Wiem, mam markowe w domu Kingstona i śmigają aż miło. Wolałam zapytać co do formatu, odpowiedź uzyskałam - dziękuję! Miłego wieczoru (a raczej nocy)!![]()
Szukaj
Wiem, mam markowe w domu Kingstona i śmigają aż miło. Wolałam zapytać co do formatu, odpowiedź uzyskałam - dziękuję! Miłego wieczoru (a raczej nocy)!![]()
Micro są do telefonów komórkowychI są rozmiaru paznokcia, więc trochu za małe.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Hej, mam do Was pytanie. Jakie obiektywy innej marki niż Nikon polecalibyście na początek? Ktoś usilnie próbuje mnie przekonać, że mogę kupić obiektyw lepszy od 35mm innej marki i tańszy. No i sugeruje na początek zacząć od 18-105mm, czyli zmiennoogniskowej. Nie za bardzo orientuję się w Sigmach/Tamronach itp, więc wolę się dowiedzieć z innego źródła. Jestem zainteresowana w portretach, zdjęciach rodzinnych typu imprezy, natura/przyroda, czasem jakiś krajobraz. Jestem z typu lubiącej ładny bokeh i ostrość.Dlatego wybrałam na początek stałoogniskowe szkiełko, bo jest jasne i pozwala na ww. rzeczy. A może się mylę? Byłabym wdzięczna za jakieś propozycje, bym mogła się im przyjrzeć z bliska.
Z nieco innej beczki - jutro zostanie dostarczone do mnie nowe body D5000.Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji!
Ostatnio edytowane przez Lia ; 25-11-2010 o 10:32
Nie polecił bym obiektywu innej marki, a polecam Nkkor 35/1.8 i 85/1.8 chyba że stać Cię na 1.4 :P, z 35tką będziesz miała AF
Coolpix P300 - mały....ale WARIAT !!!
Wiem, cenowo wcale inne marki nie wychodzą lepiej w porównaniu z Nikonem.Właśnie sobie przeglądam i Nikon wydaje się jednak najtańszy, gdziekolwiek by nie spojrzeć (Sigmy i Tamrony są droższe w wielu sklepach).
Rozmyślam teraz nad kwestią możliwości danego obiektywu. Strasznie podoba mi się pod tym względem 35mm, ale boję się, że nie wystarczy do robienia fotek całej rodzinki, jakiejś domowej imprezy, większych ujęć... Oczywiście chcę zaopatrzyć się z czasem w więcej obiektywów, ale na początek stać mnie tylko na jeden... Rodzi się kwestia co jest priorytetem. Niby 18-105 jest uniwersalny, ale równie dobrze uzyskam podobne fotki moim dobrym starym Sonakiem Cybershotem. Z kolei nim nie zrobię tak fajnych zbliżeń, kadrów na szczegóły, a za tym tęsknię od dłuższego czasu...
Ostatnio edytowane przez Lia ; 25-11-2010 o 11:35
Jak chcesz się pobawić małą GO, jak podoba ci się możliwość robienia fajnego bokehu, to bierz 35mm. A do domowych imprez wystarczy ci ten cybershot. Warto zastanowić się nad 18-55 zamiast 18-105, to już spora uniwersalność, a kupisz go za 200-250 zł.
to be a rock and not to roll
Muszę przemyśleć wszystkie za i przeciw, jeszcze przedyskutować to z kimś, kto do aparatu się dorzuca (), bo pojawiły się głosy sprzeciwu z tej właśnie strony (odnośnie wybranego przeze mnie obiektywu). 18-55 cenowo wypada naprawdę dobrze.
Dziękuję, drdln, Twoje posty w tym temacie wniosły naprawdę sporo do moich rozważań.![]()
używane 35mm + 18-55mm to w przybliżeniu koszt nowego 18-105. Szkła to nie body, możesz zdecydować się na używane, tylko najlepiej gdybyś mogła przetestować przed zakupem takie szkło (albo poprosić o ocenę kogoś, kto się na tym zna).
to be a rock and not to roll
A właśnie, 18-55 opłaca się wziąć z tym VR? Bo to jednak różnica 100 złotych, a czasami efektów nie widać...
Według mnie się opłaca. VR się czasem przydaje.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Skontaktuj się z nami