Ja powiem krótko bo staram się nie zaglądać do tego działu... z nazwy wątku powinien być wykreślony D90 bo nie widzę cech wspólnych z dwoma pozostałymi po za logo na obudowie i tym, że wszystkie używają kart SDdziwię się, że w ogóle się tutaj tak rozwodzicie nad tym czy D5000 albo D3100 dorówna D90 bo to jest inna półka, a jak ktoś pisze że to "stary model" albo "niewiele więcej" to po prostu nigdy nie miał tych aparatów w ręce (ew. użytkuje aparat na powolnych spacerkach z rodziną fotografując liście, kwiaty itd)...
wielkość, możliwości (choćby i ten już wspomniany milion razy śrubokręt), kontrola (górny wyświetlacz, przyciski, 2 rolki) sprawia, że nawet nie za bardzo jest co porównywać
I ja gdybym miał wybierać to wybrałbym nawet D2X/ D200/ D80 ponad D5000 czy D3000 bo mimo wieku to nadal nie jest ta sama półka i nigdy nie będzie - kto używał ten wie
a stary aparat nie znaczy gorszy - D200 mimo że jest mocno podobny (moduł AF, matryca, wizjer) do D80 który był nowszy to wg mnie jest to dużo lepszy aparat - lepiej śledzi AF (mimo starszego softu), lepszy WB, matryca w D80 mimo "nowszości" ma ucięte 2 kanały, mierzy światło z nonCPU itd itd itd więc dziwi mnie pisanie "bo to stary model" - ale jak ktoś leci na wodotryski to proszę bardzo
I proszę od razu nie oburzać się - muszę to dopisać bo wiem z doświadczenia niestety, że zaraz rzucą się na mnie posiadacze D40/ D60/ D5000 czy D3100 bo zburzyłem ich piękny sen swoją wypowiedzią i podkreślam SWOJĄ - takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć własne.
Gamegirl
Nikkor lepszy ale T90 to bardzo dobre szkło za te pieniądze - myślę że powinien Ci spokojnie wystarczyć i ja mimo że nie lubię Tamronów to uważam że to chyba ich najbardziej udane szkłoPewnie byłby tamron - tysiąc różnicy między Nikkorem , a nie wiem czy cena przekłada się tu tak prosto na jakość, bo nie znam tych szkieł.
Ale to nie jest szkło macro tylko FUNKCJA macro - to nie jest to samo i oznacza że zoom będzie ostrzył z bliska i/lub miał zwiększoną skalę odwzorowania ale 1:1 da Ci tylko szkło macro (zakładając że zapinamy tylko obiektyw)Widziałam też tamrona 70-300 makro- dużo tańszy rzecz jasna od 90 i ciemniejszy (zapomnijmy,że ma 300 skoro będzie dobrze do 200)![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami