Problem w tym że zaawansowany kompakt kosztuje tyle co D5000, a jego zdjęcia nie są często akceptowalne.
Szukaj
Problem w tym że zaawansowany kompakt kosztuje tyle co D5000, a jego zdjęcia nie są często akceptowalne.
D5100//// 18-105VR
zawsze aparat można odsprzedać i przesiąść się na coś wyższego. owszem zawsze można nabyć od razu np. D90, tylko co z tego. Mój znajomy ma taki sprzęt, i co mu po nim jak wszystkie foty robi na zielonym auto. Jak już ktoś wcześniej pisał jak ktoś będzie wiedział jak to i D40 zrobi dobre zdjęcie...
Jeśli chodzi o szkło to na pewno kupię 18-105... to, które polecacie. Teraz w sumie bardziej skłaniam się jednak do D5000. Może na początek to będzie lepiej. Potem się zobaczy. Body chyba łatwiej wymieniać niż masę obiektywów. Pojadę do sklepu, jeszcze raz się do obu przymierzę (szczególnie do wagi) i zdecyduję. Tak czy inaczej, wielkie dzięki za pomoc. Jakby ktoś nadal miał jakieś pomocne opinie to będę wdzięczna ;]
W/g mnie, to i tak co byś nie kupiła, to i tak w czasie wyjdzie co Ci jest potrzebne, a co zbędne, zwłaszcza, że Twoje pierwsze lustro.
Witaj kasssik5
Miesiac temu tez mialem podobny dylemat jaka puszke wybrac. Ale po ciekawych i pouczajacych radach nikoniarzy wybralem D90. Mysle, ze dla mnie jako amatora to dobry sprzet. Tak jak pisal na poczatku roonerWybralem do tego kitowe szklo 18-105. Na poczatek wystarczy, w koncu dopiero sie ucze focicJak kupować, to raz i dobrzeTobie tez polecam ten model.
Pozdrawiam
D90 | N18-105VR | N35/1,8 | Metz 48 | Velbon Sherpa 600R | Nova 170AW |
Witam
Jeszcze całkiem niedawno miałem ten sam problem, tyle że poszerzony o d3100... i mogę ci powiedzieć tyle że nikt nie podejmie tej decyzji za ciebie ile ludzi tyle opinii. musisz przemyslec co jest dla ciebie "za" a co "przeciw" skonfrontować czego jest wiecej i podjąć decyzje. Poprostu skoro jeszcze tego nie wypraktykowałaś, to zastanów sie które funkcje, opcje etc, beda ci przydatne.
Ja wybrałem d5000 bo uważam ze silnik w korpusie moze kiedys byl wazny ale dziś jest juz spory wybór szkieł z silnikiem, jest troszke mniejszy i lżejszy co dla mnie ma znaczenie, długie wysokościowe wyprawy robią różnice w tej kwestii. Kasa fakt lepiej dołożyć do d90 jesli masz potem żałować ale jak dla mnie to juz byla granica i tak na d5000 nadwyrężyłem budżet ale kupilem d500 z 2 obiektywami (18-55 i 55-200) za kase która by mi nawet nie wystarczyla na d90 z 1 szkłem(18-105) a o ile wiekszy zakres! A tak poza wszystkim nie body sie liczy tylko szkło i nie aparat robi zdiecia tylko ty.
ale żeby nie sugerować to d90 ma lepszą ergonomie lepiej sie trzyma wiecej przyciskow jak juz sie nauczysz robic zdiecia to bedzie bardziej poreczny w użytkowaniu, 2 ekranik, i 1 rzecz którą mi konsultant w nikonie uświadomił a na żadnym forum tego nie doczytalem, d90 ma następce za jakiego jest uważany d7000, ma cene jaką ma i nie powinno juz być przełomu natomiast d5000 nie ma jeszcze następcy, a ponoć za niedługo bedzie i jego cena może gwałtownie polecieć.
Może za dużo "napłodziłem" jak na amatora, ale sporo życia poświęciłem na zdobywanie różnych informacji(zawodowcy, internet, sklepy...) i takie z tej papki wyciągnąłem wnioski
to ja powiem ci na swoim przykladzie.
jakis czas temu kupilem sobie d40 o tak zeby zobaczyc czy bedzie mi sie podobalo no i spodobalo sie potem kupilem sobie d90 i spodobalo sie jeszcze bardziej.
teraz chetnie zmienil bym d 90 na cos lepszego d300 lub d 700.
moim zdaniem jak chcesz sie nauczyc to lepiej bedzie d 90 ominiesz niepotrzebne koszty pozdrawiam i zycze powodzenia
do Umbra.... względnie jestem świadoma jednak w szczegółach, np. których obiektywów to dotyczy, to już mniej.
Skontaktuj się z nami