Close

Strona 3 z 29 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 290

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zajac4 Zobacz posta
    Wszystko zależy na ilu warstwach chcesz pracować ... bo każda kolejna warstwa to kolejne 35 czy 70 MB ...
    Totalna bzdura. Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele (dyskowo – skompresowane LZW). Jeśli na pustą warstwę wrzucisz jeden maleńki pikselek, to wielkość pliku wzrośnie o jakąś śmieszną wartość (jest jakaś "quota").

Domyślnie

generalnie nadal obowiazuje zasada - amd do zabawy, intel do pracy. to ze intel zre prad a amd jest mega oszczedny to chyba sie ktos obudzil w srodku nocy i postanowil sie podzielic ta mysla bynajmniej zawsze bylem fanem amd ale proste testy pokazywaly czasem jego ulomnosci.
    co do skladania kompa - i7 nie ma sensu. nad 8 megami ramu tez bym sie zastanawial. moze 6 .. ale to chyba max, chyba, ze naprawde jakies mega projekty sa w planach. grafika - cicha, bioraca malo pradu. dobrze wziac dobra obudowe i sensowny zasilacz. szybkie dyski rowniez zmieniaja sporo w komforcie pracy.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Totalna bzdura. Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele (dyskowo – skompresowane LZW). Jeśli na pustą warstwę wrzucisz jeden maleńki pikselek, to wielkość pliku wzrośnie o jakąś śmieszną wartość (jest jakaś "quota").
    No nie wiem kto większe bzdury pisze Po pierwsze w swojej odpowiedzi zgodziłeś się de facto ze mna.
    cyt: "...Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele..." Jeżeli Ja zakładam że kopiuję warstwy 'pełne' to właśnie
    tak Mi wzrośnie zajęcie pamięci 35/70/105 etc. Po drugie odpowiedź sobie sam ile razy tworzyłeś warstwę po to aby tam umieścic jeden maleńki pikselek (tylko ten jeden!). Nie wiem też skąd wziąłeś info że dane w buforze (nie ważne czy RAM czy na HDD) są poddawane LZW ? Nie twierdze że tak nie jest, nie wiem. Ale nie podejrzewam żeby tak było. Dlaczego ? Po pierwsze zwiększałoby to znacznie 'obciążenie CPU' Każda operacja na obrazie, nawet najmniejsza wymagałoby dekompresji i zaraz kompresji ponownej. Drugie podejrzenie że tak nie jest jak mówisz, to prosty test, otwórz sobie PS'a i na dole w lewym rogu okna masz "Doc: XM/YM", gdzie X to wielkośc obrazu zródłowego, a Y to suma pełnego dokumentu z warstwami. Teraz zrób prosty test. CTRL+A (zaznacz wszystko) , CTRL+C (kopiuje), CTRL + V (wklej). I co ? Y = 2 * X ... gdyby dokument byłby poddany LZW, bardzo dobrze by się skompresował (powtórzenie danych) nie byłoby to oczywiście Y=X ale coś pewnie Y = X * 1,2
    Nikon D700 | Nikon D800
    Nikkor 24-70mm f2.8 | Nikkor 14-24mm f2.8 | Nikkor 50mm f1.8 | Nikkor 85mm f1.4 | LensBaby Composer | Nikon SB-600 | Nikon SB-900 | Pocket Wizard FLEX & MINI

Domyślnie

cyt: "...Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele..." Jeżeli Ja zakładam że kopiuję warstwy 'pełne' to właśnie
    tak Mi wzrośnie zajęcie pamięci 35/70/105 etc.
    Bzdurą jest budowanie zasady na szczególnym przypadku. Jeśli tego nie dostrzegasz – trudno. PSD może mieć 100 pustych warstw i rozmiar nie wzrośnie wcale, może mieć jedną dodatkową i rozmiary 3 krotnie większe niż oryginał.

Nie wiem też skąd wziąłeś info że dane w buforze (nie ważne czy RAM czy na HDD) są poddawane LZW ?
    Z praktyki. Poeksperymentuj. Albo poczytaj.

Domyślnie

powiem tak, z konfig kompów wypadłem jakieś 6 lat temu ale czas właśnie na zmianę bo krewka mnie czasem już zalewa przy LR3.
    Co myślicie o tym zestawie? zasilacz myślę ze inny wstawię muszę tylko poczytać:
    a no i ramu na 8gb dołożę

.: D700 :. + .: D700 :. + 7x szkło + 8x błysk + 7x radio

Domyślnie

myslicie, ze jakbym mial wydac 7 stow na amd do pracy, to bym kupil intela.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrpl Zobacz posta
    powiem tak, z konfig kompów wypadłem jakieś 6 lat temu ale czas właśnie na zmianę bo krewka mnie czasem już zalewa przy LR3.
    Co myślicie o tym zestawie? zasilacz myślę ze inny wstawię muszę tylko poczytać:
    a no i ramu na 8gb dołożę
    Moim zdaniem - w/w konfiguracja na AMD nie jest w klasie econo.

1 - nigdy więcej dysków firmy Seagate - wystarczy wpisać w Google: "Czarna seria Seagate", by wiedzieć, jaka to niepewna firma - ok. 70% zakupionych przez moją firmę dysków w zeszłym roku pojechało na naprawę z tej przyczyny - ludzie stracili dane. W dodatku ostatnio mocno ograniczyła gwarancję, a w kwestii serwisowania w Polsce jest silnie restrykcyjna (przykładowo odrzucają gwarancję, gdy będzie tylko ryska od wyjmowania dysku na obudowie dysku).

2 - ktoś kto samodzielnie chce składać komputer musi bezwzględnie sprawdzić, czy dane pamięci DDR3 będą chciały działać na konkretnej płycie głównej. W DDR2 nie było większych restrykcji - tu często są, i nie ma już takiej dowolności przy doborze. Najlepiej kupować fabrycznie dobierane komplety w jednym box-ie.
    W wersji econo do 2.500zł 4GB DDR3 to całkiem sporo, i na początek wystarczy.

3 - tylko niestety procesor Intel'a do naszych zastosowań - potwierdzam w/w uwagi.

4 - warto rozważać włożenie kilku dysków już przy zakupie. Jeden duży dysk tylko, to zły pomysł. Najlepiej SSD jako systemowy i na soft, i dodatkowe dwa klasyczne. Dlaczego? Znane są mi pady produktów Adobe, na które lekarstwem jest tylko rozdzielenie zapisów: rawy na osobnym dysku, Adobe cache na osobnym dysku - nie mylić z partycjami.

5 - zasilacz jest najważniejszy. Im mocniejszy, tym mniej zapłacisz za prąd, a i masz gwarancję, że nagły skok energii nie zamiecie dysków twardych. Chieftec, BeQuiet, Tagan, OCZ czy droższy Modecom od 500W winny wystarczyć - za to żadnych tanich "ogórków" robionych w chińskim ZDZ-cie.

6 - zakup płyta+procesor jest statystycznie na 5 lat, więc dobór elementów ze względu na to, że za 3 lata zmieniemy np. procesor jest nieporozumieniem - z praktyki powiem, że robimy takie upgrady, ale bardzo rzadko klienci je chcą. Raczej zmieniane są wtedy całe "flaki": płyta+proc+ram.

W związku z tym, jak ktoś chce zakupu econo na najbliższe lat 5 - nie odczuje większego dyskomfortu gdy skorzysta teraz ze swoistej wyprzedaży (mówimy o komputerze econo):
    - procesor dwurdzeniowy Intel E6700 3.2GHz 2M cache na podstawce 775 - tani jak barszcz, a 3.2GHz się przydaje;
    - do tego (tania) płyta np. DFI LanParty BI P43 4xDDR3 7.1CH ABS ATX BOX;
    - ram: DDR3 4GB (2x2GB) HyperX 1600MHz CL9 Dual KHX1600C9D3K2/4GX KINGSTON;
    - grafika, GeForce CUDA GF9800GT 1GB 256BIT, lub GeForce CUDA GTS250 1GB DDR3 256BIT - ważne by miała duży cichy wentylator, sporo kart ma jakieś mikro pomarańczowe popierdułki, które po roku zaczynają hałasować lub nawet przegrzewać.

Taka platforma z dyskiem SSD i dwoma klasycznymi na zdjęcia często będzie wygodniejsza i szybsza w działaniu od przedstawionej powyżej, a w klasycznej pracy "na oko" i bez testów "na słupki" ciężko będzie rozróżnić, czy to E6700 na 775, czy wypasione i5 z jednym dużym dyskiem.
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Geforce 9800,
    buehehehehehehehe. ze tak zapytam ... po kiego to ?
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    No i system x64, ale to oczywista oczywistość. Co do pamięci - obrabiasz wielkie standy na targi, czy siatki wielkoformatowe? No bo ciężko mi uwierzyć, że do dłubania w zdjęciach mających wejściowo ze ~35 MB (niech będzie i ~70 przy 16 bitach), potrzebujesz takiej ilości ramu...
    Tła na których pracuję często mają po 300-400 Mb i kilkadziesiąt warstw i masek - wierz mi,że czasami brakuje mi pamięci

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    buehehehehehehehe. ze tak zapytam ... po kiego to ?
    No wiesz, karta grafiki to takie coś dzięki czemu widać coś na monitorze a dlaczego taka? - a dlaczego nie?
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 14-11-2010 o 16:02
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Strona 3 z 29 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów