Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: D5000

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spascmar Zobacz posta
    1.
    5. Nie obrabiam zdjec na kompie wiec nie widze powodu zeby robic w RAW-ach. Wygladaja identycznie jak JPG-i.
    Czy balans bieli w RAW-ach rozni sie od tego z auto?
    Nie bardzo sobie wyobrażam fotografię cyfrową bez udziału komputera więc nie wiem, co ciebie przed tym powstrzymuje. Jeśli tylko masz komputer - a masz, skoro funkcjonujesz na forum- to możesz zacząć od darmowego oprogramowania, np. Ashampo Photo Commander 7, akceptującego także pliki RAW.
    Na jakiej podstawie mówisz, że JPG wyglądają identycznie jak RAW? Różnice można zobaczyć dopiero na monitorze komputera i jak raz zaczniesz się tym bawić- to nie przestaniesz. Tylko ja przynajmniej miałem na początku ten problem, że pliki RAW przesyłane na komputer "po kabelku" były po drodze konwertowane do JPG i wtedy istotnie od nich się nie różniły. Teraz przenoszę je bezpośrednio z karty pamięci za pomocą czytnika USB.
    Balans bieli jest ustawiany w aparacie przed konwersją do JPG na podstawie ustawień aparatu (sceny) lub automatycznie, natomiast w przypadku plików RAW i późniejszej ich konwersji do JPG ty sam decydujesz o balansie w trakcie zabawy na komputerze.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakazana92 Zobacz posta
    Jestem w prawdzie nowym użytkownikiem nikona D5000 i jak na razie uczę się go. Dlatego mam pytanko, może trochę głupie, ale liczę na odpowiedź
    Czy przy dość niskich temperaturach (poniżej zera) może się coś uszkodzić przy robieniu zdjęć?
    Myślę, że ujemne temperatury występujące w naszym kraju nie powinny szkodliwie oddziaływać na aparat. Przynajmniej nic takiego nie zauważyłem fotografując nawet np. na lodowcach alpejskich zimowe sceny.
    Natomiast może spadać wydajność baterii- więc na dłuższe wyprawy trzeba brać dwie na wymianę. No i najgroźniejszy jest powrót do domu.
    Na przemrożonych częściach aparatu, także na elektronice będzie skraplać się woda, bo w mieszkaniu z reguły wilgotność powietrza jest bardzo wysoka.
    Więc przed wniesieniem aparatu do części mieszkalnej korzystnie jest pozostawienie go na kilka godzin w pomieszczeniu niezamieszkałym (sień, przedsionek) aż do wyrównania się temperatur.

Domyślnie

raczej nie, trzeba tylko uważać przy wnoszeniu aparatu do ciepłego pomieszczenia po pstrykaniu na minusie, bo para wodna sie zbierze a woda już może napsocić, choć nie po jednym razie.
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

W takim razie dziękuję za pomoc Ta lustrzanka to takie moje "dziecko" więc na pewno podporządkuję się pod rady!

Domyślnie

pytam się, bo dopiero raczkuje w tym temacie. chodzi mi o redukcję szumów na wysokich czułościach. zostawić włączoną, domyślnie jest na NORMAL, czy wyłączyć w cholerę pod warunkiem, że w plikach RAW zapisuje zdjęcia.

Domyślnie

Jesli masz RAW i JPEG, to mozesz miec ustawiona na max, bo ruszany bedzie tylko JPEG. RAW to RAW, bedzie nietkniety.

Domyślnie

czyli mam rozumieć, że jakakolwiek sprzętowa obróbka dokonywana przez aparat tyczy się jedynie plików JPG, surowe pliki RAW pozostają nietknięte.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Niekoniecznie. Niektore programy otwieraja plik raw z ustawieniami z aparatu, a ty mozesz je zmieniac. Dawniej taki raw otwarty w rawwolaczu byl paskudny. Bez kontrastu, z brzydkimi kolorami, skopanym wb. Teraz coraz rzadziej takie programy spotykam. Raw daje ogromne mozliwosci ingerencji w zdjecie w porownaniu z jpeg. Bezpieczniej jest miec ustawione rawy obok jotpegow bo czasem czegos sie zapomni zmienic w ustawieniach i jpeg spaprany, a raw sie uratuje. Choc obrobka raw do najprostszych nie nalezy, to warto zglebiac te tajniki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    Niekoniecznie. Niektore programy otwieraja plik raw z ustawieniami z aparatu, a ty mozesz je zmieniac. Dawniej taki raw otwarty w rawwolaczu byl paskudny. Bez kontrastu, z brzydkimi kolorami, skopanym wb. Teraz coraz rzadziej takie programy spotykam. Raw daje ogromne mozliwosci ingerencji w zdjecie w porownaniu z jpeg. Bezpieczniej jest miec ustawione rawy obok jotpegow bo czasem czegos sie zapomni zmienic w ustawieniach i jpeg spaprany, a raw sie uratuje. Choc obrobka raw do najprostszych nie nalezy, to warto zglebiac te tajniki
    Bo wciaz istnieje EXIF z zapisanymi ustawieniami, ale generalnie wprowadzone zmiany nie sa na stale. Wlasnie przez ten zapisany EXIF ludziom sie wydaje, ze RAW jest taki sam, jak JPEG i placza. Balans bieli mozna skorygowac. Takze ekspozycje, odszumianie wyostrzanie i wiele innych parametrow, ktorych korekta na przezutym JPEG-u jest cokolwiek bardziej problematyczna.

Zdecydowanie lepiej uzywac softu innego niz od producenta, bo raz, ze jest bardziej prymitywny, dwa - slamazarny (vide nikona wlasnie).

Domyślnie

używam to dużo powiedziane, zaczynam używać wtyczki adobe pod szopa CS5. oczywiście zdaje sobie sprawe że można dużo na tym pliku zrobić, tylko jak już wczesniej pisałem miałem problem z ustaleniem tego jakie ustawienia aparatu poza czasem, przesłoną, ekspozycja czy czułością ISO mają jeszcze wpływ na końcowy plik RAW. dlatego moje pytania...

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów