Witam! Zdecydowałam się napisać z zapytaniem na forum, bo jestem w totalnej rozterce i nie mogę się zdecydować. Od lat mam marzenie zakupić sobie jeden z powyższych modeli Nikona, ale zawsze ograniczał mnie budżet (jestem osobą uczącą się bez pracy - czyli zdaną na łaskę rodziców). Ze swoich oszczędności posiadam dwa tysiące (zbierane od hoho), aczkolwiek wiem, że rodzice chcą się dołożyć tysiąc.
Na wstępie mówię, że mam zamiar kupić obiektyw 50mm 1.8, bo wiem jakie są jego możliwości i jestem zainteresowana w tego typu zdjęciach (portrety, krajobrazy, ewentualne spotkania rodzinne, itp). Rodzi się pytanie jaki byłby najlepszy do niego body. W tej chwili mogę kupić używane D60 i D80 (rozmawiałam kiedyś z chłopakiem, który robi świetne zdjęcia z D60 przy stałce, więc to był mój pierwotny cel). Aczkolwiek, ostatnio byłam skłonna bardziej ku D80, bowiem posiada silnik w obudowie. Wiem, że szkła AF-S posiadają swój własny silnik, więc nie byłoby problemu z automatyczną ostrością w D60, czy dobrze myślę? (Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli się mylę!) W takim razie kupiłabym D60, z racji iż jest połowę tańszy.
Na dniach pojawiła się opcja D5000 (i D3000, ale ten jest modelem niższym od wspomnianego) wraz z obiektywami w zestawie: kit Nikkor 18-55mm VR + Nikkor 55-200mm (VR jest tu opcjonalny, cena się zmienia w zależności od wyboru o 150zł). Taki nowy zestaw kosztowałby mnie 2500 zł. Zastanawiam się czy nie wziąć tutaj używanego D80 Body z nową stałką, tylko sporo osób przestrzega mnie przed używanymi aparatami (np. miały wady ukryte, sprzedawca przemilczał niektóre kwestie itp).
No i jestem w kropce. Nowy kusi, ale zdaję sobie sprawę, że nie ma silnika. No i cena ma jednak swoją rolę. Czy nie lepiej kupić np. D60 ze stałką, a za parę lat w miarę rozwoju technologii kupić coś lepszego za zachowane pieniądze?
Byłabym wdzięczna za jakieś rady, na co zwrócić uwagę, bo naprawdę zależy mi na dobrym aparacie, który mi posłuży kilka lat i nie rozleci się w międzyczasie, ale jednocześnie jestem kompletną amatorką, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z fotografią.
Dziękuję za zrozumienie!
PS. Dodam jeszcze, że zestaw D3000 z obiektywami Nikkor 18-55mm (VR) + 55-200mm (VR) kosztowałby mnie 1800zł.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami