Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Domyślnie

Oba aparaty zapewnią Ci porównywalne osiągi. Jeżeli różnica w cenie za samo body ok. 700 zł nie stanowi problemu, to osobiście polecałbym D90. Drożej kupisz, ale zawsze też lepiej i łatwiej sprzedasz.
    Wymienione zalety D90 - które niedowartościowani posiadacze innych modeli, z niewiadomych przyczyn starają się bagatelizować - nie są może niezbędne, ale znacząco ułatwiają obsługę i rozszerzają możliwości zarówno korpusu jak i możliwych zestawów korpus-szkło.
    Jak napisałem wyżej nie spodziewaj się że kupno D90 zapewni Ci lepsze zdjęcia ! One same "się nie robią"
    Trzeba troszkę poczytać, dużo fotografować i analizować zdjęcia - tak by wyciągać wnioski na przyszłość.
    Zawsze również doradzam wizytę w sklepie, wzięcie obu korpusów z podpiętym /najlepiej takim samym/ szkłem i sprawdzenie jak leży w dłoni ! Nie licz na to ze jak coś ci nie pasuje to się przyzwyczaisz - cudów niema. A to jak komu aparat leży w dłoni zależy już tylko od naszej ręki.

p.s. Z wymienionych technicznych bajerów 2 kółka sterowania są jedną z największych zalet, wiem co piszę bo miałem D50 i po przejściu na D90 można by rzec odżyłem ergonomicznie
    I proszę nie piszcie ze jakaś sierotka nie panuje nad własnym aparatem i sobie "przypadkowo" przestawia prametry bo ma dwa kółka nastawcze ! A co "robi" drugie kółko to przecież można zdefiniować w ustawieniach.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Wink

Dzięki za odpowiedzi. Już do Was wracam ;]
    Nie powiem, że cena nie gra roli, ale do 3,5 tys. jestem w stanie wydać na lepszy sprzęt ( na tak zwane lata ), tylko że do tej ceny ma być i body, i szkło razem. Więc nie wiem jakie szkło dobrać... Pytałam Was, bo chciałabym się po prostu na początek nie zniechęcić, np. trudną obsługą. Jakoś tak bardziej jestem przekonana do D90. Jedyne co (jako dla laika) mi nie pasuję to waga. D5000 jest jest na pewno lżejszy. I tak się jeszcze zastanawiałam nad jednym aspektem. Słyszałam, że D90 niedługo przestanie być produkowane i nie wiem czy potem nie będzie problemu w razie jakiegoś problemu z częściami. Co o tym myślicie?
    Ostatnio edytowane przez kasssik5 ; 13-11-2010 o 16:53

Domyślnie

Problemu z częściami nie będzie Jest na gwarancji - muszą zrobić w razie czego, a jak już nie jest to płacisz i masz
    Ktoś mówił o tańszym 50/1.8. Fakt jest tańszy o te 700zł. Ale żeby mieć D90 trzeba do ceny D5000 dodać te złotówki, więc mniej więcej na jedno wychodzi, szczególnie że 50/1.4 AFS jest jaśniejszy i po prostu lepszy od 50/1.8.

Używam D5000 i zagripowanego D80, i w sumie to jak nie chce mi się dźwigać złomu, to biorę D5000.

A pojęcie pt. "sprzęt na lata" to taki trochę oksymoron jeśli chodzi o cyfraki
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie Poprawka ;]

Może i prawda z tym sprzętem na lata i nie tylko jeśli chodzi o cyfraki. Miałam na myśli po prostu taki aparat, którym za 2 lata też będę mogła się pobawić i dalej będzie sprawiało mi to przyjemność. Po prostu nie szukam takiego surowego aparatu "do nauki" a potem do wymiany na ten "po nauce".
    Ojej... myślałam, że łatwiej będzie podjąć decyzję
    Ostatnio edytowane przez kasssik5 ; 13-11-2010 o 18:45

Domyślnie

A ja nadal polecam Pentaxa K-x. Tanio, a ma wszystko, czego potrzebujesz. Zwłaszcza, jeśli interesują Cię manualne szkła lub szkła "uniwersalnych" producentów (Sigma, Tamron etc.).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    A ja nadal polecam Pentaxa K-x. Tanio, a ma wszystko, czego potrzebujesz. Zwłaszcza, jeśli interesują Cię manualne szkła lub szkła "uniwersalnych" producentów (Sigma, Tamron etc.).
    To lepiej K-r'a.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Lepiej, ale i drożej.

Swoją drogą, nieźle się pozmieniało. Dwa lata temu wszyscy mówili początkującym "kup sobie hybrydę/kompakta", a teraz "kupuj d90/d300".

Wymienione zalety D90 - które niedowartościowani posiadacze innych modeli, z niewiadomych przyczyn starają się bagatelizować - nie są może niezbędne, ale znacząco ułatwiają obsługę i rozszerzają możliwości zarówno korpusu jak i możliwych zestawów korpus-szkło.
    Sam jesteś niedowartościowany. Nikt nie bagatelizuje WSZYSTKICH zalet D90 wobec D5000. Wyrażamy tylko swoje zdanie na temat drugiego kółka - jedno jest wygodne. Ja się zgadzam z poprzednikiem, że najważniejsze różnice, to silnik w body i większy wizjer. Reszta jest w zasadzie bez większego znaczenia.

Problemu z częściami nie będzie Jest na gwarancji - muszą zrobić w razie czego, a jak już nie jest to płacisz i masz
    Ktoś mówił o tańszym 50/1.8. Fakt jest tańszy o te 700zł. Ale żeby mieć D90 trzeba do ceny D5000 dodać te złotówki, więc mniej więcej na jedno wychodzi, szczególnie że 50/1.4 AFS jest jaśniejszy i po prostu lepszy od 50/1.8.
    A jeśli chcesz kupić 50 do portetów, Tokinę 11-16 mm do krajobrazu i Tamrona 17-50 na spacery? :P To już trochę lipa się robi.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 13-11-2010 o 19:42

Domyślnie

Kolego Umbra - bagatelizowanie istotnych różnic pomiędzy omawianymi modelami i niezrozumiała prze zemnie próba postawienia znaku równości pomiędzy D5000 i D90 skłoniła mnie do takiej oceny niektórych wypowiedzi.
    Jeżeli mamy być rzetelni w naszych poradach dla Koleżanki, to trzeba wyraźnie zaznaczyć iż są to model - jak to się mówi - z różnych półek. Jeden ma sporo ograniczeń, drugi ma ich mniej.

Kassik5 - no niestety lustrzanki już z natury swojej wielkości i konstrukcji lekkie nie są Do tego w sklepie klient niejednokrotnie ogląda sam korpus bez szkła i bez akumulatora, a razem podniosą wagę o 1/2 lub więcej.
    Z tym że tu różnica to 620 do 560 gram na niekorzyść D90.
    W kwestii szkła proponuję zainteresować się nikkorem 18-105/3,5-5,6. Szkło w miarę tanie, z VR-em, o dość uniwersalnym zakresie ogniskowych. Jego "zaletą" którą będzie również stosunkowo niewielka waga. Wynika ona z wykonania, ale jest w użytku tych szkieł naprawdę sporo i jakoś się nie rozsypują
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Miałem identyczny problem. D90, czy D5000. Kupiłem D5000. Rożnica prawie 900zł zaważyła , że kupiłem D5000 z identycznym obiektywem(18-105 Vr).
    Na tyle ile zajmuje sie fotografią, idealny. Fakt, wyświetlacz mógłby być lepszy(na dobra sprawę oprócz parametrów, to widac tylko kadrowanie. Być może w D90 można tez ocenić ostrość-tego nie wiem) Reszta jest ok. Jedynej rzeczy jakiej mi brakuje, to synchronizacja lampy z krótkimi czasami, Poprzedni Olympus analog miał to i bardzo było mi przydatne.

Inny obiektyw i tak muszę kupić(jakiś tele) i to niezależnie czy kupiłbym D90, czy cokolwiek innego.

Bierzcie pod uwagę szczególnie to, że chciałabym się dopiero nauczyć robić zdjęcia na tym aparacie
    i tu zaoszczędziłbym te kilka stów i dokupiłbym lampę.
    D5000 w zupełności Ci wystarczy, a te zaoszczędzone pieniądze(wzgledem D90) wydał na jakis osprzęt.

teoretycznie musisz dokupić coś w czym będziesz go nosiła, coś czym sobie poświecisz, jakiś filterek i już kasa rośnie.

Pomyśl dokładnie do czego Ci aparat i czy na pewno potrzebna Ci szklarnia składająca się z 10 obiektywów.

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Jeżeli rzeczywiście jesteś amatorką fotografii to d5000 w zupełności wystarczy. Jednak raczej na początek sugerowałbym zakup zaawansowanego kompaktu bądź hybrydy a na później odłożyć decyzję o zakupie dslr'a za kilka tysięcy pln.
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów