Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: D5000

Domyślnie

Witam
    to mój pierwszy post więc i sprawa błaha - mam nadzieję. Otóż mam problem? z wyjmowaniem karty SD z aparatu D5000 - coś tam haczy. Nie podoba mi się to, bo w innej mojej kamerze wyjmuję kartę SD płynnie i bez trudu. Czy w innych D5000 ma ktoś podobny problem?
    Pozdrawiam

Domyślnie

tak ma być, musisz się do tego przyzwyczaić
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Domyślnie

potwierdzam, jest pewien opór, ale to chyba normalne.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Bardzo Dziękuję za odpowiedź. Muszę się przyznać, że jeszcze karty gwarancyjnej nie podbiłem i wolę rozwiac najmniejsze nawet wątpliwości Dzięki jeszcze raz !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markrak Zobacz posta
    Bardzo Dziękuję za odpowiedź. Muszę się przyznać, że jeszcze karty gwarancyjnej nie podbiłem i wolę rozwiac najmniejsze nawet wątpliwości Dzięki jeszcze raz !
    podczas wyjmowania lekko ja nacisnij i wychodzi wtedy płynnie
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadzik Zobacz posta
    używam to dużo powiedziane, zaczynam używać wtyczki adobe pod szopa CS5. oczywiście zdaje sobie sprawe że można dużo na tym pliku zrobić, tylko jak już wczesniej pisałem miałem problem z ustaleniem tego jakie ustawienia aparatu poza czasem, przesłoną, ekspozycja czy czułością ISO mają jeszcze wpływ na końcowy plik RAW. dlatego moje pytania...
    Od niedawna używam D5000 i ostatnio dojrzałem do prób z NEF (RAW). Do transferu zdjęć z aparatu do komputera używam kabelka, bo jakoś łatwiej mi trafić z plikami we właściwe katalogi. Przez jakiś czas dziwiłem się, że JPG'i nie różnią się od RAW'ów aż odkryłem, że podczas transferu nie wiadomo czemu RAW'y zamieniają się samoczynnie w JPG. I to tylko wtedy, gdy w aparacie ustawiałem zapis NEF +JPG. Przy zapisie "tylko NEF" przenoszony był rzeczywiście NEF.
    Teraz używam czytnika kart wtykanego do USB i nie ma problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiks Zobacz posta
    Do transferu zdjęć z aparatu do komputera używam kabelka, bo jakoś łatwiej mi trafić z plikami we właściwe katalogi. Przez jakiś czas dziwiłem się, że JPG'i nie różnią się od RAW'ów aż odkryłem, że podczas transferu nie wiadomo czemu RAW'y zamieniają się samoczynnie w JPG. I to tylko wtedy, gdy w aparacie ustawiałem zapis NEF +JPG. Przy zapisie "tylko NEF" przenoszony był rzeczywiście NEF.
    widać windows coś sam z plikami robi. ja mam ustawione JPG+RAW i ściągam kabelkiem ale programem do transferu zdjęć który dostałem razem z aparatem. zgrywa wszystkie pliki bez problemu.

Domyślnie

Witam

Czy można gdzieś obejrzeć tabelę z wszystkimi ustawieniami D5000 dla programów tematycznych?
    Tak z ciekawości

Domyślnie

Jak masz paragon to możesz iść i Ci powinni podbić.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Witam

Czy można gdzieś obejrzeć tabelę z wszystkimi ustawieniami D5000 dla programów tematycznych?
    Tak z ciekawości
    Dobre pytanie ale instrukcja odpowiada jedynie w zawoalowany sposób , bez szczegółów jakie ustawienia są w poszczególnych programach czy scenach. A jeśli ktoś jest bardzo ciekaw szczegółów to może wykonać zdjęcia w każdym z tematów a potem przeanalizować dane z exif w jakimś zaawansowanym programie graficznym, np. darmowym Ashampoo Photo Commander

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów