoną skalę odwzorowania ale 1:1 da Ci tylko szkło macro (zakładając że zapinamy tylko obiektyw)
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 26-11-2010 o 12:03
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ja powiem krótko bo staram się nie zaglądać do tego działu... z nazwy wątku powinien być wykreślony D90 bo nie widzę cech wspólnych z dwoma pozostałymi po za logo na obudowie i tym, że wszystkie używają kart SD
    zajrzałam i nie chciałam tworzyć nowego wątku, a rozkładu jazdy tu nie znam..

Ale to nie jest szkło macro tylko FUNKCJA macro - to nie jest to samo i oznacza że zoom będzie ostrzył z bliska i/lub miał zwiększoną skalę odwzorowania ale 1:1 da Ci tylko szkło macro (zakładając że zapinamy tylko obiektyw)
    Dzięki..robiłam do tej pory tylko szkłami systemowymi (więc i stałką macro) i założyłam,że jak piszą przy obiektywie macro tu wyjdzie macro, a nie jakiś close-up. W każdym razie gracias!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888
    I ja gdybym miał wybierać to wybrałbym nawet D2X/ D200/ D80 ponad D5000 czy D3000
    pełna zgoda, sam sie zastanawialem powaznie nad d200, ale chyba dozbieram juz spokojnie do d300... bo to nowszy model... ale z tej samej pólki

No jak KONIECZNIE chcesz nowy, to sprawa sie troche komplikuje, bo 600zł na szkło, to wlasciwie tylko 50 1.8, albo af-s 35 1.8, a do macro ani jedno, ani drugie sie nie nadaje.

Jak kupisz d90 to masz gwarancje, ze przez pare lat nie bedziesz potrzebowala nowego body, jak kupisz cos z d5xxx, d3xxx to wlasnie najprędzej sony wypusci cos, co te body przegoni.
    Poszukaj lepiej na giełdzie d90, pewnie ktos bedzie sprzedawal, mozna naprawde w swietnym stanie dostac uzywke, pare stówek taniej, a te pare stówek pozwoli ci kupic taki obiektyw, ktory znacząco poprawi jakosc twoich zdjec. poza tym potem latwiej dokupic jakies szklo do d90 niz do tych nizszych modeli i w ogole latwiej kupic obiektyw do body (bo do 2000 kupisz juz naprawde wiele szkielek godnych uwagi) niz samo body wymienic, bo za rok,2 d5000 sprzedasz pewnie za 700-800zł, a na nowy aparat bedzie trzeba wydac powyzej 2000, a z d90 za rok-2 nie bedziesz musiala myslec nawet o zmianie...
    Ostatnio edytowane przez Julius ; 26-11-2010 o 15:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    (bo do 2000 kupisz juz naprawde wiele szkielek godnych uwagi) niz samo body wymienic, bo za rok,2 d5000 sprzedasz pewnie za 700-800zł, a na nowy aparat bedzie trzeba wydac powyzej 2000, a z d90 za rok-2 nie bedziesz musiala myslec nawet o zmianie...
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

aha, co do zakupu zestawu z 18-55 vr - najgorsza rzecz pod sloncem, jaka mozna zrobic. wiem, bo sam tak zrobiłem :P jesli koniecznie chcesz takiego kita do pstrykania jakichs tam okazyjnych fotek, typu imprezy itd, to lepiej poszuakc na allegro - ludzi czesto dostaja go w zestawie, nie sa zadowoleni i sprzedaja za 100-200zł taniej. praktycznie nie uzywane. te 300-400zl za ktore bedzie doliczone do zestawu lepiej wziac i dorzucic do lepszego obiektywu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    aha, co do zakupu zestawu z 18-55 vr - najgorsza rzecz pod sloncem, jaka mozna zrobic. wiem, bo sam tak zrobiłem :P jesli koniecznie chcesz takiego kita do pstrykania jakichs tam okazyjnych fotek, typu imprezy itd, to lepiej poszuakc na allegro - ludzi czesto dostaja go w zestawie, nie sa zadowoleni i sprzedaja za 100-200zł taniej. praktycznie nie uzywane. te 300-400zl za ktore bedzie doliczone do zestawu lepiej wziac i dorzucic do lepszego obiektywu.
    święta prawda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamegirl Zobacz posta
    N5000 ma ruchomy ekran - co prawda beznadziejnie bo tylko góra/dół (w Olkach,Panasach i Sony to się rusza w każdą stronę)
    Przecież ekranikiem D5000 też można majdać we wszystkie strony
    | D80 | F70 | 18-55II | 50/1.8D | S70-200/2.8II | SB-600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szklana Zobacz posta
    Przecież ekranikiem D5000 też można majdać we wszystkie strony

nie można na boki ale to co można to i tak jest wygodne i czasami bardzo przydatne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NPA Zobacz posta
    Ja również jestem w tej samej sytuacji. Sprzedałem właśnie poprzedni aparat i jest na głodzie. O przeczekaniu do nowego roku - nie mam mowy. Na mojej liście pozostał wybór D90 z 18-105 oraz Pentax Kr z zestawem dwóch kitów. Rozum mi podpowiada, żeby brać d90 - funkcjonalny, sprawdzony sprzęt ale dość "stary" zarazem, bardzo przyszłościowy system, natomiast serce Pentax'a K-r - nowość, mniejszy rozmiar i waga (dla mnie zaleta), ciekawe zasilanie, być może lepsze używalne iso, być może lepszy af (nie ma jeszcze testów porównawczych) i to, że system bardziej "niszowy" (jestem trochę gadżeciaż i lubię mieć coś co nie jest zbyt popularne). W tym momencie przed wyborem k-r powstrzymuje mnie to, że nie ma testów oraz to, że w Saturnie próbowałem k-x. K-x dla mnie wykonanie ma nie do przyjęcia. Suwak zmiany dioptrażu w wizjerze jak z chińskiej zabawki. Sam wizjer nie zachwyca ale może bym się przyzwyczaił. Nie mogę nigdzie w swoim mieście znaleźć k-r do "pomacania". A gdzie Tobie się udało dotknąć tego aparatu?

Jak wspomniałem jestem na głodzie i pewnie nie czekając na recenzję podejmę może głupią decyzję i kupię Pentaxa, którego dotknę po raz pierwszy wyciągając z pudełka lub pobiegnę do MM i kupię D90. I pewnie też będę zadowolony. A może jest jakaś 3 droga?

Pentax K-X to za 2500 z dwoma obiektywami idealny sprzet. Siostra kupiła dwa miesiace temu. Robi rewelacyjne zdjecia (matryca nie ma sobie równych). Jedyna wada do rozmiar - ale dla niektorych moze to byc zaleta. Założylem ten wątek aby kupić Nikona - koniec koncow trafil sie okazyjnie Canon 40D (obiektyw 17-85 USM mialem). Nie zaluje tego kroku.
    Pentax K10D S 18-250, V 40; Yashica Mat; Canon 40D 17-85 USM; D90 N 18-105 - się nie kupił

Domyślnie

Proszę się tylko nie złościć, że w tym wątku przywołuję Pentaxa K-r po raz kolejny. To żywioł dyskusji - nie zła wola.

wasted_seed napisał: Pentax K-X to za 2500 z dwoma obiektywami idealny sprzet. Siostra kupiła dwa miesiace temu. Robi rewelacyjne zdjecia (matryca nie ma sobie równych). Jedyna wada do rozmiar - ale dla niektorych moze to byc zaleta.

Tak znam opinie o P. K-X jednak jak wspomniałem jakość wykonania nie do zaakceptowania dla mnie. Poza tym jak wezmę do ręki Nikona, obojętnie czy D90, czy też D3100 palce same trafiają tam gdzie powinne (i nie jest to przyzwyczajenie bo wcześniej miałem Canona - raczej poprawna ergonomia) natomiast do Pentaxa K-X raczej trzeba by się było przyzwyczaić. Mam nadzieję, że ktoś z Nikoniarzy będzie miał okazję potrzymać K-X w rękach i napisze czy jakość wykonania tego body jest porównywalna z Nikonami czy dalej odstaje... Piszę tutaj o tym między innymi dlatego, że na wielu forach użytkownicy K-X stwierdzali, że "K-X ma najlepiej wykonany korpus w segmencie EL" - z czym się niestety po oględzinach nie mogę zgodzić. To, co...miał kotoś z Was w rękach K-R'a?

Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów