Szukaj
generalnie nadal obowiazuje zasada - amd do zabawy, intel do pracy. to ze intel zre prad a amd jest mega oszczedny to chyba sie ktos obudzil w srodku nocy i postanowil sie podzielic ta myslabynajmniej zawsze bylem fanem amd ale proste testy pokazywaly czasem jego ulomnosci.
co do skladania kompa - i7 nie ma sensu. nad 8 megami ramu tez bym sie zastanawial. moze 6 .. ale to chyba max, chyba, ze naprawde jakies mega projekty sa w planach. grafika - cicha, bioraca malo pradu. dobrze wziac dobra obudowe i sensowny zasilacz. szybkie dyski rowniez zmieniaja sporo w komforcie pracy.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
No nie wiem kto większe bzdury piszePo pierwsze w swojej odpowiedzi zgodziłeś się de facto ze mna.
cyt: "...Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele..." Jeżeli Ja zakładam że kopiuję warstwy 'pełne' to właśnie
tak Mi wzrośnie zajęcie pamięci 35/70/105 etc. Po drugie odpowiedź sobie sam ile razy tworzyłeś warstwę po to aby tam umieścic jeden maleńki pikselek (tylko ten jeden!). Nie wiem też skąd wziąłeś info że dane w buforze (nie ważne czy RAM czy na HDD) są poddawane LZW ? Nie twierdze że tak nie jest, nie wiem. Ale nie podejrzewam żeby tak było. Dlaczego ? Po pierwsze zwiększałoby to znacznie 'obciążenie CPU' Każda operacja na obrazie, nawet najmniejsza wymagałoby dekompresji i zaraz kompresji ponownej. Drugie podejrzenie że tak nie jest jak mówisz, to prosty test, otwórz sobie PS'a i na dole w lewym rogu okna masz "Doc: XM/YM", gdzie X to wielkośc obrazu zródłowego, a Y to suma pełnego dokumentu z warstwami. Teraz zrób prosty test. CTRL+A (zaznacz wszystko) , CTRL+C (kopiuje), CTRL + V (wklej). I co ? Y = 2 * X ... gdyby dokument byłby poddany LZW, bardzo dobrze by się skompresował (powtórzenie danych) nie byłoby to oczywiście Y=X ale coś pewnie Y = X * 1,2
Nikon D700 | Nikon D800
Nikkor 24-70mm f2.8 | Nikkor 14-24mm f2.8 | Nikkor 50mm f1.8 | Nikkor 85mm f1.4 | LensBaby Composer | Nikon SB-600 | Nikon SB-900 | Pocket Wizard FLEX & MINI
Bzdurą jest budowanie zasady na szczególnym przypadku. Jeśli tego nie dostrzegasz – trudno. PSD może mieć 100 pustych warstw i rozmiar nie wzrośnie wcale, może mieć jedną dodatkową i rozmiary 3 krotnie większe niż oryginał.
Z praktyki. Poeksperymentuj. Albo poczytaj.
powiem tak, z konfig kompów wypadłem jakieś 6 lat temu ale czas właśnie na zmianę bo krewka mnie czasem już zalewa przy LR3.
Co myślicie o tym zestawie? zasilacz myślę ze inny wstawię muszę tylko poczytać:
a no i ramu na 8gb dołożę
.: D700 :. + .: D700 :. + 7x szkło + 8x błysk + 7x radio
myslicie, ze jakbym mial wydac 7 stow na amd do pracy, to bym kupil intela.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Moim zdaniem - w/w konfiguracja na AMD nie jest w klasie econo.
1 - nigdy więcej dysków firmy Seagate - wystarczy wpisać w Google: "Czarna seria Seagate", by wiedzieć, jaka to niepewna firma - ok. 70% zakupionych przez moją firmę dysków w zeszłym roku pojechało na naprawę z tej przyczyny - ludzie stracili dane. W dodatku ostatnio mocno ograniczyła gwarancję, a w kwestii serwisowania w Polsce jest silnie restrykcyjna (przykładowo odrzucają gwarancję, gdy będzie tylko ryska od wyjmowania dysku na obudowie dysku).
2 - ktoś kto samodzielnie chce składać komputer musi bezwzględnie sprawdzić, czy dane pamięci DDR3 będą chciały działać na konkretnej płycie głównej. W DDR2 nie było większych restrykcji - tu często są, i nie ma już takiej dowolności przy doborze. Najlepiej kupować fabrycznie dobierane komplety w jednym box-ie.
W wersji econo do 2.500zł 4GB DDR3 to całkiem sporo, i na początek wystarczy.
3 - tylko niestety procesor Intel'a do naszych zastosowań - potwierdzam w/w uwagi.
4 - warto rozważać włożenie kilku dysków już przy zakupie. Jeden duży dysk tylko, to zły pomysł. Najlepiej SSD jako systemowy i na soft, i dodatkowe dwa klasyczne. Dlaczego? Znane są mi pady produktów Adobe, na które lekarstwem jest tylko rozdzielenie zapisów: rawy na osobnym dysku, Adobe cache na osobnym dysku - nie mylić z partycjami.
5 - zasilacz jest najważniejszy. Im mocniejszy, tym mniej zapłacisz za prąd, a i masz gwarancję, że nagły skok energii nie zamiecie dysków twardych. Chieftec, BeQuiet, Tagan, OCZ czy droższy Modecom od 500W winny wystarczyć - za to żadnych tanich "ogórków" robionych w chińskim ZDZ-cie.
6 - zakup płyta+procesor jest statystycznie na 5 lat, więc dobór elementów ze względu na to, że za 3 lata zmieniemy np. procesor jest nieporozumieniem - z praktyki powiem, że robimy takie upgrady, ale bardzo rzadko klienci je chcą. Raczej zmieniane są wtedy całe "flaki": płyta+proc+ram.
W związku z tym, jak ktoś chce zakupu econo na najbliższe lat 5 - nie odczuje większego dyskomfortu gdy skorzysta teraz ze swoistej wyprzedaży (mówimy o komputerze econo):
- procesor dwurdzeniowy Intel E6700 3.2GHz 2M cache na podstawce 775 - tani jak barszcz, a 3.2GHz się przydaje;
- do tego (tania) płyta np. DFI LanParty BI P43 4xDDR3 7.1CH ABS ATX BOX;
- ram: DDR3 4GB (2x2GB) HyperX 1600MHz CL9 Dual KHX1600C9D3K2/4GX KINGSTON;
- grafika, GeForce CUDA GF9800GT 1GB 256BIT, lub GeForce CUDA GTS250 1GB DDR3 256BIT - ważne by miała duży cichy wentylator, sporo kart ma jakieś mikro pomarańczowe popierdułki, które po roku zaczynają hałasować lub nawet przegrzewać.
Taka platforma z dyskiem SSD i dwoma klasycznymi na zdjęcia często będzie wygodniejsza i szybsza w działaniu od przedstawionej powyżej, a w klasycznej pracy "na oko" i bez testów "na słupki" ciężko będzie rozróżnić, czy to E6700 na 775, czy wypasione i5 z jednym dużym dyskiem.
Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30
Ja proponuję taki zestaw
Skontaktuj się z nami