Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 125

Domyślnie

Taki 0.294 to rzeczywiscie przesada, ale 0.270 jest jak najbardziej optymalny. Ponizej jest juz ciezko. Predzej czy pozniej i tak wejdzie jakis standard nowych wielkosci. Cos jak dwa tryby aplikacji na iphone'a - klasyczne i pod retina display.

PS a powiedzcie mi jak wygląda sprawa badpikseli w dellach? Ile moze wyskoczyc i przez jaki czas? I jesli juz jakis babol sie pojawi to jak wyglada sama wymiana?
    Ostatnio edytowane przez lookash ; 05-11-2010 o 13:24
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Kilka słów o moim doświadczeniu z DELL U2410.
    Monitor ten użytkuję od grudnia 2009 r. Zakupiłem go w sklepie internetowym czyli "w ciemno". Niestety "na dzień dobry" pojawił się problem - monitor posiadał tzw. zafarb różowo-zielonkawy (dopiero póżniej na forum Della doczytałem się, że wielu użytkowników U2410 ma tą przypadłość).
    SERWIS DELLA PL - TOTALNIE mnie zaskoczył IN PLUS.
    Po zgłoszeniu telefonicznym wady (zafarb różowo-zielonkawy) praktycznie na drugi dzień zjawił się kurier z nowym monitorem (zabrał wadliwy).
    Niestety - drugi monitor miał to samo - zafarb.
    Koleiny telefon do Dell PL - bez najmniejszych oporów wymieniono mi monitor na następny NOWY (fabrycznie zapakowany, zaplombowany) monitor.
    I ten trzeci jest już OK - nie ma zafarbu - wszystko jest OK.
    Odnośnie użytkowania - ja jestem zadowolony. Posiadam kalibrator - kolorymetr X-Rite (i1) Eye-One Display 2.
    Po skalibrowaniu - w 100 % mogę potwierdzić rezultaty otrzymane w tym teście - mam takie same a nawet lepsze.
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm
    Podsumowując - za cenę 1800 zł U2410 i parę stówek za kolorymetr - uważam że jest dobrze, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze.
    POZDRAWIAM

Domyślnie

Kalibrowałeś szerokogamutowca Display 2 ? Kurde, a ponoć tego kolorymetrem się nie da...

Domyślnie

dać się da, tylko jaki będzie efekt...

Domyślnie

Soft - iColor Display 3
    http://www.quato.de/english/icdisplay3.php

Cytat:
    "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
    "Supports Xrite EyeOne series, Quato Silver Haze Pro and Datacolor Spyder 2/3"

Kalibracja kalibracją - mam jeszcze oczy i widzę jak "świeci" monitor.
    Wiem, że optymalnym sprzętem do kalibracji byłby spectrophotometer.

Jednak "da się" i kolorymetrem skalibrować szerokogamutowca.
    POZDRAWIAM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty44 Zobacz posta
    Po skalibrowaniu - w 100 % mogę potwierdzić rezultaty otrzymane w tym teście - mam takie same a nawet lepsze.
    Sądzi Pan, że monitor niekalibrowalny ma po kalibracji programowej mniejsze defekty niż przed? Niestety wszelkie opisy/testy/recenzje monitorów mają wspólny błąd. Zakładają, co wnioskują z wyników kalibracji pokazanych w postaci słupków/wykresów/wielkości dE, że po kalibracji jest lepiej, co jest nieprawdą. Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności.

"White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
    "Supports Xrite EyeOne series, Quato Silver Haze Pro and Datacolor Spyder 2/3"
    Niestety to nie jest cała prawda.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 14:41
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzi Pan, że "Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności."

Czy chce Pan powiedzieć, że "mi się wydaje" że mam skalibrowany monitor ?

Może powiem TAK: po obróbce fotografii w odpowiednim sofcie a następnie wrzuceniu tej fotki w dobrym fotolabie na papier - porównując obie fotografie (na monitorze i papierze np. 21x30) mam IDENTYCZNE fotografie - to chyba oto chodzi ?
    POZDRAWIAM

Domyślnie

Czyli generalnie nie ma jakiegokolwiek sensu kalibrowania tego u2410? W robocie mamy kilka różnych sprzętów do kalibracji monitorów i myślalem zeby potraktować go którymś z nich.
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzi Pan, że "Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności." Czy chce Pan powiedzieć, że "mi się wydaje" że mam skalibrowany monitor ?
    Ma Pan monitor niekalibrowalny, czyli taki w którym nie można usunąć defektów. Podobnie jest np z dziurą w drodze. Jeśli z pewnych odgórnych względów nie można jej załatać kładąc nową nawierzchnię w tym miejscu, można postawić znak "uwaga przełomy" i uznać sprawę za załatwioną. Niby prawda bo kierowcy będą ją omijać. Jest to jednak ograniczenie możliwości owej drogi. Jeśli zdarzy się szeroki pojazd, który nie będzie w stanie zmieścić się na dostępnej dobrej nawierzchni to i tak w tą dziurę wjedzie.

Podobnie jest właśnie z Pana monitorem. Wydaje się Panu że ma skalibrowany sprzęt. Formalnie nie jest skalibrowany tyko oprofilowany, w najlepszym wypadku ze zaznaczonymi w miejscach gdzie ma "dziury". W ogólnym odbiorze jest poprawa, jedzie Pan po równym, stosując się do znaków i omija dziury. Tak też robi program kalibracyjny do kalibracji programowej, przejeżdża tylko po równym, ale przy tym jest na tyle sprytny, że nie tyle stawia znaki gdzie są dziury, ale zabiera kawałek asfaltu z dobrej nawierzchni i kładzie tam gdzie była dziura. Przy czym stamtąd skąd zabrał nawierzchnię powstaje dziura, bo asfaltu za mało na całą drogę. Co gorsza w miejscu nowej dziury nie ma znaku uwaga dziura! Pan może na nią trafić w postaci np brązowej kamizelki która będzie zupełnie inaczej wyglądać na monitorze niż w pliku. Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo, sęk cały w tym, że bez punktu odniesienia nigdy nie będzie Pan wiedział że patrzy na "dziurę".

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Czyli generalnie nie ma jakiegokolwiek sensu kalibrowania tego u2410? W robocie mamy kilka różnych sprzętów do kalibracji monitorów i myślalem zeby potraktować go którymś z nich.
    Kalibrować jest sens wszystko, trzeba tylko:
    A. Pamiętać że kalibracja nie czyni cudów.
    B. Zastosować na tyle mądrą korekcję żeby skutki uboczne nie przesłoniły korzyści.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 15:39
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jak najbardziej ma sens kalibracja.
    Ja polecam: iColor Display 3 (korekcja dla wide gamut), X-Rite (i1) Eye-One Display 2.
    Poprostu sprawdziłem działanie tego zestawu i efekty są bardzo dobre.
    A z kalibracją jest tak: kalibracja jest programowa - LUT karty graficznej. Można utworzyć sobie dowolną ilość profili a później przez System Zarzązania Kolorem używać ich lub nie.
    POZDRAWIAM

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów